Özgür Özel, Afgan göçmenlere ilişkin konuştu

Özel, Suriyeli mültecilerin ardından çoğunluğunu Afganların oluşturduğu düzensiz göçmenlerin İran hududundan geçtikten sonra kaçak yollarla akın akın ülkemize giriş yapmasına dair hükümete uyarılarda bulundu.

SİYASET 18.07.2021, 20:38
Özgür Özel, Afgan göçmenlere ilişkin konuştu

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel, Meclis'te basın toplantısı gerçekleştirdi. Özel, Suriyeli mültecilerin ardından Afganistan'da Taliban'dan kaçan göçmenlerin de kaçak yollarla akın akın ülkemize gelmesine dair açıklamalarda bulundu.

"Suriyeli sorununa bir de Afganlar dahil oldu"

Özel'in açıklamalarından satır başları ise şu şekilde:

"Bu süreç, 2011'den bu yana Suriyeli mültecilerin ilk geldikleri günlerdeki, onların Türkiye'ye girmesindeki düzensizliği, plansızlığı ve tedbirsizliği gösteren bir süreç.

Suriyeliler akın akın gelirken, 'Türkiye tüm dünyaya, Suriyeli göçmenlere nasıl kucak açtığını gösterecek.' diyorlardı. Aynı şey şimdi de Afganlar için yapılıyor. 

Bu yıl şu ana dek 62 bini aşkın düzensiz göçmen yakalandı. Ülkemiz 2015'ten bu yana düzensiz göçle karşı karşıya. Suriyeliler halihazırda bir sorun, şimdi bu soruna bir de Afganlar dahil oluyor. 

"Yılda 400 bini aşkın Afgan mülteci ülkemize giriş yapacak"

Türkiye, Suriye'de barışçıl bir politika izleseydi göçmenler şu anda burada olmazdı. İç barışa hizmet vermek yerine Emevi Camisi'nde namaz kılma düşlerini, Suriye'de rejimi değiştirme hayalini tercih ettiler. Bunun sonucu olarak da 4 milyonu aşkın Suriyeli ülkemizde. 

Taliban hızlı bir şekilde mevzi kazanıyor. Taliban güç kazandıkça Afganlar ülkemize doğru yöneliyor. Günde binin üzerinde Afgan sığınmacı alıyoruz. Aynı ivmeyle devam ettiği takdirde yılda 400 bin sığınmacı anlamına geliyor. Bu sayı daha da artabilir. Afganistan'dan gelen her bir sığınmacı yine Türkiye'nin kötü dış siyaseti yüzünden, basiretsiz dış siyaseti yüzünden.

"Suriye konusunda haklı çıktık"

İran topraklarında 2 milyon Afgan yaşıyor. İran her fırsatta bunları ülkemize itiyor. 534 kilometrelik sınırın 80 metresine duvar örüldü, öylece bırakıldı. Buradan sürekli olarak düzensiz göçmen akışı söz konusu. 

CHP olarak göçmenlere değil, göçmen yaratan politikaların karşısındayız. Türkiye'ye gelmiş olan bu göçmenlerin ülkelerine dönmesi için ülkelerinde barışın tesis edilmesi, ülkelerinde huzurun tesis edilmesi ve herkesin kendi ülkesinde yaşamayı tercih edecek huzur ve barış ortamına katkı sağlanması gerektiği kanaatindeyiz. Bu hususta senelerdir yaptığımız uyarılar, Suriye hususunda bizi haklı çıkarmıştır. Bunu, Afganistan meselesi ile ilgili de yineliyoruz."

Yorumlar (0)