Kılıçdaroğlu: “Ülkemizi bir avuç tefeci haramiden kurtaracağız”

CHP Lideri Kılıçdaroğlu, TL’deki değer kaybı ve enflasyondaki artışı işaret ettiği haftalık konuşmasında vatandaşın derdiyle dertlendi: “İnsanlar artık pazara markete çıkamıyor, alışveriş yapamıyorlar. Bu vahim tabloyla cumhuriyet tarihimizde ilk kez karşılaşıyoruz.” Merkezi borç tutarından da dem vuran Kılıçdaroğlu, Türkiye’de faizin ana parayı geçtiğini ifade etti.

SİYASET 24.05.2022, 15:51 24.05.2022, 16:25
Kılıçdaroğlu: “Ülkemizi bir avuç tefeci haramiden kurtaracağız”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin haftalık olağan toplantısında konuştu. Selanik’te, Mustafa Kemal Atatürk’ün doğduğu evin önündeki nar ağacından alınan topraktan kendisine getirilen payı alan Kılıçdaroğlu, sözlerine bu konu hakkında konuşarak başladı: “Mustafa Kemal Atatürk, Türkiye için Türk milleti için sayısız yenilik yapmıştır. Bunu herkes, tüm dünya bilir. Böyle bir lidere sahip olduğumuz için gururlu ve mutluyuz. Atatürkçülük, geçmişten ders çıkarmanın ve bu ders ışığında geleceği inşa etmenin adıdır. Biz de bu yolda ilerliyor ve sağlıklı gelecek inşa etmek için çabalıyoruz. İktidarımız sürecinde bizim gibi düşünmeyenlerin de özgürce yaşayabilmesi için çalışıyoruz. Mustafa Kemal Atatürk, baskıyı kabul etmedi. Amasya’dan, Erzurum’dan, Sivas’tan başlayıp Ankara’da tamamladığı milli mücadelesinde en önemli adımlardan birini de İzmir’de attı. Ülke ekonomisi kalkındırmak için burada İzmir İktisat Kongresi düzenledi. Osmanlı’dan devraldığı borç yükünü azaltmak için ülkemizin dört bir yanını fabrikalarla donattı. O borcu da son kuruşuna kadar ödedi. Kimsenin önünde başını eğmediği gibi milletimizin hiçbir ferdinin de başını eğmedi. Biz, böyle bir liderin torunuyuz.”

“Ülke, birikim ve bilgiyle yönetilir”

“Bir ülkeyi yönetmek için birikim ve bilgi gerekir. Ülkemizin de iyi yönetilmediğine ne yazık ki her geçen gün şahit oluyoruz. Ben de görüyorum siz de görüyorsunuz. O kadar havai yapıdalar ki gerçeklerden kopuk yaşıyorlar. Eleştiri yapıldığında da ya duymazlıktan geliyorlar ya da ‘Gözlerime bakın.’ diyorlar. Gözlerinize de diplomanıza da endamınıza da baktık. Siz, hiçbir taraftan bu ülkeyi yönetemiyorsunuz. Türkiye ilk kez kriz yaşamıyor evet ancak 2018’de başlayan kriz artık ekonomik buhrana dönüştü. Saray, ne yazık ki bunun farkında değil. Vatandaşların dertlerini dinlemiyorlar. Halktan koptular. Devlette liyakat statüsünü bitirdiğinizde siz bu devleti çürütmeye başladınız. Böyle bir yönetim, sorunları çözemez. Devlette artık kimin hangi kararı aldığı belli değil. Cumhuriyet tarihinde ilk kez insanlar derin ekonomik bunalım içinde. Dar gelirlilerden alıp üst gelirlilere veriyorlar. Cumhuriyet tarihimizde bunu ilk kez yaşıyoruz. Artık insanlar markete ve pazara çıkamıyor.”



“2 milyonluk daireyi kim alacak?”

“Hükümet tutturmuş yap-işlet-devret modeli. Tutturmuş kur korumalı mevduat sistemi. Bunların hepsinin ortak bir yanı var ki o da TL’nin hızla değer kaybetmesi. Şimdi bir de dördüncü paket çıktı. 2 milyon liralık kredi veriyorlar. 2 milyon liralık daireyi ki alacak? Kim ayda 24 bin lira kredi ödeyecek? Dar gelirli gruba verilen kredi yüzde 11 faizle. Vatandaşlara verilen ihtiyaç kredisi yüzde 27 faizle. Neden derin ekonomik buhranın içinde olduğumuzun açıklaması işte atılan bu adımlar. Tüm bunlara karşın hala MHP’ye mi yoksa AK Parti’ye mi oy vereceğini düşünenler var. O kardeşlerimize sesleniyorum: Nisan 2022’de merkezi yönetim borcu 1 trilyon 483 milyar lira oldu. Ödenecek faiz 1 trilyon 743 milyar lirayı buldu. Yani faiz artık anaparayı geçti. Mayıs 2022’de borç 1 trilyon 503 milyar lira oldu. Faiz de 2 trilyon 52 milyar liraya yükseldi. Bunlar bir dönem Borçlanma Genel Müdürlüğü kurmuşlardı. Ülkemiz, bir avuç tefeciye teslim edildi ve artık ne yazık ki kurtarılamıyor.”

“Çiftçiler, üretimden koptu”

“Bu hazin tablo artık çiftçileri de üretimden kopardı. Çiftçiler ürettiklerinin karşılığını alamıyorlar. Üretici kesime yalnızca 29 milyar lira ayrıldı. Ancak kanunlara göre 79 milyar lira ayrılması gerekiyordu. Çiftçimiz neden kazanamıyor? Biz neden her yiyeceğimizi ithal ediyoruz? Bu konuyla ilgili kendi bakanlıkları tarafından hazırlanan ve 2013-2017 arasındaki dönemi içeren bir rapor var. Raporda yazıyor ki “Tarım arazilerinin tarım dışı kullanımı yönündeki tehdit, tarımsal girdilerde dışa bağımlılık, tarım arazilerinin parçalanması, girdilerin yüksekliği, Dünya Ticaret Örgütü politikaları…” Tüm bu ifadeler hem çiftçilerin neden üretimden koptuğunu hem de gıdalarımızı artık neden ithal ettiğimizi anlatıyor. Bir diğer taraftan da elektriğe zam geliyor. Bu zam yalnız üretici, çiftçi ve sanayiye değil konutlara da geliyor. Bundan sonra da zamlar sürecek. EPDK, elektrik üreticileri için tavan fiyat belirledi. Ancak 19 Mayıs’ta bu fiyatı yine yükselttiler. Bu temmuz veya en geç ağustos ayında yeniden zam geleceğinin göstergesidir.”

Milletin Sesi mitingi hakkında

“Milletin Sesi mitingimizi yaptık. Tüm güvenlik güçlerimize ve katılanlara, mitingimiz olaysız sonuçlandığı için teşekkür ederim. O gün orada yüz binlerce insan vardı. Eşitliği, demokrasiyi, aşı, işi, huzuru konuştuk. Bunlar, herkesin istediği şeyler. Biz, yüz binlerce insanın ortak sesi olduk. Haramilerin saltanatını yıkacağımıza dair söz verdim. Bu konuda kimsenin endişesi olmasın. Siyasete bulaşan mafyayla, yargıyla, 5’li çeteyle, trol ağlarıyla ve uyuşturucu baronlarıyla yalnız biz kavga edebiliriz. Bu ülkenin çocukları, gençleri ve kadınların çok sorunlar yaşadı ve hala da yaşıyorlar. Biz, bu sorunların hepsini birlikte çözeceğimize söz veriyoruz.”

Yorumlar (0)