Kılıçdaroğlu: Deprem vergileri nereye harcandı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, şu ana kadar 35 milyar dolarlık deprem vergisi toplandığını belirterek, "Deprem vergileri nereye harcandı?" diye sordu. 

SİYASET 03.11.2020, 16:45
Kılıçdaroğlu: Deprem vergileri nereye harcandı?

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İzmir'de meydana gelen 6.6 büyüklüğündeki depreme ilişkin açıklamalarda bulundu.

Partisinin grup toplantısında konuşan Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kılıçdaroğlu, depreme dair yapılması gerekenlerin farkında olunduğunu ama bunların hiçbir şekilde yapılmadığını ileri sürdü.

Kılıçdaroğlu, bunu "siyasi tercih" olarak nitelendirirken, söz konusu tercihi yapanın ise Adalet ve Kalkınma Partisi (AK Parti) olduğunu iddia etti.  

"Binalar öldürüyor"

Depremlerin değil binaların öldürdüğüne dair sözü hatırlatan Kılıçdaroğlu, vatandaşların binaların içerisinde ölümü beklediğini ve bunun hiçbir ahlâk anlayışına uygun olmadığını söyledi. 

Kılıçdaroğlu, depremi engellemenin mümkün olmadığını ama tehlikeli alanların bilindiğini kaydederek, niye hiçbir şekilde tedbir alınmadığını sordu. 

"Paranın nasıl kullanılacağı siyasi bir tercihtir"

Paranın ne şekilde kullanılacağına ilişkin siyasi bir tercih yapıldığını öne süren Kılıçdaroğlu, deprem tehlikesini azaltıp vatandaşların güvenliğini sağlamak ve uçak inmeyen bir havalimanı için ciddi miktarda para harcamak arasında bir siyasi tercih yapıldığını, bu tercihi de hükümetin yaptığını söyledi. 

Kılıçdaroğlu, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin (AK Parti) 18 senedir tercihini bu yönde kullandığını ifade etti. 

"35 milyar dolar nerede?"

1999 senesindeki depremin ardından Bülent Ecevit tarafından ek gelir vergisi, ek kurumlar vergisi, ek emlak vergisi ve özel iletişim vergisi gibi vergilerin yürürlüğe konduğunu aktaran Kılıçdaroğlu, daha sonra özel iletişim vergisinin devamlı hale getirildiğini hatırlattı.

Kılıçdaroğlu, şu ana kadar 35 milyar dolarlık deprem vergisinin toplandığını belirterek, söz konusu para ile İzmir veya İstanbul'da meydana gelecek olası bir depremin yaratacağı riskin en aza indirgenebileceğini söyledi. 

Söz konusu paranın harcanması halinde vatandaşların can güvenliğinin sağlanabileceğini kaydeden Kılıçdaroğlu, "Deprem vergileri nereye harcandı?" diye sordu. 

"Türk milleti tabutlukta depremi bekliyor "

Kılıçdaroğlu, bu soruyu her sorduğunda Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın tepki gösterdiğini belirterek, bunun hesabının Türk milletine verilmesi gerektiğini ifade etti. 

İmar Barışı uygulaması dâhilinde toplanan paraların nereye harcandığını da soran Kılıçdaroğlu, Suriyeliler için 50 milyar dolar harcandığını, Türk milletinin ise tabutlukta depremi beklemek zorunda kaldığını belirtti.

"İnsan hayatı değerlidir"

Kılıçdaroğlu, devleti yöneten kişilerin insan hayatının değerli olduğunu bilmeleri gerektiğini ve bunun için gereken önlemlerin alınmasının şart olduğunu kaydederek, devletin yaşayabilmesi için insanları yaşamaları gerektiğine dikkat çekti.  

Yorumlar (0)