Kılıçdaroğlu: "Muhtara da özel kalem müdürü tahsis edilmeli”

CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu, Edirne ziyareti sırasında muhtarlarla bir araya geldi. Kılıçdaroğlu, “Eğer demokrasinizi güçlendirmek istiyorsanız yapacağınız ilk şey muhtarlık kurumunu güçlendirmektir.” şeklinde konuştu. 

SİYASET 11.07.2021, 13:57 11.07.2021, 14:32
Kılıçdaroğlu: "Muhtara da özel kalem müdürü tahsis edilmeli”

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, ziyarette bulunmak ve açılış yapmak amacıyla gittiği Edirne’de bir otelde muhtarlarla bir araya geldi. Türkiye’de muhtarlık kurumunun güçlenmesi gerektiğini belirten Kılıçdaroğlu, muhtarlarla ilgili ülke genelinde bulunan bir kanun bulunmadığını şu sözlerle aktardı: “Eğer ki siz demokrasiyi güçlendirmek ve bu topraklara gerçek anlamda demokrasiyi getirmek istiyorsanız o halde ilk olarak muhtarlık kurumunu güçlendirmelisiniz. Şimdi bana muhtarlık kurumunu abarttığımı, o olmadan demokrasi olmaz demek istediğimi söyleyebilirsiniz. Evet öyle. Muhtarlık kurumu olmazsa demokrasi de olmaz. Fakat neden bu kurum çalışanları için belirli bir kanun bulunmuyor? Bu kurum ülkemizin tüm coğrafyasında var. Her yerde muhtar var. Peki neden muhtarlık kanunu yok?” 



“Muhtarlık Kanunu teklifi hazırladık” 

Kılıçdaroğlu: “Muhtarlarımız faydalansın diye Muhtarlık Kanunu teklifi hazırladık. Muhtarların oluşturduğu tüm kuruluşlara da gönderdik. Bizim atladığımız bir şey olmasına karşın bizi bilgilendirmelerini istedik. Muhtarlarımız da belediye başkanı ve milletvekili gibi seçimle göreve geliyor. Bu sebeple onların da yetkisi artırılmalı. Seçimlerde, oy pusulalarında muhtarların da fotoğrafları olmalı. Meclis’te bir mahalle ile ilgili karar alındığında o mahallenin muhtarının da Meclis’e gelip görüşlerini aktarması gerekir. Çünkü muhtar, o mahalle ile ilgili tüm ayrıntıları bilir. Bu aynı zamanda güçlü demokrasi kültürünü de belirtir.” 



“Her muhtarlığın kendine has bütçesi olmalı” 

Kılıçdaroğlu: “Mahalle sakini belediye başkanına kolayca ulaşamazken muhtarın kapısı vatandaşa hep açıktır. Gider muhtarın kapısını çalar ve bu yeni kararın ne olduğunu sorar da muhtar da ‘Haberim yok.’ derse o zaman vatandaşın ‘Biz boşuna muhtar seçiyoruz.’ gibi bir düşüncesi oluşabilir. Vatandaşın, muhtarını her daim sorun çözen biri olarak görmesi gerekir. Ayrıca her muhtarlığın ayrı bir bütçesinin de olması gerekir. Fiziki yetersizliği bulunan ve eski muhtarlıkların da yenilenmesine ihtiyaç var.” 



“Muhtarlık için belirli bir makam olmalı” 

Kılıçdaroğlu: “İstanbul’da başlattığımız bir projemiz var. Her muhtar için tek tip bina yaptırıldı. Binanın içinde hem muhtar hem de belediyeden bir görevli var. Muhtarın makamı var. Vatandaş buraya geldiğinde hem muhtarla hem de belediyeyi temsil eden görevliyle muhatap oluyor. Bunu belediyenin değil, devletin yapması gerekiyor. Muhtar kazanır, gider, yerine başkası gelir. Oraya gelen kişinin de bir makamı olur. Muhtarlığı ziyaret eden de bu makamı tanır. Muhtara da özel kalem müdürü tahsis edilmeli.” 



“İzne ayrıldığınızda ödenek kesiliyor, bu olmamalı” 

Kılıçdaroğlu: “Siz orayı kapattığınızda vatandaşın muhatap olacağı kimse kalmıyor. Size aylık değil ödenek veriliyor ve izne ayrıldığınızda ödenek kesiliyor, bu olmamalı. Öte yandan milletvekili ve belediye başkanına aylık veriliyor ve izne ayrıldıklarında da bu kesilmiyor. Peki muhtarla ikinci sınıf vatandaş mı? Neden bu çifte standart? Millet İttifakı iktidara geldiğinde bu çifte standardı da ortadan kaldıracağız.” 

Yorumlar (0)