Kılıçdaroğlu: Kırılan saray iktidarının fay hattı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında yaptığı konuşmada, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki depremde binaların yıkılmasına tepki göstererek, "Elazığ ve Malatya'da deprem tahribatını önlemek için ne yaptınız? Vatandaş üzerine düşen görevi yaptı mı? Yaptı. Önlem almak kime düşüyor? Siyasi iktidara. Kırılan fay hattı değil, kırılan saray iktidarının fay hattı." dedi. 

SİYASET 28.01.2020, 14:27 28.01.2020, 15:22
Kılıçdaroğlu: Kırılan saray iktidarının fay hattı!

CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, partisinin grup toplantısında önemli açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, Elazığ'da meydana gelen 6.8 büyüklüğündeki deprem sonucu hayatını kaybeden vatandaşlar için baş sağlığı diledi. Depremin ardından yardımda bulunan CHP'li belediyelere teşekkürlerini sunan Kılıçdaroğlu, "Zor şartlardan geçiyoruz ama kimse umutsuzluğu kapılmasın, Türkiye güzel ülkedir. Bütün sorunları büyük bir kararlılıkla aşacağız. Bu milletin tasada ve kıvançta birlik olmak gibi bir hasreti var. Elazığ ve Malatya'da depreminde hayatını kaybeden bütün yurttaşlara Allah'tan rahmet diliyorum. CHP'li belediyeler de deprem bölgesine büyük katkılarda bulundu. Bütün belediye başkanlarımızı bu vesileyle kutluyorum. İtfaiye araçları, ambulanslar, arama kurtarma ekipleri, sıcak yemek, çadır hemen hemen bütün katkılarını sundular." ifadelerini kullandı. 

"Vicdanı olan herkes Osman Kavala'ya haksızlık yapıldığını biliyor"

Gezi davasının bugün görüldüğünü hatırlatan Kılıçdaroğlu, "Vicdanı olan herkes Osman Kavala'ya haksızlık yapıldığını biliyor. En son Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi bu kadar da olmaz dedi. Osman Kavala'nın tahliye edilmesi gerektiğini söyledi. Hala tahliye edilmedi. Böyle bir adalet olur mu? İnşallah bugün görülen davada Osman Kavala tahliye edilir ve adalet sağlanmış olur." dedi. 

"Mutfaklarda yangın değil, bereket olsun"

Kılıçdaroğlu, devletin topluma hizmet eder hale getirilmesi gerektiğine dikkat çekerek, "Herkesin aşı, işi olsun istiyoruz. Anneler çocuklarını huzur içinde okula göndersinler. Çalışan herkes alın terinin karşılığını almalı. Bu da bizim taleplerimizden biridir. Bugünlerde soğan üreticileri dertli. Alın terinin karşılığını alamıyor soğan üreticisi. Mutfaklarda yangın olmasın, mutfaklarda bereket olsun istiyoruz. Üniversiteler bilim üretsin istiyoruz. Kimse inancından, yaşam tarzından ötürü ötekileştirilmesin istiyoruz. Depreme dayanıklı güvenceli evlerde yaşamak istiyoruz. Kendi içinde barışık bir toplum, bilime değer veren bir toplum düşünün. Farklı düşünüyor diye kimseyi suçlamayan bir toplum düşünün. Böyle bir toplumu inşa etmek istiyoruz." diye konuştu.

"Bizden toplanan vergilerin hesabı verilmiyor"

Türkiye'nin Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 13 basamak geriye düşmesine değinen Kılıçdaroğlu, "İktidarda olan hiçbir siyasetçi kendi cebinden para harcamaz. Biz onları iktidara getiririz ve bu ülkenin çıkarları için vergileri ödemek isteriz. Siyasi iktidar her kuruşun hesabını millete vermek zorundadır. Demokrasinin çıkış kaynağı da budur. Buna biz devlette şeffaflık diyoruz. Eğer bugün Türkiye Cumhuriyeti, Yolsuzluk Algı Endeksi'nde 13 basamak geriye gidiyorsa bizden toplanan vergilerin hesabı verilmediği içindir. 'Bu soruyu sorarsam başım tehlikeye girer' denilen yerde hiçkimsenin can ve mal güvenliği yoktur." açıklamasını yaptı.

"Elazığ ve Malatya'da deprem tahribatını önlemek için ne yaptınız?"

Kılıçdaroğlu, eski Başbakan Bülent Ecevit'in 1999 depreminin ardından deprem vergileri yasasını çıkardığını hatırlatarak, "AK Parti iktidarı bunu kalıcı hale getirdi. 34 milyar dolar para bizim ödediğimiz vergi. Deprem varsa, kentleri depreme dayanıklı hale getireceksek, bu fedakarlığa katlanırız. Malatya ve Elazığ'da çok sayıda vatandaşımız hayatını kaybetti. 17 yıldır iktidarsınız ve deprem vergisi alıyorsunuz. Elazığ ve Malatya'da deprem tahribatını önlemek için ne yaptınız? Vatandaş bunu sorabilir. Şimdi bu soru sorulur mu? Ne zaman sorucak? Vatandaş üzerine düşen görevi yaptı mı? Yaptı. Önlem almak kime düşüyor? Siyasi iktidara. Önlem al arkadaş. Kırılan fay hattı değil, kırılan saray iktidarının fay hattı. Bu paraları nereye harcadın? Ben bunu bilmek zorundayım." dedi.

"Deprem vergilerini nereye harcadınız?"

CHP'nin depremden önce alınması gereken önlemler için 3 ay önce araştırma önergesi verdiğini aktaran Kılıçdaroğlu, "AK Parti ve MHP'li milletvekillerinin oylarıyla reddedildi. Depremde ölenlerin bütün günahı onların boynundadır. Nereye harcadınız bu paraları?" ifadelerini kullandı.

Kılıçdaroğlu, "Erdoğan depremi durdurma şansımız var mı diyor? Soru bu değil. Soru, kardeşim 34 milyar dolar para topladın. Bu vatandaşın evini depreme dayanıklı hale neden getirmedin? Soru bu. Japonya örneği var. Bizden daha şiddetli depremler oluyor, bir kişinin burnu bile kanamıyor. Nereye harcadınız siz bu deprem vergilerini? Türkiye Cumhuriyeti Devleti'ni borçlandırdınız. Nereye gitti bu paralar? Bütün vatandaşların bu soruyu sorması lazım. Depreme dayanıklı evler yap, okullar yap. İstanbul'da hala 1999'dan bu yana el atılmamış okullar var." şeklinde konuştu. 

Yorumlar (0)