Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: 604 kişi öldükten sonra yaptın!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasındaki deprem vergisi tartışmasına ilişkin, "Biz diyoruz ki, 'Bu vergileri topladın. Neden önlem almadın' Bu soruyu sana vatandaş soruyor. Diyor ki, 'Biz Van'da şunu yaptık' 604 kişi öldü Van'da. Yaptığın şeyi 604 vatandaş öldükten sonra yaptın." dedi. 

SİYASET 04.02.2020, 14:13 04.02.2020, 14:28
Kılıçdaroğlu'ndan Erdoğan'a: 604 kişi öldükten sonra yaptın!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin Türkiye Büyük Millet Meclisi'ndeki (TBMM) grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Elazığ ziyaretini hatırlatarak, "Ölümden dönmüş, enkazdan çıkmış kişinin bana anlattığı dert ne biliyor musunuz? Evladım işsiz. Üniversiteyi bitirdi. Nasıl iş bulacak. Siz bir siyasi partinin genel başkanı olarak 'Nedir bu tablo' diye sormaz mısınız? Bir yaralıyı ziyaret ettim. 'Çocuklarınız neredeydi?' dedim. Bana 'Kayınpederimin evine gönderdik, bizim ev soğuktu. O ev sıcak diye, çocuklar üşümesin diye oraya gönderdik' dedi. Yaşanan bir tablo var, yaşanan bir dram var." ifadelerini kullandı. 

"Önlem almadığınız için evler yıkılıyor"

Depremle mücadelenin ilk aşamasının "önlem almak" olduğunu kaydeden Kılıçdaroğlu, "Depremi yönetmenin gerekçesi de budur. Çok daha şiddetli bir deprem olur. Sizin binanız da yıkılabilir. Önlem almadığınız için evler yıkılıyor. Japonya'da bizden daha şiddetli deprem oluyor. Ama binalar yıkılmıyor." dedi.

"Deprem vergilerini topladın, neden önlem almadın?"

Kılıçdaroğlu, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile arasındaki deprem vergisi tartışmasına ilişkin, "Binaları çöken ve hayatını kaybedenlerin yüzde 99'u fakir. Bu da başka bir hakikat olarak çıkıyor karşımıza. Biz diyoruz ki, 'Bu vergileri topladın. Neden önlem almadın' Bu soruyu sana vatandaş soruyor, ben sormuyorum. Diyor ki, 'Biz Van'da şunu yaptık' Bilmez miyim? 604 kişi öldü Van'da. Yaptığın şeyi 604 vatandaş öldükten sonra yaptın." diye konuştu. 

"Bir tek Kızılay çadırı görmedim"

Elazığ'ın afet bölgesi ilan edilmesine yönelik taleplerini hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Tepki önce AK Parti değil MHP'den geldi. Siyasette samimiyet farklı bir şeydir arkadaşlar. Hiç kimsenin burnu kanamasın, hiç kimse üzülmesin isteriz. Yaşadığımız olay sıradan bir olay değil. Az önce AFAD'a teşekkür ettim. Bir önemli kurumuz daha var: Kızılay.  Kızılay ne zaman bir afet olsa her zaman oradaydı. Öğrenciyken Kızılay kumbaramız vardı. 152 yıllık köklü bir kurumdan bahsediyoruz. Bakın bugün ne durumda? Bir tek Kızılay çadırı görmedim. Kızılay zor günümüzde yanımızda olurdu. Sadece Kızılay değil, Yeşilay ve Çocuk Esirgeme Kurumu da sosyal devleti oluşturur." ifadelerini kullandı. 

Kılıçdaroğlu, günümüzde Kızılay'ın sıcak siyasetin ortasında yer aldığını belirterek, "Nasıl üzülmezsiniz 152 yıllık bir kurumun bu hale gelmesine? Kızılay'ın yüzlerce binlerce taşınmazı var. Kızılay, İstanbul'un güzel bir yerinde dolar bazında tarihi bina kiralıyor. Beyefendiler güzel bir binada yaşamaya alışkın." açıklamasını yaptı.

"Filistin'i yok etme anlaşması"

ABD Başkanı Donald Trump'ın tek taraflı Orta Doğu Barış Planı'na ilişkin Kılıçdaroğlu, "2012’de BM, Filistin’i gözlemci devlet statüsüyle kabul etti. Halen Filistin toprakları, Batı Şeria ve Gazze başta olmak üzere İsrail’in işgali altındadır. Bütün bunlar ortadayken, Trump kalktı anlaşma yaptı. Bu barış değil, Filistin'i yok etme anlaşmasıdır." dedi.

Kılıçdaroğlu, 1978 yılında üniversiteli gençlerin Filistin davası için savaştıklarını kaydederek, "Halen mezarları orada. Filistin kendi topraklarında bağımsız ve işgalden arınmış bir şekilde yaşamak zorundadır. Filistin davası onurumuzdur." şeklinde konuştu.

"Dış politikanın milli olması lazım"

İdlib'de dün rejim unsurları tarafından Türk Silahlı Kuvvetleri (TSK) askerlerine yönelik düzenlenen saldırıya ilişkin Kılıçdaroğlu, "Dün Suriye İdlib’den acı haberler geldi. 8 şehit verdik. Kahraman ordumuzun, milletimizin başı sağ olsun. Suriye konusunu yıllardır dile getiriyoruz. Bir sürü şey söyledik ama Orta Doğu bataklığı akılda kalanlardan biri." ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, dış politikanın milli olması gerektiğine dikkat çekerek, "Ülkenin çıkarları esas ise orada iktidar-muhalefet olmaz! Asarım-keserim ile bu işler olmaz! Eğer siz 'Dış politikayı ben yöneteceğim' derseniz, devleti yok edersiniz. Eğer pinpon topu gibi Amerika ve Rusya arasında gidip gelirseniz, ikisi de sizi kullanır. Maalesef bu tehlikeyi yaşıyoruz." dedi. 

Yorumlar (0)