Mansur Yavaş'ın ilk 100 günü...

Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, görevdeki 100. gününü geride bıraktı. Peki Mansur Yavaş, görevdeki ilk 100 gününde hangi çalışmalara imza attı?

SİYASET 16.07.2019, 17:27
Mansur Yavaş'ın ilk 100 günü...

Görevdeki 100. gününü geride bırakan Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş, yaptıkları çalışmalar hakkında açıklamalarda bulundu. 31 Mart seçimlerinde Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığına seçilen ve mazbatasını 8 Nisan'da alan Mansur Yavaş, görevinin ilk 100 gününde yaptığı çalışmaları DW Türkçe'den Gülsen Solaker'e anlattı.

"Seçim öncesi, öncelikle yönetim anlayışını değiştireceğimizi söylemiştik. Şimdi bunu uyguluyoruz." ifadesini kullanan Yavaş'ın açıklamalarından önemli satır başları şöyle:

"Meclisin amacı, Ankara'ya ihtiyaçları doğrultusunda hizmet etmek"

"Meclis toplantılarının ilk gününden beri söylediğim bir şey var; çoğunluğun AK Parti'de olması beni hiç rahatsız etmiyor. Meclisin ve üyelerinin amacı, Ankara'ya ihtiyaçları doğrultusunda hizmet etmek. Amaç Ankara'ya hizmet etmek olduğu için hiçbir partinin meclis üyesinin karar alınırken kasten engel olmaya çalışmayacağına inanmak istiyorum.”

"Bunların tekrar edilmemesini umuyoruz"

Başkanlığının ilk zamanlarında 'bugüne kadar görülmemiş uygulamaların' önlerine getirildiğini ifade eden Yavaş, "Biz bunların tekrar edilmemesini umuyoruz." dedi. Böylece Yavaş, uzlaşıya açık ancak temkinli bir çizgi takip edeceği sinyalini verdi. 

Peki Mansur Yavaş, göreve geldiğinden beri hangi çalışmalara imza attı? 

  • Belediye Meclis toplantıları ve ihaleler, 'şeffaf belediyecilik' hedefiyle vatandaşların da izleyebilmesi amacıyla canlı yayınlanmaya başladı. Bu kapsamda 24 Haziran'da Ankara Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü tarafından düzenlenen çelik boru ihalesini, sosyal medyadan canlı olarak 400 bin kişi takip etti.
  • Yolsuzlukların önlenmesi amacıyla belediyenin ihalelerinin bundan sonra yine belediyenin kendisi tarafından yapılmasına ve belediye şirketlerinin çoğunun tasfiyesine karar verildi.
  • Belediyede tasarruf dönemi başladı. Makam araçları dahil belediye araçlarının sayısı azaltıldı. Kiralık araç sayısında da tasarrufa gidilmesinin planlandığı öğrenildi. Yavaş, Rusya'ya gerçekleştirdiği resmi ziyarette belediyeden harcırah istemedi.
  • Polis, itfaiye, zabıta gibi zorunlu araçlar dışındaki belediye araçlarından kendi makam aracı da dahil olmak üzere çakar lambalarını söktürdü.
  • 31 Mart seçimleri öncesi verilen vaatler çerçevesinde öğrencilere su ve atık tarifelerinde yüzde 50 indirim sağlandı.
  • Ankara belediyesinin asfalt katılım paylarını ödemeyenlerin tapularına konulan şerhler kaldırıldı.
  • Dini bayramların yanında milli bayramlarda da toplu taşımanın ücretsiz olmasına karar verildi.
  • Belediye, 13 sokak köpeğinin zehirlenerek öldürülmesinin ardından, tarihinde ilk kez konuyla ilgili açılan davaya müdahil oldu. Sokak hayvanları için çalıştay gerçekleştirildi. Kadın çalıştayının da yakında düzenleneceği tahmin ediliyor.
  • Ankaralıların zaman zaman şikâyetlerinin arttığı özel halk otobüslerine ilişkin yeni bir adım atıldı. Vergi gelirlerinde kaçak olmaması amacıyla diğer ulaşım araçlarında kullanılan Ankara Kart uygulamasına geçilmesine karar verildi. 
  • Uluslararası fuar alanı çalışmaları sürerken, başta havaalanına olmak üzere yeni metro hatları için finansman arayışına girildi.
  • Mansur Yavaş, yayımladığı genelgeyle birlikte belediye merkez bina ve tüm birimlerde fotoğraflarının asılmasına yasak getirdi.
  • Büyükşehir belediyesi yemekhanesinde yeni düzenlemeye gidildi. Düzenlemeyle birlikte daire başkanları, müfettişler, müdür ve meclis üyelerinin kullandığı özel servis bölümü kaldırıldı.
     
Yorumlar (0)