Kılıçdaroğlu: Önce demokrasiyi getireceğiz

Bursa’da iş insanlarıyla bir araya gelen CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, 2023 seçimlerinin önemine vurgu yaparak, “Her vatandaşımızın belli sorumlulukları var. Bunların başında sandığa gidip, oy kullanmak geliyor. Türkiye’ye önce demokrasiyi getireceğiz” dedi. 

SİYASET 12.11.2022, 09:58
Kılıçdaroğlu: Önce demokrasiyi getireceğiz

Kısa süre önce Amerika Birleşik Devletleri ve İngiltere’yi ziyaret eden CHP lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Bursalı iş insanlarıyla bir araya gelerek gündeme ilişkin yeni mesajlar verdi. İngiltere’de köklü üniversiteleri ziyaret ettiğini ve çalışmaları yerinde incelediğini belirten Kılıçdaroğlu, Türkiye’de son 60 senede benzer adımlar atılamadığını dile getirdi. 

“İngiltere 60 yıldır yapay zekâ üzerine çalışıyor, biz ne yaptık?”

İngiltere’de çalışan Türk bilim insanlarının da olduğunu söyleyen Kılıçdaroğlu, “Oradaki bilim insanlarımızla da görüşme fırsatı bulduk. Hepsi Türkiye’ye demokrasinin gelmesini ve ülkelerine dönerek burada çalışmayı arzuluyorlar. Eğer üniversitelerimizde bilim üretilmiyorsa, bu işin sonu pek hayırlı değildir. Katma değeri yüksek ürün üretmek, bilgi ekonomisine dayalıdır. İngiltere’de 60 senedir yapay zekâ üzerine çalışmalar yapılıyor. Orada çalışmaları inceleyince, ‘Türkiye 60 senede ne yaptı?’ diye kendi kendime sordum. Şu an kritik bir yol ayrımındayız. Benim ciddi bir sorumluluğum var, bunun farkındayım” şeklinde konuştu. 

“Her vatandaşımızın belli sorumlulukları var”

2023 seçimlerinden zaferle çıkacaklarını vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Her vatandaşımızın belli sorumlulukları var. Bunların başında sandığa gidip, oy kullanmak geliyor. Türkiye’ye önce demokrasiyi getireceğiz. Bilgi ekonomisi, üniversitelerin bilgi üretmesini sağlayan unsurdur. Saygınlığı parlak beyinleri kendi ülkesinde toplayan bir ekonomi anlayışıdır. Biz iktidara gelir gelmez bu adımları atacağız.  Noksanları ve eksikleri çok iyi biliyoruz” ifadelerini kullandı. 

“İnsanlar demokrasi istiyor, ülkesinde çalışmaktan çekiniyor”

İngiltere’deki izlenimlerine ilişkin değerlendirmelerde bulunmaya devam eden Kılıçdaroğlu, “Yüksek yetenek inşası diye bir kavram var. Bu konuda ilk adımı atan ülke İngiltere’dir. Zeki çocukları belirledi ve ülkesine çağırdı. Ardından ABD büyük bir adım attı ve Silikon Vadisi’ni oluşturdu. Dünyanın en donanımlı insanlarına, ‘Gelin, burada çalışın’ dediler. İngiltere’de bir sistem var. Dünyanın en önemli 50 üniversitesinden kim mezun olursa olsun İngiliz vatandaşlığı veriyor. O okulların birinden mezun olman yeterli. İşte ülkeler böyle kendini geliştiriyor. Biz ise en kıymetli yeteneklerimizi adeta cezalandırıyoruz. İnsanlar demokrasi istiyor, ülkesinde çalışmaktan çekiniyor. Kısır tartışmaların içerisinde garip bir siyaset gidiyor. Bütün enerjimizi bambaşka konular için harcıyoruz” dedi. 

Yorumlar (0)