Mehmet Metiner, Kürtlerin taleplerini açıkladı

“Kürtler Ne İstiyor Çalıştayı”nda açıklamalarda bulunan DEMBİRDER Genel Başkanı Mehmet Metiner, Kürtçe ve ülkede konuşulan diğer dillerin Türkçe gibi öğretilmesini, okullarda Kürtçenin seçmeli ders olmaması gerektiğini ifade etti. 

SİYASET 12.11.2022, 16:39
Mehmet Metiner, Kürtlerin taleplerini açıkladı

Ankara’da, “Kürtler Ne istiyor Çalıştayı”nda konuşan DEMBİRDER Genel Başkanı Mehmet Metiner, isteklerinden söz etti. Metiner, okullarda Kürtçenin seçmeli ders olmasının haricinde üniversitelerde Kürt tarihine de yer verilmesine değindi. Metiner'in sıraladığı taleplerinde, uçaklarda Türkçe bilmeyenler için anons diline Kürtçenin de eklenmesi gerektiği de vardı.

Metiner, bu çalıştayda Kürtlerin isteklerini şu sözler ile açıkladı:

“Artık dilimiz yasaklı değil. Okullarda Kürtçe seçmeli ders şeklinde öğretiliyor. Kurslar serbest. Bunları kuşkusuz olumlu ve önemli adımlar olarak değerlendiriyoruz. Fakat niye seçmeli olsun dilimiz diyoruz?”

“Kürtçe de öğretilsin istiyoruz”

“Türkçe nasıl öğretiliyor ve öğreniliyorsa Kürtçemiz de bu ülkenin diğer dilleri de öyle öğretilsin istiyoruz. Sizden isteğimiz şu; seçmeli ders formülünden çok ana dillerimizin öğrenimi ve öğretimi için farklı formülleri hızlıca devreye almak ile ilgili bir çalışma başlatmanız. Biz Kürtler olarak Türkçeyi nasıl öğreniyorsak Kürtçeyi de öğrenebilmeliyiz. Yalnızca biz Kürtler değil, diğer kardeş halklar da okullarda kendi anadillerini öğrenebilmelidirler. Anadillerin öğrenimi için Milli Eğitim Bakanlığı daha kapsayıcı ve düzenli müfredatlar belirlemelidir. Biz anadilde eğitimden ziyade anadilin öğretimi ve öğreniminin acilen devreye alınmasını istiyoruz. Dil demek edebiyat ve kültür demektir. Anadilin öğretim ve eğitimini yaygın ve kalıcı bir seviyeye taşımak için İstanbul Üniversitesi başta olmak üzere İzmir ve Ankara gibi üniversitelerimizin bünyesinde bölüm olarak Kürt Dili ve Edebiyatı’nın açılması acil bir zorunluluktur. Bunu bugün yapmak, yarın çıkacak problemlerin de ön alıcısı olacaktır. Üniversitelerin tarih bölümlerinde, Kürtlerin de tarihlerine yer verilmesini gerekli görüyoruz.”

“Uçaklarda Kürtçe anons olmalı”

“Uçaklarda nasıl İngilizce anonslar yapılabiliyorsa, Türkçe bilmeyen Kürtler için de kendi anadillerinde anonsları önemli ve gerekli buluyoruz. Bunlar küçük dokunuşlar belki fakat büyük kucaklaşmalar için oldukça değerli ve anlamlı adımlardır. Gelin canlar hep beraber olalım diyoruz… Bir ağaç gibi hür ve tek ve bir orman gibi kardeşçesine Neysek o olalım, olduğumuz gibi kalalım, fakat hep beraber Türkiye olalım… Yeni bir anayasa temelinde Güçlü Türkiye’yi hep beraber inşa edelim… Türkiye Yüzyılı’nın hep beraber inşacıları olalım… Bu düşüncelerle hepinizi kalpten selamlıyorum."

Yorumlar (0)