Nebati'den Kılıçdaroğlu'na 'KKM' yanıtı

Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Kur Korumalı Mevduat'a (KKM) dair gerçekleştirdiği açıklamaya yanıt veren Nureddin Nebati "Ana muhalefet partisinin genel başkanının yıkıcı bir muhalefet uğruna 'devlette devamlılık esastır' anlayışına ters, finansal güveni ve finansal istikrarı zedeleyici türden spekülatif açıklamalar yapması her yönden vatanseverlikten uzaktır. Böylesi spekülatif ve ciddiyetsiz açıklamaları halkın takdirlerine bırakıyorum." dedi.

SİYASET 10.08.2022, 01:31 10.08.2022, 01:35
Nebati'den Kılıçdaroğlu'na 'KKM' yanıtı

Hazine ve Maliye Bakanı Nebati, kişisel sosyal medya hesabı üzerinden, CHP lideri Kılıçdaroğlu'nun KKM'ye dair gerçekleştirdiği açıklama üzerine paylaşımda bulundu.

KKM'nin finansal istikrarı sağlamak ve makroekonomik dengeleri güçlendirmek maksadıyla devreye alınan uygulamalardan yalnızca biri olduğunu belirten Nebati, bu uygulamayla birlikte temel amaçları olan finansal istikrarın tesis edildiğinin altını çizdi. 

Nebati, yurttaşların tasarruflarını milli para birimi olan TL cinsi hesaplarda tutmalarının önünü açarak döviz talebinin kısıtlandığını aktararak, "Söz konusu uygulamayla tasarruflarını döviz yerine TL cinsi hesaplarda tutmayı tercih eden yurttaşlarımızın döviz kuru değişimlerinden etkilenmemeleri sağlanmaktadır." yorumunda bulundu.

Mevduat sahiplerinin hem TL faizinden hem de döviz kurundaki yükselişten aynı anda getiri elde etmelerinin mevzubahis olmadığına işaret eden Nebati, vade sonunda döviz kurundaki artış TL faizini geçerse sadece kurdaki artış kadar, aksi halde ise en çok senelik yüzde 17 getiri elde edilebildiğini ifade etti.

"Halkın takdirine bırakıyorum"

Nebati, KKM uygulamasından faydalanan yurttaşların toplam mevduat büyüklüğünün tüm bankacılık sistemindeki toplam TL mevduatların yaklaşık olarak 3'te 1'ine, vadeli mevduat hesapların tümünün ise yarısına yakınına ulaştığını kaydederek, şöyle devam etti:

"'Bir avuç insanın KKM'den yararlandığı' iddiasının tersine uygulamaya yurttaşlarımızın yoğun bir ilgi gösterdiği açıktır. Bu uygulamada asgari tutar yoktur, isteyen herkes bu üründen yararlanabilmektedir. Finansal istikrarın tesisi maksadıyla devreye alınan bu uygulama finansal istikrarın sağlanmasında etkin bir rol oynamıştır. KKM uygulamasının makroekonomik göstergeler ve finansal istikrar üzerindeki müspet etkilerini görmezden gelerek gerçekleri çarpıtmaya çalışmak kesinlikle halkımızın ortak çıkarlarını gözeten bir yaklaşım değildir. Ana muhalefet partisinin genel başkanının yıkıcı bir muhalefet uğruna 'devlette devamlılık esastır' anlayışına ters, finansal güveni ve finansal istikrarı zedeleyici türden spekülatif açıklamalar yapması her yönden vatanseverlikten uzaktır. Böylesi spekülatif ve ciddiyetsiz açıklamaları halkın takdirlerine bırakıyorum."

Kılıçdaroğlu ne demişti?

Edirne’de konuşan Kılıçdaroğlu, "KKM ile ekonominin kalbine bir bomba koydular. Hatta bir atom bombası koydular. Buradan KKM sahiplerine, yani bir avuç kişiye sesleniyorum. CHP iktidarında yalnızca ve yalnızca faizi alacaklar, döviz garantisi olmayacak." demişti. 

Yorumlar (0)