İYİ Parti lideri Akşener'den iktidara tepki: "Bunun adı cinayet, katliam..."

Partisinin grup toplantısında açıklamalarda bulunan İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, Amasra’da yaşanan maden kazasıyla ilgili konuştu ve “Bunun adı katliam” sözleriyle iktidara tepki gösterdi.

SİYASET 19.10.2022, 11:46 20.10.2022, 08:07
İYİ Parti lideri Akşener'den iktidara tepki: "Bunun adı cinayet, katliam..."

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, partisinin grup toplantısında konuştu.

"41 madenci kardeşimizi kaybettik. Başımız sağolsun" sözleriyle açıklamalarına başlayan Akşener, "Kazadan sonra ben de Amasra'ya gittim. Başsağlığı dileklerimizi ilettik. Kardeşlerimizi uğurladık" şeklinde konuştu.

Partideki hukukçulara çağrı yapan Akşener, "Hiçbir şey almadan ailelerin hukukunu savunmak sizin görevinizdir" sözlerini kullandı. 

Sayıştay raporuna ve iş müfettişlerinin uyarılarına vurgu yapan Akşener, "Maden işçileri dahi uyarmış fakat Sayın Erdoğan'ın atadığı yetkililer kıllarını kıpırdatmamışlar. Felaketi izlemişler. Sonuç 41 kardeşimizi kurban verdik. Bu kor yüreğimize daha önce de düştü" ifadelerini kullandı.

“Önce tedbir”

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, "Bu ülkenin Cumhurbaşkanı, bu felaketten dahi başarı hikayesi çıkarmaya çalıştı. Ölümden de başarı hikayesi çıkarmaya çalıştı. Empatiye yabancı olan söz konusu arkadaş, Soma'da, 'Ölüm bu işin fıtratında var' açıklamasını yapmıştı. Bu sefer de 'Çok şükür 24 saat geçmeden 41'inci şehidimize ulaştık. Kadere inanan insanlarız, bunlar olacaktır' diyor. Her tür önlemi aldıktan sonra hamd olsun kadere iman edenlerdeniz. Fakat tevekkül tembelliğe açılan bir kapı değildir. Önce tedbir sonra tevekkül" şeklinde konuştu. 

“Bunun adı ‘katliam’ olur”

Akşener, sözlerine şöyle devam etti:

“Artık bu duruma şaşıramıyoruz! Bu kor, daha önce de yüreğimize düştü. Zonguldak’ta 30 canımızı yitirdik. Soma’da en büyük maden faciasında 301 insanımızı kaybettik. Ermenek’te 18 kardeşimizi yitirdik. Bartın’da yine aynı iş bilmezliğin, aymazlığın neden olduğu bir katliama şahit olduk. Bilerek ‘Katliam‘ diyorum, bunca uyarıya rağmen tedbir almazsanız ve ölüme bile bile lades derseniz felaketin adı cinayet olur, katliam olur.”

“Bu da mı kader”

"İmanımızı sömürmeye kalkmak kimsenin haddi değildir" açıklamasında bulunan Akşener, "Bir kazanın bütün şartları oluşmuş ve sen önlem almıyorsan şartlar yerine gelir. Kozlu'da 7 Ocak 2013'te metan gazı patlaması yaşandı. Uzun süren yargı süreci başladı. Taşeron şirket işi aksatmış, ekipleri yollamamış. Tesisin güvenliğini riske atmış. Şirket de işin üstünü örtmüş. Yargı 'Müessese müdürü tali kusurlu' dedi ve 4 sene hapis verdi. Aileler isyan ettiler. Mahkeme, 4 senelik hapsi para cezasına çevirdi. O müessese müdürüne ne oldu, TTK Genel Müdürü unvanıyla atandı. 8 canımızı yitirdiğimiz olayda ceza alan bir isim kurumun en tepesine oturtuldu. Sayın Erdoğan, bu da mı kader?” şeklinde konuştu. 

Akşener sözlerini şöyle sürdürdü:

İYİ Parti lideri Akşener, "Soma'dan sonraki 6 yılda her yıl madenlerimizde görevli 100 bin işçimizden 53'ünü iş kazalarında kaybetmişiz. Dünya kömür madeninde yeni standartlar uygulanıyor. Alınan önlemlerle ölüm oranları hızlı bir şekilde düştü. Türkiye'deki ölüm riski dünya ortalamasının 20 katından bile fazla. Sayın Erdoğan fıtrat da kader de diyemezsin buna. Senin atadığın beceriksiz yöneticilerin görevi ölümleri engellemektir. Atılacak adımlar, alınacak önlemler belli. Hamaseti bırakıp işinizi yapacaksınız. Yapamıyorsanız da gideceksiniz" sözlerini kullandı.

Akşener, "Soma faciasından 8 yıl geçmesine rağmen haklarında soruşturma açılan kamu görevlileri için 1,5 yıldır iddianame hazırlanmadı. Madenin sahibi ise 4,5 sene sonra hapisten çıktı. Bu işin fıtratında ölüm yok. Bu acıları yeniden yaşıyorsak, iktidar ders almadığı içindir" açıklamasını yaptı.

2023 bütçesi: "Adamın gözünde ışıltı var"

2023 bütçesini değerlendiren Akşener, "Harika ekonomi yönetimi sayesinde tüketici enflasyonu yüzde 83,5'a geldi. Enflasyon öngörülenin 74 puan üstünde gerçekleşti. Fakat adamın gözünde ışıltı var. Öngörü kabiliyetleri için bu arkadaşları tebrik etmek istiyorum. Muhteşem ikilinin 2022 için hedeflediği dolar kuru 9,27 kuruştu, bugün 18,6 kuruş. Cari açıkta da benzer başarıyı görüyoruz. Cari açık 18,6 milyar dolar olarak tahmin edilmişti, ilk 8 ayda 40 milyar dolar cari açık verildi" şeklinde konuştu.

Akşener sözlerine şöyle devam etti:

"Hakikaten olağanüstü yönetim becerisi. 2022’de bütçe açığının 278 milyar lira olmasını hedeflemişlerdi, bütçe açığı 461 milyar TL olacak dediler. Hazine ve Maliye Bakanlığı istatistiğine bakıldığında bütçe 33 milyar fazla vermiş. Eylülde 78,6 milyar lira açık verilmiş. Bütçe açıklarının şahlanarak süreceğini görüyoruz. 2022 bütçesinde harcamalar için ödenek toplamda 1,751 milyar liraydı. Şimdi ise harcamaların 3 trilyona ulaşacağı belirtiliyor.

‘Tarih yazıyoruz’ diye dolaşanların öngörüsüzlük kitabı yazdığına tanık oluyoruz. Toplam faiz ödemesi 640 milyar TL’ye ulaşacak. İşte size Nass. Devletin bütçesinden 5 kuruş çıkmıyor diye pazarlaması yapılan KÖİ'lere ödenecek 43 milyar TL’nin 53 milyar TL’yi bulması bekleniyor. Peki bunlar nasıl karşılanacak, daha çok vergiyle karşılanacak. İçinde halkın hayrına hiçbir şey olmayan bu bütçe, yandaş bütçesinden ibaret ve israftır”

“İktidarı kaybetmekten korkuyorlar”

İYİ Parti Genel Başkanı Akşener, "Korku kuvvetli bir duygudur. En çok da sahibini vurur. Bir şeyden çok korkuyorsanız, çevrenize de korku salmaya çalışırsınız. İktidarın korku yoluyla hakimiyet oluşturma gayreti de bundan kaynaklanıyor. Yalanların meydana çıkmasından korkuyorlar. Saray'daki sefanın bitmesinden, iktidarı kaybetmekten korkuyorlar. Bizzat oylarıyla seçildikleri milletimizden artık korkuyorlar. Anne-babalardan korkuyorlar. Çiftçilerimizden, gençlerimizden, gazetecilerimizden korkuyorlar. İşte bu sebeple de her korkanın yaptığı gibi onlar da zorbalık ve baskıya sarılıyorlar. Onlardan daha fazla korkarsak kazanabileceklerine inanıyorlar. Korkma diye yazılan gönlümüzü, irademizi, hikayemizi, kudretimizi unutuyorlar" şeklinde konuştu.

Dezenformasyon yasası: “Ne tarih ne de millet unutacak”

Dezenformasyon yasasına sert eleştirilerde bulunan Akşener, "Bütün itirazlarımıza rağmen sıkılmadan, utanmadan sansür yasasını Meclis'ten geçirdiler. Bu, bir utanç vesikası olarak kalacaktır. Tarihinin hiçbir döneminde esareti kabul etmeyen etmeyen bir halka pranga vurmaya çalışan aymazlığı ne millet ne de tarih unutacak" sözlerini kullandı.

"Açıkça ilan ediyorum" sözleriyle açıklamasını sürdüren Akşener "Bu yasa bir istibdat yasasıdır. Aziz milletimiz ne baskılar ne darbeler gördü de susmadı, bu uyduruk yasanızla mı susacak? Geçmişte nasıl gittilerse siz de tıpış tıpış gideceksiniz. İstibdat meraklıları nasıl gittiyse siz de gideceksiniz" ifadelerine yer verdi.

Yorumlar (0)