KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Türkiye, bizim yanımızdadır"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-29 Nisan arasında yapılacak “Kıbrıs Konferansı” öncesinde Türkiye’ye ziyarette bulunmak üzere yola çıktı. Tatar, uçağa binmeden önce Ercan Havalimanı’nda basın açıklaması yaptı. 

SİYASET 26.04.2021, 13:50 27.04.2021, 09:26
KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar: "Türkiye, bizim yanımızdadır"

KKTC Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, 27-29 Nisan tarihlerinde Cenevre’de, Birleşmiş Milletler öncülüğünde yapılacak olan ”Kıbrıs Konferansı” öncesinde Türkiye’ye ziyaret gerçekleştirdi.

Bugün, uçağı Ercan Havalimanı’ndan yola çıkmadan önce basın açıklaması yapan Tatar, hem Türkiye ile ilişkileri hem de konferansı değerlendirdi.

Gayri resmi konferans

Tatar, Cenevre’de yapılacak olan konferansın gayri resmi olduğunu aktardı. KKTC, GKRY, Yunanistan, İngiltere ve Türkiye’nin katılımıyla gerçekleştirilecek konferansta en büyük güçlerinin “Türkiye’nin KKTC’nin yanında olması” olduğunu belirten Ersin Tatar, “Haklılığımızı dünyaya göstereceğiz” şeklinde konuştu.

Basın açıklaması sırasında Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay ve Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu ile görüşmeler sağlayacağını ifade eden Tatar, yarın sabah saatlerinde Cenevre’ye doğru yola çıkacaklarını da ifade etti.



Türk tarafını yoğun görüşmeler bekliyor

Cumhurbaşkanı Ersin Tatar, KKTC yönetiminin Cenevre’ye vardığında ilk olarak BM sekreteri Antonio Guterres ile görüşeceğini ve ardından başlayacak konferansta da “yoğun görüşmeler” yapılacağını söyledi.

Görüşmeler konusunda planlamaların yapıldığını dile getiren Tatar, “Amacımız, KKTC’nin seçilmiş lideri olarak yeni vizyonumuzu aktarmaktır. Kıbrıs’ın artık farklı beklentileri var ve burada çok şey değişti. Türkiye’nin tutumu ve Doğu Akdeniz’deki gelişmeler var. Bizler, federal bir anlaşma ile değil, Kıbrıs adasında yan yana yaşayan iki özgür devletin birlikte yapacağı anlaşma ile barış içerisinde yaşanabileceğini düşünüyoruz.”  şeklinde konuştu.

“Önemli olan anlaşmayı sürdürmek”

Ersin Tatar, önemli olanın ülkeler arasında yapılan anlaşmaları sürdürmek olduğunu ve sürdürülebilir anlaşmalardan bölge halkının üst düzeyde fayda sağlayacağını aktardı.

Cumhurbaşkanı Tatar, Cenevre yolculuğu öncesinde Türkiye’ye ziyaretinin sebebi hakkında şunları söyledi: ”Söyleyeceklerimiz var. Türkiye ile bunları netleştireceğiz. Kıbrıs’ta yapılan tüm haksızlıkları ve yıllardır süren mağduriyeti, Kıbrıs Türklerinin iyi niyette olmalarına rağmen hiçbir netice alamadığını anlatacağız.”  

Yorumlar (0)