Öztrak: Döviz kasasında 21 milyar dolar açık var

Öztrak, 3 Eylül 2021 tarihi itibarıyla IMF'den alınan son 6,3 milyar dolarlık destekle birlikte döviz kasasında 21 milyar dolar açık bulunduğunu ifade etti.

SİYASET 13.09.2021, 19:36
Öztrak: Döviz kasasında 21 milyar dolar açık var

CHP MYK (Merkez Yönetim Kurulu), Genel Başkan Kemal Kılıçdaroğlu başkanlığında bir araya geldi.

CHP Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Faik Öztrak, MYK toplantısının ardından konuştu.

"Mutfaklardaki yangın 'polisiye tedbirlerle' söndürülemez"

Öztrak, şu ifadeleri kullandı:

"Enflasyon en kısa zamanda kontrol altına alınmalı, raflardaki fahiş fiyat artışlarının önüne geçilmelidir. Mutfaklardaki yangın 'polisiye tedbirlerle' söndürülemez. 

Çiftçinin tarlasından vatandaşın sofrasına uzanan tedarik zincirini kısaltacak, ucuzlatacak hangi tedbirler alındı? Gıda güvenliği artırılmadı, iklim değişikliği dikkate alınmadı, güvenilir bir tarım stratejisi oluşturulmadı, çiftçiler kanunen hak ettiği desteklere ulaşamadı. İthalata sıfır gümrük silahıyla çiftçiler sırtından vuruldu. Milli gelir 2023 hedeflerinin yarısına dahi ulaşmadı. Çiftçiye reva görülenler üretimi hedef alan en büyük sabotajdır."

"21 milyar dolar açık var"

Türkiye'de fiyat istikrarını sağlamakla görevli kurumun TCMB (Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası) olduğunu ifade eden Öztrak, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Merkez Bankası'na talimat vererek para politikasını belirlediğini dile getirdi.

Kaynağı TCMB olan üç ayrı grafiğe dair bilgi veren Öztrak, şu sözleri sarf etti:

"İlk grafik, TCMB tarafından IMF standartlarına bakılarak hazırlanan, 'Uluslararası Rezervler ve Döviz Likiditesi' tablosundan alındı. Bu tablo, Merkez Bankası'nın brüt döviz rezervlerinden vadesi bir seneden daha az olan, döviz borçları, döviz kredileri, SWAP anlaşmalarıyla alınan emanet dövizler ve diğer şartlı döviz borçları düşüldüğünde kasada ne kaldığını gösteriyor. 3 Eylül 2021 tarihi itibarıyla IMF'den alınan son 6,3 milyar dolarlık destek de dahil döviz kasasında 21 milyar dolarlık bir açık var."

Merkez Bankası Haftalık Vaziyeti'nden edinilen verilerin bulunduğu grafikte de bankanın döviz varlıklarıyla döviz yükümlülüklerinin karşılaştırıldığını anlatan Öztrak, kasadaki 119 milyar dolarlık brüt döviz rezervinden TCMB'nin bankacılık sistemine olan döviz borcu, SWAP'lardan oluşan döviz yükümlülükleri ve IMF'den aldığı SDR tahsisatı düşüldüğünde ise kasadaki açığın 40 milyar dolar olduğunu belirtti.

Merkez Bankası Analitik Bilançosu'ndan da net rezervlerin hesaplandığını kaydeden Öztrak, buna göre, TCMB'nin brüt döviz varlığından kamuya, yurt dışına, bankalara olan döviz borcu ve SWAP'ların düşülmesi durumunda döviz kasasındaki açığın 51 milyar doları bulduğunu ifade etti.



"Nereden bakarsanız bakın..."

Öztrak, "Nereden bakarsanız bakın, Merkez Bankası kasasındaki altın ve dövizler, döviz borcuna yetmiyor. Nereden bakarsanız bakın açık var. Erdoğan bunları gizliyor. Neden? Çünkü Türkiye ekonomisine yapılan sabotajın şahı işte budur. Bunun baş sorumlusu da milletin 128 milyar dolarını hiç eden Erdoğan ve damadıdır. Bugün Türkiye benzer ekonomilerden olumsuz bir şekilde ayrışıyorsa, en ufak bir küresel rüzgar Türkiye'de fırtınalar koparıyorsa nedeni budur." diye konuştu. 

Yorumlar (0)