Kılıçdaroğlu "militan" kelimesini tanımladı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, CHP Genel Merkezinde Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'la görüştü. Görüşme sonrası düzenlenen ortak basın toplantısında Kılıçdaroğlu, valilere yönelik sarf ettiği "militan" kelimesinin anlamını açıkladı. Soru şu: "Militan" deyince kimin aklına Kılıçdaroğlu'nun tanımı geliyor?

SİYASET 28.01.2021, 14:55 29.01.2021, 13:21
Kılıçdaroğlu "militan" kelimesini tanımladı!

CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, Deva (Demokrasi ve Atılım) Partisi Genel Başkanı Ali Babacan'ı CHP Genel Merkezi'nde ağırladı.  

"Ekonomi, hukuk, hükümetin hazırlığını yaptığı adalet reformu, dış politika ve güçlendirilmiş parlamenter sistemin" konuşulduğu belirtilen görüşme sonrası ikili basın karşısına çıktı.

Ali Babacan: Güçlendirilmiş Parlamenter Sistemi hazırlığında sona geldik

Türkiye'nin çok ciddi ekonomi, adalet ve dış politika problemiyle karşı karşıya olduğunu iddia eden Deva Partisi Genel Başkanı Ali Babacan, Deva'nın ve birçok partinin güçlendirilmiş parlamenter sistem ile ilgili hazırlıkları bulunduğunu, Deva'nın hazırlıklarının son aşamaya geldiğini ancak kamuoyuna sunmadan önce mutabakat zeminini oluşturmak istediklerini kaydetti.

Türkiye'de ciddi bir sistem ve yönetim zihniyeti sorununun bulunduğunu ileri süren Ali Babacan, sistem değiştirme ile ilgili ilkelerin, temel esasların, vizyonun belirlenmesinin önemli olduğunu bildirdi.

Kılıçdaroğlu: Toplumun yüzde 58'i Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sisteminden memnun değil

Kamuoyu yoklamalarında toplumun yüzde 58'inin Cumurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'nden memnun olmadığını ve Güçlendirilmiş Parlamenter Sistem istediğini iddia eden Kemal Kılıçdaroğlu ise ana ilkeleri belirlemek için siyasi partilerin bir araya gelerek oturup konuşması gerektiğini, ardından ortaya çıkan sonucun toplumun önüne konması gerektiğini ifade etti.

Türkiye'yi bölgesinde ve dünyada önemli bir mevkiye getirmek, demokrasiyi güçlendirerek dünyaya örnek ülke konumuna gelmek için bu çalışmaların yapılması gerektiğini söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, sürece ilişkin belli bir takvimin bulunmadığını, yetkin kişilerin bir araya geleceklerini, akademik camiadan da yararlanacaklarını ve toplumun önüne bir belge veya ilkelerin konulacağını belirtti.

Güçlendirilmiş parlamenter sistemi hangi partiler istiyor?

Halk oylaması ile geçilen Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ni AK Parti, MHP ve BBP savunurken; güçlendirilmiş parlamenter sistemini CHP, HDP, İyi Parti, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Saadet Partisi istiyor.

Kılıçdaroğlu sözlükten işine geleni seçti

Kılıçdaroğlu, "militan" sözlerine ilişkin soruya, sözlüğe bakıldığında "militan" kelimesinin "belli bir düşünceyi savunan, o düşünce için mücadele eden kişi" anlamına geldiğini söyledi.

İhvan'ın yaptığı "4 parmak" hareketinin logosunu, makamının arkasındaki panoya koyan Millî Eğitim Müdürünün devlet memuru olmadığını söyleyen Kemal Kılıçdaroğlu, devlet memurunun siyasetle uğraşmayacağını, valiler ve kaymakamların siyasetle işinin olmayacağını, devleti temsil eden bu makamların tarafsız olması gerektiğini ve bir siyasi partiyi temsil edemeyeceklerini, devlet memurunun belli bir siyasi partinin elemanı durumuna getirilmesi hâlinde onun militanlaştırmış olacağını, memurun tarafsızlığını yitireceğini ifade etti.

Militan ne demek?

Türk Dil Kurumu "militan" sözcüğünü 3 yarı şekilde tanımlıyor:

1. Bir düşüncenin, bir görüşün başarı kazanması için savaşan, mücadele eden kimse.

2. Bir siyasal örgütün etkin üyesi.

3. Mücadelesini zor kullanarak ve yasa dışı yollarla yapan taraftar.

"Militan" kelimesi Fransızca kökenli bir kelime ve Fransızcada "militant" olarak kullanılıyor.

Türkçeye Fransızcadan giren "militan" kelimesi uluslararası literatürde, "Bir amaca destek vermek amacıyla şiddeti aktif kullanmak" anlamına geliyor ve "kavgacı ve saldırgan" kavramlarını karşılıyor.

İnsanların aklıyla alay!

Kelimelerin zaman içerisinde değişikliklere uğraması "anlam olayları" olarak tanımlanıyor. Anlam olayları ise; anlam daralması, anlam genişlemesi, anlam iyileşmesi, anlam kötüleşmesi, anlam değişmesi, anlam kayması şeklinde olabiliyor.

Türkçeye girerken Fransızcadaki gerçek anlamıyla girmesi ve Cumhuriyet tarihi boyunca "terörist" ya da "anarşist" kavramları ile yakın anlam içinde kullanılması sebebiyle "militan" denildiğinde kimsenin aklına, Kılıçdaroğlu'nun tanımladığı şekliyle gelmiyor.

TDK'nın "yavşak" kelimesini iki anlamla ifade ettiği görülüyor.

İlki, asırlarca "bit yavrusu" anlamında kullanılan gerçek anlamı.

İkincisi ise halk ağzında zamanla anlam kaymasına uğrayarak mecazileşmiş ve "Geveze, yılışık kimse" anlamına gelmiş hâli.

Yorumlar (0)