Meclis Başkanı ikinci kez Mustafa Şentop oldu

AK Parti ve MHP'nin ortak adayı Mustafa Şentop 3. turda yapılan oylamanın ardından 328 oy ile ikinci ez TBMM Başkanı olarak seçildi.

SİYASET 07.07.2020, 20:00
Meclis Başkanı ikinci kez Mustafa Şentop oldu

Türkiye Büyük Millet Meclisi Başkanı Mustafa Şentop'un görev süresinin bitmesi sebebiyle bugün Meclis Genel Kurulu'nda yeniden seçim yapıldı.

Seçim için Genel Kurul saat 15.00'da toplandı ve başkanlık için ilk tur oylamalarına geçildi.

Meclis başkanlığı için adaylar

Meclis başkanı ve AK Parti Tekirdağ milletvekili Mustafa Şentop'un yeniden aday olduğu seçimde, İYİ Parti Gaziantep Milletvekili İmam Hüseyin Filiz, CHP Ankara Milletvekili Haluk Koç, TİP Genel Başkanı ve İstanbul Milletvekili Erkan Baş ve HDP İstanbul Milletvekili Erol Katırcıoğlu yarıştı.

İlk tur oylaması sona erdi

Meclis Başkanvekili Celal Adan'ın seçim sürecine ilişkin yaptığı bilgilendirmenin ardından yapılan ilk oylama 17.00 sularında bitti.

5 adaydan hiçbiri ilk turda gerekli olan 3'te 2 oyu sağlayamadı.

Meclis Genel Kurulu'nda yapılan ilk tur oylamasında 556 vekil oy kullandı. İlk tur sonucunda Mustafa Şentop 324, Haluk Koç 131, Erol Katırcıoğlu 50, İmam Hüseyin Filiz 34 ve Erkan Baş ise 9 oy aldı. Kullanılan 8 oy da geçersiz kabul edildi.

Adaylardan hiçbiri seçilmek için üçte iki çoğunluğa yani 400 oya ulaşamadığı için ikinci tur oylamaya geçildi.

İkinci turda da oy çokluğu sağlanamadı

İlk turda yeterli oy miktarı çıkmayınca adaylık için ikinci oylamaya geçildi. İkinci oylama sonucunda en fazla oyu 329 oyla Mustafa Şentop aldı. Fakat yine geçer oy sayısı sağlanamadı.

3. tura geçildi

Bununla birlikte ikinci turda oylama öncesinde TİP Genel Başkanı Erkan Baş adaylıktan çekildi. Üçüncü turdaki oylamada TBMM Başkanı seçilmek için üye tam sayısının salt çoğunluğu olan 301 oyu almak gerekiyordu.

Mustafa Şentop tekrar Meclis Başkanı

Oylamadaki 3. turun ardından AK Parti ve MHP'nin ortak adayı olan Mustafa Şentop yeniden Meclis Başkanı oldu.

Yorumlar (0)