Kılıçdaroğlu'ndan "güvenlik zirvesi" tepkisi: Paralel yapı inşa edip partileştirmişsiniz!

Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın Ukrayna-Rusya krizi için Beştepe'de topladığı güvenlik zirvesine eleştirilerde bulundu. Kılıçdaroğlu, “Bu zirve hangi yasaya dayanıyor? Hukuki bir temeli var mı? Güvenlik zirvesi şeklinde bir kuruluş hatırlamıyorum. MGK bir araya gelseydi nasıl konuşulacağı konusunda bir fikir ortaya atardı. İşe yaramaz ne kadar adam varsa çağırmışsın. Devleti yönetmekten aciz kişiler zirve mi toplar?” sözlerini kullandı.

SİYASET 01.03.2022, 14:58 01.03.2022, 15:40
Kılıçdaroğlu'ndan "güvenlik zirvesi" tepkisi: Paralel yapı inşa edip partileştirmişsiniz!

Partisinin grup toplantısında açıklama yapan CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulundu.

“Devlet nasıl çalışmalı?”

"Devlet nasıl çalışmalı" ifadeleriyle sözlerine başlayan Kılıçdaroğlu, "Görünen bir tarafı vardır. Cumhurbaşkanı, Meclisi ve kuruluşları vardır. Bu kuruluşlar dengeli çalıştığı takdirde gelecek umudu her zaman vardır. Aylarca Belçika’da hükümet kurulamadı fakat 'Devlet bitti, mahvolduk' diye bir Allah'ın kulu demedi. Kurumlar, saatin çarkları gibi zaten çalışıyordu. Almanya'da 4-5 ay boyunca koalisyon için beklediler. Kimse 'Bunlar kesildi, paranın değeri azaldı' gibi bir şey söylemedi. Süreç, kendi kuralları çerçevesinde çalışıyordu. Devleti dönüştürmek istediğimiz yapı da böyle olmak durumundadır. A, B, C partisi gelir fakat devletin çarklarıyla asla oynamaz. İşleyen sisteme çomak sokmaz" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu sözlerini şöyle devam etti:

"Ukrayna ile Rusya arasında savaş başladığında Denizli'deydim. Engin Altay'ı aradım. Meclis’in toplanması gerek. Ardından ittifakımızın diğer bileşenleriyle görüştüm, aynı düşünceleri onlara da ilettim. Bu görüşme, 24 Şubat 2022'nin erken saatlerinde yaşandı. Aynı gün Erdoğan güvenlik zirvesini topladı. Bir zirve topluyorsunuz, zirve eğer devletin bir zirvesiyse bu MGK olur. Fakat siz bunu kenara atıp bir paralel yapı kuruyorsanız ve bunu partileştirmişseniz ciddi bir problem var anlamına gelmektedir. Dışişleri Bakanı o esnada Kazakistan'da. Zirve 1,5 saat görüşülüyor, Dışişleri Bakanlığı'ndan neredeyse hiç kimse yok. Bu güvenlik zirvesi Türkiye Cumhuriyeti'nin zirvesi mi, parti zirvesi midir?"

“Devlet adına, AK Parti sözcüsü nasıl konuşur?”

Eleştirilerine devam eden Kılıçdaroğlu, “Parti sözcüsü, aynı gün açıklamalarda bulunuyor. Devlet misin sen? AK Parti'nin sözcüsüsün. Devlet adına konuşmaya çalışıyorsun. Dışişleri’nden sözcü konuşur, Milli Savunma'dan, Genelkurmay'dan Cumhurbaşkanlığı'ndan biri çıkıp konuşur tamam dersin. Devlet adına AK Parti'nin sözcüsü nasıl çıkıp konuşur? Devletimizin bu duruma düşürülmesi sebebiyle üzüntü duyuyorum. Ardından Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde toplantı yapılıyor. 600 milletvekiline, milli iradeye saygı gösteriyorsanız, bu olay olduğu zaman yürütmeden birisi gelir bilgi aktarır. Devletin bu derece ayaklar altına alındığını ve çürüdüğünü ilk defa görüyorum. Bu durum tam anlamıyla bir rezalet.” şeklinde konuştu.

Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

“AK Parti'nin bir matematik dâhisi daha sonra bir açıklama yapıyor. Böyle bir tabloyu Türkiye adına kaldırılamaz olarak düşünüyorum. Kurumsal bir saygısı ve yapısı vardır. Çürüyen bir devlet sistemiyle şu an karşı karşıyayız. Bir kişiye devleti teslim ederseniz ortaya çıkacak olan tablo budur. Bu oldukça ağır bir tablodur. Her alana rezalet giriyorsa bu süreçte siyaset kurumu da başı dik bir şekilde gezemez. Burnumuzun dibinde savaş yaşanıyor. Güvenlik zirvesi adında bir zirve toplayacaksın, Dışişleri’ni, Meclis’i devre dışı bırakacaksın, AK Parti sözcüsü çıkıp devlet adına açıklamalarda bulunacak."

Kılıçdaroğlu, “Orada akıl olmadığı için, bütün olaylar net bir şekilde için zikzaklar devreye girmeye başladı. Erdoğan, 'Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik askeri harekatı reddettiğimizi ifade ediyorum' diyor. Doğru mu, evet doğru. Madem ki bu, dünyanın istikrarına yönelik ağır bir darbe, Neden Avrupa Konseyi'nde çekimser davranıyorsun? MGK'yı toplasaydın eğer bu tarz zikzaklar çizmezdin. AK Parti Genel Başkanı Güvenlik zirvesinde, diğer parti başkanları niye yok?" şeklinde açıklama yaptı.

Kur korumalı mevduat

Kur korumalı mevduat sistemi ile ilgili de konuşan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Milyarlarca doları TL'ye dönüştürüp bankaya veriyorsun, kurdan zarar görmüyor ve vergi ödemiyor. Fakir fukaranın vergileri üzerinden transfer gerçekleştirecek. Yüzde 11 büyümüşüz; çiftçi mi, emekli mi, esnaf mı kim büyüdü? Doları olanlar ve 5'li çete büyüdü, milyarları alanlar büyüdü. Onlar büyüdükçe milyonlarca vatandaş fakirleşti" ifadelerini kullandı.

Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem: “Hukuk olmazsa, kimse geleceği göremez”

Dün 6 muhalefet partisinin liderleriyle beraber Ankara Bilkent Otel'de imzalanan Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem Mutabakat Metni imza töreni ile ilgili de açıklama yapan Kılıçdaroğlu, "Hukuk olmazsa kimse geleceği göremez. Hukuk ve demokrasinin, ilk adım olması oldukça önemlidir" ifadelerini kullandı ve şunları söyledi:

“Darbeciler, yüzde 10 seçim barajını getirdi. Darbecilere ve darbeye karşıyız. Yüzde 10 seçim barajını kaldıracağız. Milli iradenin meclise gelmesi gerek. Yüzde 9 oy alıyor fakat meclise giremiyor. Kardeşim, bu adam milyonlarca oy almış. Milli irade çok önemlidir. Yurt dışındaki işçilere bakın. Oy kullanıyorsunuz fakat bulunduğunuz bölgede milletvekili seçilemiyorsunuz. Neden? Bu garabette de değişiklik yapacağız. Yurt dışı seçim sistemi getireceğiz. Milli iradeye hakiki anlamda sahip çıkan kim oluyor demek ki? Millet İttifakı. Yurt dışında yaşayan adam taşeron mu? Hayır. Hem oyunu kullanacak hem de aday olacak. Seçilecek, buraya kendi şahsi derdini ve orada yaşayan diğer vatandaşlarının problemini Türkiye Büyük Millet Meclisi’nde anlatacak. Torba kanun uygulamalarını sonlandıracağız. Tam anlamıyla kaldıracağız. İlgili tüm kuruluşları çağıracağız. Sanayiciyi ilgilendiren bir kanun çıkacak ama sanayicinin bundan haberi yok. Bu sistem sona erecek. Böyle bir kanun gelecekse eğer ilgili kuruluşları çağıracağız. Sicil toplum kuruluşlarıyla görüşülecek. Bütçe hakkı kesinlikle devredilemez. Adaletin olmazsa ekmek yoktur. O zaman da o yerde hakkınızı arayamazsınız. Bu sebeple AYM kararı, AİHM kararını uygulamıyorum diyen hakimi tutup kapının önüne koyacağız. Kendi içinde adalet yolunu yürür. Hakim vicdani kanaati ve hukukun üstünlüğüne göre gereken kararı verir. Dünyanın bütün demokrasilerinde bu durum böyledir. Son olarak vicdani kanaatini dinler. Bilim insanlarından bazıları ne derler vicdan konusunda 'Allah'ın yüreğimizdeki sesi' tabirini kullanırlar. Allah aşkına! Hakim, talimatla karar verebilir mi? Böyle bir şey olur mu? Çoklu baro sistemi; bir sistemi iyi bir şekilde yönetmek arzusundaysan böl parçala, daha sonra yönetirsin. A barosu b barosu… Baro bir tane olur ya. Türkiye Odalar Borsalar Birliği'ni de mi böleceğiz? Birlikte olmak, aynı zeminde olmak varken, şu anki mevcut problemleri tartışmak varken niye bölünüp kamplaşıyoruz? Erkek-kadın eşitliğini sağlayacağız. İlk okul döneminden başlayarak çocuklarımıza bunu anlatacağız.”

Elektrik zammı eleştirisi

Elektrik zamlarına yönelik eleştirilerde bulunan CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, "Devlet aklını neredeyse sıfırladılar, devleti yönetemiyorlar. Bürokrasiyi tamamen bitirdiler. Elektriğe zam yaptılar değil mi? En alt düzeye bakın yüzde 127 civarında. Zam için yeniden toplandılar, Erdoğan açıklamasını geri aldı ve 'Tarifeleri düşüreceğiz' dedi. Yüzde 100 zam geldi. Zam gelmeden evvel açıklamalarda bulunmuştum. 4 kişilik bir ailenin elektrik tüketimi ortalama 230 kw/s demiştim. 150 kw/s'yi 210 kw/s’ye çıkardı, dün 240 kw/s yaptı. Sosyal tarifemizi kendisi kabul etti. Devleti yönetemiyorlar, iradeleri, kapasiteleri ve yönetme güçleri yok. KDV'yi sıfırla demiştik şimdi yüzde 8 yaptı. Hazirana kadar en azından sıfırla. Bunu yaptığı takdirde protestomu bitireceğim" sözlerin kullandı.

"84 milyonu kucaklamak istiyoruz"

Kılıçdaroğlu, ”Bize sağlıklı eleştirilerde bulunanlara saygı gösteriyoruz. Biz eleştiriye açık bir partiyiz. Ülkemizde demokrasiyi getirmek arzusundayız, kucaklaşmak istiyoruz. Bu mücadele için kucaklaşacağız. Bunu bozmaya çalışanlara müsaade etmemek gerek" şeklinde konuştu ve şunları söyledi:

"Kimsenin inancına ve kimliğine bakmadan, ayrımcılık yapmadan, 84 milyon vatandaşımızı kucaklamak istiyoruz. Sağlıklı eleştirilerde bulunanlara da saygı gösteriyoruz. Bizim görmediğimizi bir yurttaş görebilir, bu sebeple her türlü eleştiriye açığız. Ülkemize barışı, demokrasiyi, sevgiyi getirmek arzusundayız. Kucaklaşmak istiyoruz. Huzur içinde, bir arada yaşamak istiyoruz. Bunu gerçekleştirmek adına elbette çok çalışacağız. Bunu bozmak isteyenler çıkabilir fakat oyun bozanlara müsaade etmememiz gerekiyor. Hep birlikte inşallah bu görevi beraber yerine getireceğiz.”

Yorumlar (0)