Polis otosuna saldırıya "toplantı" dedi!

Kılıçdaroğlu, Karamollaoğlu'nu ziyaret etti. İkili, özel görüşme sonrası başın karşısına çıktı. Kılıçdaroğlu, polis otosuna saldıranlara "Ne yaptılar Allah aşkına? Toplantı yaptılar" dedi. Karamollaoğlu ise "Rektör ataması tüm teammüllere aykırı" iddiasında bulundu.

SİYASET 04.02.2021, 14:13 05.02.2021, 09:37
Polis otosuna saldırıya "toplantı" dedi!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu'nu SP Genel Merkezi'nde ziyaret etti. Görüşme sonrası ikili basın açıklaması yaptı.

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Boğaziçi Üniversitesi gösterilerinde 'katil polis' sloganları atan, polislere taşla saldıran, polis otolarını tekmeleyip camlarını kıran, caddelere barikat kuran, çöp konteynırlarını yollara devirip ateşe veren, polise yardımcı olan kuruyemişçi esnafı fişleyip hedef gösterenleri, "Ne yaptılar Allah aşkına? Toplantı yaptılar. Cam çerçeve mi indirdiler? Bir yere saldırıp tahrip mi ettiler? Bu çocuklar tabii ki memleketimizin evlatları" sözleriyle savundu.

Karamollaoğlu: Atama tüm teammüllere aykırı

Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu ise Boğaziçi Üniversitesi'ne yapılan rektör atamasının bütün teamüllere aykırı bir atama olduğunu ileri sürerek, Saadet Partisi'nin hiçbir zaman terörle iltisaklı ya da örgütlere bulaşmış kesimleri aklayacak bir ifade kullanmadığını söyledi.

Teammül ne demek?

Teammül: Bir yerde geçmişten bu tarafa yapılmış uygulama, davranış, gelenek.

Temayül yoklaması: Temayül anlam itibarıyla "bir yana eğilme" manasına geliyor. Yani rektörlük seçimleri bir bakıma temayül yoklaması niteliğinde ve hukukta "rektörlük seçimini kazanan rektör olur" diye bir madde bulunmuyor. Rektörlük seçimleri Amerika ve Avrupa'da olduğu gibi "üniversitede görevli akademisyenlerin eğilimi" araştırılıyor, tek fark Batı'da Eğitim Bakanı atıyor, Türkiye'de ise Cumhurbaşkanı.

Avrupa ve Amerika'da rektör atamaları nasıl yapılıyor?

Amerika Birleşik Devletleri: Üniversite yönetim kurulu, üniversite dışından rektör adayı seçiyor. "Eğitim Bakanı" uygun görürse atıyor.

Almanya: Üniversite kurulu rektör adayını belirliyor ve eyalet eğitim bakanına sunuyor. Eyaletin "eğitim bakanı" adayı veto ederse kurul yeni bir aday belirliyor.

Fransa: Rektörü akademik personel ve öğrenci seçiyor ve üniversite konseyine sunuyor. Konsey "Eğitim Bakanı"nın onayına sunuyor.

Hollanda: Adayları Bakanlar Kurulu belirliyor, Kraliçe adına "Eğitim Bakanı" atıyor.

İtalya: Üniversite yönetimi, akademik kadro ve öğrenci temsilcileri bir rektör belirliyor ve "Eğitim Bakanı" uygun görürse atıyor.

Yunanistan: Seçiciler kurulunun üniversitenin profesör ve doçentleri arasından seçtiği rektör Eğitim Bakanı tarafından atanıyor.

İsveç: Bakanlar Kurulu; 1'i öğrenci temsilcisi olmak üzere 11 üyesi olan Üniversite Yönetim Kurulundan görüş alıyor. Kimin rektör olacağına karar veren "Bakanlar Kurulu" rektör atamasını gerçekleştiriyor.

Yorumlar (0)