Meclis Başkanı Şentop: Dünyanın en çok sığınmacıya koruma sağlayan ülkesiyiz

Meclis Başkanı Şentop İtalya’da verdiği demeçte, sığınmacılar konusuna ilişkin yaptığı açıklamada, “4 milyona yakın sığınmacıyla son 7 senede dünyada en çok sığınmacıya koruma sağlayan ülkeyiz.” dedi.

SİYASET 08.10.2021, 23:32 08.10.2021, 23:37
Meclis Başkanı Şentop: Dünyanın en çok sığınmacıya koruma sağlayan ülkesiyiz

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop, 7’incisi yapılan G20 Parlamento Başkanları Zirvesi için geldiği İtalya Roma’nın önde gelen haber ajanslarına röportaj verdi. Şentop verdiği demeçte, Afganistan’a ilişkin soruyu yanıtlayarak, “Bu hususta uluslararası toplumun yönetiminde kimin olduğuna bakmaksızın Afgan halkıyla dayanışma içinde olması gerekli. Afganistan’da derin bir ekonomik ve insani kriz var ve esas odaklanmak gereken nokta burasıdır.” şeklinde konuştu.

Sığınmacılar konusu…

Şentop sığınmacılara ilişkin ise, “Türkiye son 7 senedir 4 milyona yakın sığınmacıyla en çok sığınmacıya koruma sağlayan ülke. 2016’nın ardından Suriye’deki askeri varlığımızın en önemli nedenlerinden bir tanesi de terör koridorunu engellemenin yanında buranın güvenlik ortamını tesis edip düzensiz göçü engellemekti. Şimdi ise Afganistan-İran sınırından gelen göç dalgasının kontrol altında tutulması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

“Göç yalnızca ekonomik ve sosyal boyutları olan bir konu değildir”

Şentop sözlerinin devamında, “Göç yalnızca sosyal ve ekonomik boyutları olan bir konu değildir. Siyasetin üzerinde de derin bir etkileri vardır ve bu konu Avrupa ülkelerinde yakın bir düzeyde hissedilmektedir. Özellikle Kuzey Afrika’dan Avrupa’ya doğru düzensiz göç akınları, yabancı düşmanlığı, ayrımcılık ve İslam düşmanlığının yükselmesine sebep olmaktadır. Bu durum popülist ve aşırı sağ partiler tarafından da ülkelerin özgürlükçü ve demokratik işleyişlerini tehdit edecek düzeyde istismar edilmektedir.” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)