MYP lideri Yılmaz'dan faiz indirimi tepkisi: Piyasaya katkısı yok!

Politika faizinin yüzde 12'ye indirilmesinin vatandaşlar ve piyasa için bir avantaj sağlamadığını söyleyen Muhafazakar Yükseliş Partisi lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, "Hazine ile alışveriş yapan bankalar, kârını artırıyor. Kredi muslukları vatandaşa ve piyasaya akmıyor. Bu durumda faiz oranı sıfıra bile indirilse bir önemi yok." dedi.

SİYASET 04.10.2022, 11:22 04.10.2022, 17:27 Hakan Öksüz
MYP lideri Yılmaz'dan faiz indirimi tepkisi: Piyasaya katkısı yok!

22 Eylül'de politika faizinde 100 baz puanlık indirime giden Türkiye Cumhuriyeti Merkez Bankası (TCMB), faiz oranını yüzde 12 seviyesine çekmişti. Diğer ülkelerde faiz artırımına giderken Türkiye'de politika faizinin düşürülmesi, tartışma başlatmıştı. Faiz indirimi kararının büyük bir hata olduğunu belirten muhalefet cephesi, hükümeti "ekonomi bilmemekle" suçlamıştı.

"Sadece bankaların işine yarıyor"

TCMB'nin Para Politikası Kurulu tarafından duyurulan faiz kararıyla ilgili bir yorum da Muhafazakar Yükseliş Partisi (MYP) lideri Ahmet Reyiz Yılmaz'dan geldi. Söz konusu faiz indiriminin, sadece bankaların işine yaradığını kaydeden Yılmaz, "Bu indirimin, vatandaş için bir anlamı yok. Faiz indirimi, bankaların kendi kâr oranlarını artırmasını sağlıyor. Yatırımcılar için bir getirisi yok. Bankalar, sadece Hazine ile alışveriş yaparak kazanç sağlıyor. Talepte bulunan firmalara kredi vermiyorlar." ifadelerini kullandı. 

"Bankalar tarafından sunulan vadeler çok kısa"

Bankalar tarafından sunulan vadelerin bir hayli kısa olduğunu belirten Ahmet Reyiz Yılmaz, "Vadelerin kısa olması, firmaların elini kolunu bağlıyor. Birçok firma, faaliyetlerin kredi ile yürütüyor. Firmaların kredi taksitleri var, önceki dönemlerden kalan borçlarının ödenmesi var. Alım gücünün düşmesi nedeniyle satışlarda azalma var. Bu ortamda firmaların, yeni yatırım kararı alması son derece zor. Bankaların sunduğu kısa vadeler, işletmeleri zor duruma sokuyor." diye konuştu. 

"Piyasaya avantaj sağlamıyor"

Faiz indirimi kararının reel piyasaya herhangi bir avantaj sağlamadığını söyleyen MYP lideri Ahmet Reyiz Yılmaz, "Kredi muslukları, piyasaya akmıyor. Bu faiz kararı, bankalar ile Hazine arasındaki alışverişi artırdı. Faiz oranı sıfıra bile indirilse bu durumda piyasa için bir fayda oluşmayacak." dedi.

Yorumlar (0)