"Libya ile geçmişte de imzalamıştık"

"Libya ile mutabakat muhtırası" konusunda gazetecilerin sorularını cevaplandıran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, "Libya ile buna benzer askeri ve güvenlik anlaşmalarımız geçmişte de var" açıklamasında bulundu.

SİYASET 15.12.2019, 12:02
"Libya ile geçmişte de imzalamıştık"

TBMM (Türkiye Büyük Millet Meclisi) Başkanlığına sunulan Türkiye ile Libya Arasında Güvenlik ve Askerî İş Birliği Mutabakat Muhtırasının Onaylanmasının Uygun Bulunduğuna Dair Kanun Teklifi'ne ilişkin Mecliste gazetecilerin sorularını cevaplandıran Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Libya ile askerî ve güvenlik anlaşmalarının geçmişte de olduğunu açıkladı.

Türkiye ile Libya arasında iki mutabakat zabtı imzalandığını hatırlatan Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bunlardan birinin "deniz yetki alanlarının sınırlandırılması", ikincisinin de daha önce imzaladıkları "askeri iş birliği anlaşmasının güncellenmiş halinin yeniden imzalanması" olduğunu vurguladı.

Deniz yetki alanlarıyla ilgili imzaladıkları mutabakat zaptının TBMM tarafından onaylandığını, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın da onayıyla yürürlüğe girdiğini ifade eden Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Birleşmiş Milletler'e (BM) de tescilini yaptırdıklarını ifade etti.

"Şimdi de askeri iş birliği anlaşması Meclisimize sunuldu. Meclisimiz onayladıktan sonra yürürlüğe girecektir." diyen Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, bir soruya ise, "Asker gönderme ayrı bir şey. Daha önce Sayın Cumhurbaşkanımız, 'Eğer Libya tarafı bizden böyle bir talepte bulunursa bunu değerlendiririz' demişti. Bu anlaşmadan da bağımsız bir şekilde söylemişti, ki zaten Libya ile bizim buna benzer askeri ve güvenlik anlaşmalarımız geçmişte de var." yanıtını verdi.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, ilişkilerini, anlaşmanın yetkilendirdiği Trablus'taki tek meşru yönetim olan Sarac yönetimi ile sürdürdüklerini hatırlatarak sözlerini şu şekilde tamamladı:
"Onlardan böyle bir talep gelirse Sayın Cumhurbaşkanımız bunu değerlendirebileceğimizi zaten söylemişti. Bizim imzaladığımız mutabakat zaptı, onaylanması için yüce Meclisimize sunuldu. Onaylandıktan sonra yürürlüğe girecek."

Yorumlar (0)