Kılıçdaroğlu’na hodri meydan: Seçimlerde çık karşımıza 

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu’na seslenerek, “Öyleyse hodri meydan. Yüreğin yetiyorsa seçimlerde çık karşımıza. Bırak kararı millet versin” dedi. 

SİYASET 19.10.2022, 13:59 19.10.2022, 14:14
Kılıçdaroğlu’na hodri meydan: Seçimlerde çık karşımıza 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, grup toplantısındaki konuşmasına başlamadan önce, kısa süre önce AK Parti’ye katılma kararı alan bağımsız milletvekili Mehmet Ali Çelebi’ye parti rozetini taktı. Bartın’da yaşanan maden ocağı patlamasına ilişkin açıklamalarda bulunan Cumhurbaşkanı Erdoğan, “Bartın’ın Amasra ilçesinde meydana gelen elim kaza, hepimizin yüreğini yakmıştır” ifadelerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın konuşmasından öne çıkan satırbaşları şu şekilde:

“Amasra maden ocağında, 37 işçiye 1 iş güvenliği uzmanı düşmektedir”

“Cuma günü saat 18.10 sıralarında Bartın’da yaşanan acı hadisenin üzüntüsü içerisindeyiz. TTK’ya ait olan bu maden ocağımız, 713 çalışanıyla senede 100 bin tonluk üretim yapan bir müessesidir. Bu ocağımıza 77 milyon liralık yatırım yapılmıştır. Son 20 senede, Amasra’daki maden ocağında yaşanan kazalarda 6 işçimiz yaşamını yitirmiştir. Bu müessesede, 37 işçiye 1 iş güvenliği uzmanı düşmektedir. Amasra maden ocağımız, son teknoloji sistemlere sahip bir işletmedir. Burada toplam 50 kalemde iyileştirme çalışmaları yürütülmüştür.”

“Saat 18.05’te metan gazının yüzde 1,5’a ulaşması sebebiyle elektrikler kesilmiştir”

“Maden ocağımızdaki gaz izleme sistemleri gün boyu kesintisiz olarak çalışmaktadır. Havadaki metan seviyesi yüzde 1,5 olunca enerji kesilmekte, yüzde 2 olunca da tüm personeller tahliye edilmektedir. Bartın’da yaşanan acı hadisede, saat 18.05’te metan gazının yüzde 1,5’a ulaşması sebebiyle elektrikler kesilmiştir. Saat 18.09’dan sonrasına ilişkin ise bir kayıt mevcut değildir. Maden ocağındaki tüm sistemlere ve güvenlik önlemlerine rağmen patlamanın nasıl meydana geldiğini bilmiyoruz. Uzmanlarımız ve kurumlarımız, gerekli incelemelerini tamamlayınca durumu öğreneceğiz. Söylenen her şey, spekülasyondan ibaret kalacaktır. Devletimiz tüm personeliyle, tüm bakanlarıyla olaya müdahale etmiştir.”

“Yaralı kardeşlerimizle ilgilenen doktorlarımız, alanında en başarılı profesör arkadaşlarımız”

“Patlamadan sonra, 18 saat içerisinde tüm arama-kurtarma faaliyetleri tamamlanmıştır. 110 işçimizden 41 kardeşimiz yaşamını yitirmiştir. Sağlıkta, en ileri teknolojik imkanlar Çam Sakura Hastanemizde mevcut. Hiçbir eksiklik bulunmuyor. Yaralı kardeşlerimizle ilgilenen doktorlarımız, alanında en başarılı profesör arkadaşlarımız. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanımız ve ekibi, destek ekipleriyle beraber 250 personeli kaza noktasında görevlendirmiştir. Emniyet, AFAD, sahil güvenlik ve jandarma teşkilatımız gerekli güvenlik önlemlerini almışlardır.”

“Sebebini ortaya çıkarmak ve gerekeni yapmak bizim vazifemizdir”

“Kurumlarımız, bu elim kazaya ilişkin var güçleriyle görevlerini yapmaktadır. Patlama öncesi yapılan incelemeleri ve denetimleri de mercek altına aldık. Denetimlerin en yoğun olduğu yerlerden birisi, Bartın’daki bu maden ocağımızdır. Son olarak yaklaşık 2 ay önce denetlenmiştir. Bu denetimlere rağmen patlama meydana gelmişse gerekli araştırmayı yapmak, sebebini ortaya çıkarmak ve gerekeni yapmak bizim vazifemizdir.“

“Madencilerimizin aileleri devlete emanettir”

“Maden kazalarında yaşamını yitirenlere verilecek maddi yardımları kolaylaştırmak için gerekli düzenleme devam ediyor. Toplam 1,5 milyon lira ile 1,75 milyon lira tutarındaki ödemeler başlamış vaziyettedir. İşçilerimizin yakınlarından kamuda işe girme hakkı olanlar için de süreç devam etmektedir. Yaşamını yitiren madencilerimizin aileleri devlete emanettir.”

“Soma’da da benzer adımlar attık, kimseyi açta, açıkta bırakmadık”

“İktidara gelirlerse, haklarını vereceklermiş. Bunların Soma’da neler yaptığımızdan haberi bile yok. Başbakanlığım döneminde biz 500 aileden onların evlatlarını işe yerleştirdik. Sen nereden geliyorsun? Zaten bunlar nal toplamaya alışmış. Soma’da da benzer adımlar attık, kimseyi açta, açıkta bırakmadık. Tüm ailelere gerekli tüm destekleri verdik. Bizim ulaştığımız noktaya, senin hayallerin bile ulaşamaz.” 

“Bizler, kadere inanan insanlarız” 

“Söz konusu ‘can’ olduğunda, en küçük bir affımız söz konusu dahi olamaz. Birileri gibi, bu tür konularda istismar yapmıyoruz. Onların geride bıraktıkları eşlerinin, yavrularının, sevdiklerinin yüzündeki acı ve vakur duruş, bizim ömrümüzden ömür götürüyor. İnananlar için bu nokta çok önemli. Bizler, kadere inanan insanlarız. Kadere de kazaya da inanan insanlarız. Suçlunun yakasına elbette yapışacağız. Şehitlerimizin ailelerine her koşulda sahip çıkacağız. Rabbimin yazgısına da teslim olacağız. Ülkemizin yüzde 99’u Müslümansa, bu konuda imanımız tam olacak. Bay Kemal ve avenesi; ben kadere iman ettim, bu yolda yürüyorum. Bu bizim inancımızın bir gereğidir. Sende o yoksa, senin sorunundur. Bartın’daki maden kazası, devletin tüm birimleri tarafından titizlikle takip edilecektir. Hiçbir ihmalin cezasız kalmaması temin edilecektir.”

CHP’li vekile ‘çekiç tepkisi

“Bay Kemal, önce adamlarına sahip çık. TBMM’nin kürsüsüne çekiçlerle gelip, orada telefon kırmaya teşebbüs etmesinler. Bu ahlaki bir durum değil. Bu ahlaka ve edebe terstir. Bunların yaptıklarına ‘eyvallah’ mı diyeceğiz? Bu milletin meclisi, gereken neyse bunlara haddini bildirmelidir. Böyle acılı bir dönemde bize bunları söyletmek zorunda bırakanları milletimizin takdirine havale ediyorum.”

2023 bütçesi

“Tüm kurumlarımız tarafından hazırlıkları yürütülen 2023 bütçesinin şimdiden hayırlı uğurlu olmasını diliyorum. Bu, AK Parti hükümetlerinin 21’inci, cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin ise 5’inci bütçesidir. Bütçemizi istihdam, yatırım, ihracat, üretim ve cari fazla hedefiyle hazırladık. Bu teklifi hazırlarken de bütçe disiplininden hiçbir taviz verilmedi. Enflasyon eğer bütçe kaynaklı olsaydı, bugün iflas etmiş bir Türkiye tablosu ile karşı karşıya kalırdık. Ne bugün ne de yarın, Türkiye için böyle tehdit bulunmamaktadır.”

“1999 yılında günde 6 kez devlet dairelerinde elektrik kesilirdi”

“1999’u lütfen hatırlayın. Devlet dairelerinde günde 6 kez elektrik kesilirdi. Şu an ülkemizde böyle bir durum söz konusu değil. Bugün Avrupa ülkeleri, ‘Doğalgazı nereden alacağız?’ diye büyük bir arayış içerisinde. Hamdolsun, Türkiye’nin bu konuda hiçbir sıkıntısı yok. Türkiye, doğalgaz konusunda önemli bir hat olacak. Sayın Putin ile bu konuda hemfikiriz. Putin, ‘Avrupa, doğalgazını Türkiye’den temin edebilir’ dedi.”

“Refah kaybını gidermekte kararlıyız”

“Turizmde 40 milyar dolara ve 50 milyon turiste doğru giden çok bereketli bir dönem yaşıyoruz. Bunu daha da ileri götürecek hazırlıklarımızı yapıyoruz. Bütçe açığını yüzde 3,5 hedefinin altında tutabileceğimiz anlaşılıyor. Ekonomimize kurulan tuzağı, attığımız adımlarla bozmuştuk. Enflasyon sebebiyle, bu süreçte ortaya çıkan refah kaybını gidermekte kararlıyız. Yılbaşında daha da önemli hamleler yaparak, telafi sözümüzü tutacağız.” 

“Bizim hedefimiz sosyal medyada, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliklerini temin etmektir”

“Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde, geçtiğimiz hafta tarihi bir kanun kabul edildi. ‘Sosyal medya düzenlemesi’ olarak da adlandırılan bu kanun, dünyanın birçok ülkesinde zaten yürürlüktedir. Bu düzenlemeyi Türkiye’ye kazandırdığı için meclisimize şükranlarımı sunuyorum. Bu kanun, keyfi atılmış bir adım değil, acil bir ihtiyaçtı. Ana muhalefet partisi buna da karşı çıktı. Çünkü bu kanun, işlerine gelmiyor. Bizim hedefimiz sosyal medyada, vatandaşlarımızın huzur ve güvenliklerini temin etmektir. Adeta ağızlarından köpükler saçarak höykürenler, sosyal medya kaosundan beslenenlerdir. Kimseden onay alacak değiliz. Almanya’da, İngiltere’de, ABD’de zaten var olan bir düzenlemeyi ülkemize çok gören zihniyet ya müstemleke zihniyeti ya da beşinci kol elemanıdır. Halkımızı savunmasız bırakmadık. İftira ve yalan kampanyaları da bir terör saldırısıdır.” 



Kılıçdaroğlu’na tepki

“Bu zat, bildiğiniz gibi Amerika’ya gitti. Hamburgercide takılmış, benzin istasyonunu gezmiş, orada 8 saat geçirmiş. Ülkemizde de bunları yapabilirdi. Bu gezinin şaibeli tarafları da var. Oradaki Türk Evi'ne gittiğinde orası tüm fiyakasını siler süpürür. TÜRKEN'in yaptırdığı bina için çocuklarıma laf atıyor. Attığın bütün yalanlarda, açtığım davaları kazanıyorum. Bununla ilgili davayı da açacağız buradan da bir şeyler gelecek. Bu zatın yalanlarını ve yanlış hezeyanlarını tekrar etmekten ben artık bıktım. Eğer siyaset yapmaktan anladığı buysa, hem partisine hem kendisine hem de ülkemize yazık. Bu adamın yaptığı siyaset değildir. Siyaseti merak ediyorsa, AK Parti’nin 20 senedir yaptığı hizmetlere ve eserlere baksınlar.” 

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kılıçdaroğlu’na seslendi

"Buradan Sayın Kılıçdaroğlu'na seslenmek istiyorum. Madem kendine bu kadar güveniyorsun, madem ülke ve milletin geleceğinde sorumluluk almak istiyorsun, öyleyse hodri meydan. Gücün yetiyorsa, yüreğin yetiyorsa seçimlerde çık karşımıza. Bırak kararı millet versin. Eğer aday olmak istiyor ama birilerinin tehdidine, şantajına maruz kalarak ilan edemiyorsan da korkma.”

Yorumlar (0)