Kılıçdaroğlu’ndan Suriye açıklaması: “Dediğimiz noktaya gelmeleri doğru”

Türkiye’nin Suriye konusundaki tavrı ile ilgili değerlendirmede bulunan Kemal Kılıçdaroğlu, "Bizim anlattığımız noktaya gelmeleri oldukça doğru. Bu konuda umarım başarılı elde edebilirler. Bizim söylemlerimizi keşke daha önce dikkate alsalardı” dedi.

SİYASET 18.08.2022, 16:31
Kılıçdaroğlu’ndan Suriye açıklaması: “Dediğimiz noktaya gelmeleri doğru”

Ankara’da bulunan bir otelde partisinin üye katılım töreninde konuşan CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, gündemine kaçak göçmenler ve Suriyeli sığınmacıları aldı.

“2 sene içinde yollayacağız”

İktidara gelmeleri durumunda Suriyelileri en geç 2 sene içerisinde ülkelerine geri göndereceklerini ifade eden Kılıçdaroğlu, kaçak olarak ülkeye giren Afganların ise İran’a yollanacağını söyledi. Diğer bir taraftan Suriye’ye karşı oluşturulan politikaya değinen Kılıçdaroğlu, “Söylediğimiz noktaya ulaşmaları oldukça doğru.” dedi.

“2 ana akım bulunuyor”

Suriyeli mültecilerin ve kaçak olan girenleri ayrı ayrı değerlendiren Kılıçdaroğlu, “Şu an 2 adet ana akım bulunuyor. Bunlardan ilki Suriye olan savaştan kaçarak gelenler, ikincisi ise bin kilometre mesafeyi İran üzerinden geçerek Türkiye'ye ulaşanlar. İç savaştan kaçan Suriyeli kardeşlerimiz buraya kaçarak geldi. Bizde kucak açtık. Kimsenin hayatını kaybetmemesi gerekiyor ancak bu kişilerim belirli alanlarda tutulması gerekirdi.” dedi.

“Dağılmalarına izin verilmemeliydi”

Yardımların yapılmaya devam etmesini ancak mültecilerin Türkiye’ye yayılmaması gerektiğini ifade eden Kılıçdaroğlu, “En başta ülke içerisinde dağılmalarına olanak verilmemeliydi. Ancak bu konuda tam tersi yapıldı. Türkiye’nin 81 ilin Suriyeli mülteciler bulunuyor. Hatta bazı bölgelerde Suriyeli insan nüfusu, Türk vatandaşlarının nüfusundan daha çok. Peki şimdi ne olacak?” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu’ndan Afgan tepkisi: “Onlar kaçak”

İktidara geldiklerinde Suriyelilerin geri gönderileceğini dile getiren Kılıçdaroğlu, “Eğer Allah nasip ederse ve biz iktidara gelirsek en az 2 sene içerisinde Suriyeli kardeşlerimizi ülkelerine geri göndereceğiz. Afganlar konusuna bakacak olursak onlarda sığınmacı olarak görülmemeli, bunlar kaçak. Bu kaçakları uluslararası hukuk kurallarına göre İran'a geri göndereceğiz. Çünkü bu kişiler İran üzerinden buraya geldiler. Hangi sınır bölgesinden ülkemize girdilerse o sınıra geri iade edeceğiz.” dedi.

“Hatalardan geri dönmek istiyorlar”

Suriye konusunda Türkiye'nin tavrına değinen Kılıçdaroğlu, "Suriye siyasetinde bizim başından beri söylediğimiz noktaya gelmeleri oldukça doğru. Bu konuda umuyorum ki başarıyı elde edebilirler. Bizi daha öncesinde keşke dinleselerdi. Bu durumlar hiç olmasaydı. Yaptıkları hatalardan geri dönmek istiyorlar. Ne kadarına dönebilirler bilmiyorum." açıklamasında bulundu.

Yorumlar (0)