Kılıçdaroğlu: Türkiye olarak hiç bu kadar bunalmamıştık

Cumhuriyet Halk Partisi lideri Kılıçdaroğlu Kars’ta yaptığı açıklamada, “Burada küçük bir gezi yaptık herkes burnundan soluyor. Çocuğunun işsiz olduğunu söyleyen annelerin oranı yüzde 90. Çok farklı bir tablo içindeyiz. Türkiye olarak hiç bu kadar bunalmamıştık.” dedi.

SİYASET 21.10.2021, 16:05 23.10.2021, 10:28
Kılıçdaroğlu: Türkiye olarak hiç bu kadar bunalmamıştık

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, STK ve muhtarlarla Kars’ta bir araya geldi.

Kılıçdaroğlu burada yaptığı konuşmada, “Kars’ta bir vekilimiz yok. Bunun kabahati bizde. Cumhuriyet Halk Partisi’nin Genel Başkanı olarak söylemek istiyorum. Vatandaşın sofrasına ortak olmazsanız vatandaş size neden oy versin. Bizler kendi kabahatimizi anlatmak amacıyla buradayız.” dedi.

“Buralara niçin yatırım yapılmıyor”

Kılıçdaroğlu ciddi bir genç nüfusun Kars’ta dikkat çektiğini söyleyerek, “Neden 20 senedir Kars kan kaybediyor. Burada genç nüfus kaybı var. Kars’ın geleceği için büyük risk bu. Gençlerimiz burada kalması, evlenmesi ve üretmesi lazım. Turist olarak İzmir’e İstanbul’a gidebilir. Herkesin karnı yalnızca İstanbul’da doyarsa Kars için ne olacak? Bu bölgeye geçmişte özel sektör yatırımcıları tarafından yatırım yapılmamıştı. Olanaklar daha da iyileşirse yatırımlar özel sektörden gelecektir fakat devlet dediğiniz sosyal bir devlettir. Buralarda o zaman ciddi yatırımlar yapılmıştı ancak bunlar özelleştirildi. Yani burada ciddi bir ekonomik kayıp görülmeye başlandı. Ardahan’da ve Ağrı’da da aynı durum var. Güneydoğu’da ve Anadolu’da bakın hepsinde aynı sorun var. Niçin buralara yatırım yapılmıyor, bizim toprağımız değil mi?” dedi.

Kılıçdaroğlu açıklamasının devamında, “Tarım ve hayvancılık için biçilmiş bir kaftan. Etinin en lezzetli olduğu yer işte böyle bir bölgedir. Böylesine değerli bir coğrafya hemen hemen başka bir yerde yok. Besiciler de bu konuda şikayetçi. Kars’ta küçük bir gezi yaptık. Herkes burnundan soluyor. Annelerin tamamına yakını çocuğunun işsiz olduğunu söylüyor. Ülke olarak çok bunaldık.” dedi.

Kılıçdaroğlu, burada bürokratlara da seslenerek şu ifadeleri kullandı:

“Merkez Bankası bürokratları faize ilişkin karar verecekler. Kars’tan sesleniyorum onlara. Ekonominin gereği her neyse onu yapın, birilerinden talimat almayın. Vatandaşı da perişan edecek kararların peşinde koşmayın. Vatandaşı mağdur etmeyin. Bilginizle, aklınızla, birikiminizle, eğitiminizle karar verin. Birilerinin isteklerine göre karar vermeyin. Yazık günahtır bu millete. Dünyada planlaması olmayan hiçbir ülke yoktur. Devlet de haneler gibi planlama yapar ama onun planlaması 20-30-50 senelik planlarla olur. Neden kapatıldı Devlet Planlama Teşkilatı? Ekonomi plansızca yönetilirse bu noktaya gelir.

Burası için hayvancılıkla tarım stratejik bir sektördür. Devleti yöneten hükümetler planlarken bu bölge hayvancılık ve tarım bölgesidir, stratejik sektördür diyecek. Teşvikler, yatırımlar yapılır ve üretim süreci başlar. Burası yalnızca Türkiye’ye değil, Kafkaslar’a ve Orta Doğu’ya uzanan bölgenin en güçlü hayvancılık ve tarım sektörü olacak. Bunlar düşünmediler fakat bu kardeşiniz düşündü bunu ve kesinlikle yapacağım.

Kılıçdaroğlu, STK’larla toplantısına basına kapalı olarak devam etti.

Yorumlar (0)