Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Dünyadan da THK’dan da haberi yok!

CHP lideri Kılıçdaroğlu Manavgat’ta Afet Yönetim Merkezi’nde yaptığı açıklamada THK uçaklarına ilişkin iddialara dair görüşlerini paylaştı. Kılıçdaroğlu, “Hükümete samimi çağrı yapıyorum. Dedelerimizin bizlere mirası THK’yı yok etmek değil bu kurumu büyütmek gerekiyor.” dedi.

SİYASET 30.07.2021, 19:59
Kılıçdaroğlu’ndan Erdoğan’a: Dünyadan da THK’dan da haberi yok!

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, yangın sebebiyle Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin Manavgat İtfaiye İstasyonu’nda kurulmuş olan Manavgat Afet Yönetim Merkezi’ni ziyaret edip burada çeşitli açıklamalar yaptı.

CHP lideri Kılıçdaroğlu, yangına ilişkin sabotaj iddialarına, “Buna ilişkin AK Parti Genel Başkanı ve İçişleri Bakanı açıklamalar yaptı. Elimizde hiçbir somut veri bulunmuyor. Yani eğer olay sabotajsa durum daha da vahim.” şeklinde konuştu.

Yangından dolayı kurulan Afet Yönetim Merkezi’ne ziyarette bulunan Kılıçdaroğlu, yangının boyutunun daha da artmaması için temennide bulundu.

"İlk defa yaşanmış gibi..."

Her sene sel ve orman yangınlarının olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, “ilk defa yaşanmış gibi bu felaketlerin” sıfırdan önlem alınmaya çalışıldığını söyledi.

İktidarın öngörüde ve planlamada bulunmadığını ifade eden Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“THK ile dün görüşmek istedim. Türk Hava Kurumu Cumhuriyetle yaşıt olan bir kurum. Kimi sayılar vereceğim, emin olun bunları devleti yönetenler de bilmiyor ve bu yüzden önlem almayı da bilmiyorlar.

Yangın meydana geliyor, mal ve can kaybı oluyor, bakanlar konvoylarla geliyor. Neden zamanında önlem almıyorsunuz? Her sene yazın yangın oluyor ve bu birçok ülkede var.

"19 senede her sene bir uçak alsanız 19 uçağımız olacaktı"

Türk Hava Kurumu’nun 2002 senesinde yangınları söndürmek maksatlı 19 tane uçak ve pilotu bulunuyordu. Bu uçaklardan 4 tanesi İzmir, İstanbul, Çanakkale ve Edremit’te sürekli olarak bekletiyordu. Üç uçak ise sefer halinde havada yangın çıkarsa hemen müdahale edebilmek maksatlı. 2002 senesinde bu uçaklar varken şu anda ne için yok? Bu uçaklar nereye gitti? Yangını söndürmek için ihaleye çıkmak da nedir? Sayın Bakan, envanterimizde “yangın söndürme uçağı yok” diyor. Bakar mısınız şu sorumsuzluğa. Her sene yangın oluyor ama beylerin envanterinde yangın söndürme uçağı yok. 19 sene iktidardasınız, her sene 1 uçak alsanız 19 uçağımız olacaktı bugün.”

2002 senesinde 176 bölgede orman yangını meydana geldiğini, Türk Hava Kurumu’nun ilk andan beri yangına müdahalede bulunduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, Türkiye’nin orman varlığının kayalık ve dağlık alanlarda meydana geldiğini kaydetti.

Helikopterlerin yangın söndürmede kimi riskleri de barındığını iddia eden Kılıçdaroğlu, “Pervaneler daha da uzağa itiyor çam kozalaklarını. Yangını büyütüyor yani. İşin uzmanları bunu anlatıyor.

Kanun teklifini getirin, 'evet' diyeceğiz

Felaketler karşısında neler yapılmasına dair görüşlerini ise Kılıçdaroğlu şöyle paylaştı:

“Hükümete samimi bir çağrı yapıyorum. Türk Hava Kurumu’nu tekrar eski görkemli günlerine ulaştırın. Dedelerimizin bize mirası olan bu kurumu yok etmemeliyiz, büyütmeliyiz. Türk Hava Kurumu’nun devletin ihalesine girmesi gerekli değil. Bu konuda gerekirse yasal bir düzenleme gerçekleştirilsin.

Kanun teklifini getirsinler bizler de ‘evet’ diyeceğiz. Eğer onlar vermiyorlarsa bizler getirelim ‘evet’ desinler. Yangın söndürmenin senelik ihalesi yoktur. 10-15 senelik yapılır bu planlamalar. Buna göre de insanlar uçakları alır. Bir sürü aksaklık bulunuyor. Buraya bugün geldik, buradan Türkiye’nin çıkması lazım. Mevcut sistemi Türkiye’nin ne hale soktuğunu görüyoruz. Her olay çıktığında yeniymiş gibi kabul ediliyor.”

Kılıçdaroğlu, İHA’ların yangın söndürmede etkin bir şekilde kullanılması gerektiğini söyleyerek, belediye başkanlarının problemleri kısa sürede çözüme kavuşturmaya çabaladıklarını ifade etti.

Aralarında AK Partili isimlerin de olduğu belediyelere Kılıçdaroğlu, bölgede sürdürdükleri mücadeleden ötürü teşekkürlerini sundu.

Sabotaj mı?

Kılıçdaroğlu bir gazetecinin kendisine yangının sabotaj olup olmadığı iddialarını sormasının ardından, “Konuya ilişkin AK Parti Genel Başkanı ve İçişleri Bakanı da açıklama yaptı. Elde bir somut veri bulunmuyor. Yani olay sabotajsa durum daha da vahim. O zaman ülkemizi hiç yönetemiyorsunuz. Adamlar gelip ülkenin her yerinde yangına sebep olacak. Siz ise bir kolaycılığa sapacaksınız, ‘onlar çıkardı yangını.’ diyeceksiniz. İyi de devleti sen yönetmiyor musun kardeşim. Umarım böyle bir şey yoktur. İçişleri Bakanı’nın gerek arkadaşlarıma yapmış olduğu açıklamalar gerekse Sayın Erdoğan’ın bugün yapmış olduğu açıklama, elde somut bir verinin olmadığını gösteriyor.” dedi.

"Erdoğan'ın ne dünyadan ne THK'dan haberi var"

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın Türk Hava Kurumu’na dair görüşlerinin hatırlatılmasının ardından Erdoğan, şunları söyledi:

“Sayın Cumhurbaşkanı’nın Türk Hava Kurumu’ndan haberi var mı acaba? Ne zaman kuruldu burası? Türk Hava Kurumu 176 yerde yangın meydana gelirken toplumda büyük bir travma olmadan yangını söndürdü. Erdoğan keşke bu konuyu tartışabilme cesareti olsa ve ben de Türk Hava Kurumu’nun nasıl değerli bir kurum olduğunu aktarabilsem. Bu kurumumuzun daha da önemli görevler üstlenmesi gerekli kurum olduğunu aktarabilsem. Dünyadan haberi yok. Türk Hava Kurumu’ndan hiç haberi yok. ‘Envanterinde yok’ ne demek. Var, ben görüştüm fakat şu anda uçak kalksın dediğiniz zaman ‘pilot yok’ 1 senelik ihale olur mu? Türk Hava Kurumu ihaleye girmesin diye ihale şartnamesini değiştirdiler. Haberi var mı bundan Erdoğan’ın? Ormandaki yangını söndürmek için dışarıdan mı uçak alacağız Allah aşkına?

Kılıçdaroğlu, yangında yaşamını yitirenlere Allah’tan rahmet diledi ve ardından yangında zarar gören Manavgat’ın kimi mahallelerinde incelemeler yaptı.

Yorumlar (0)