İYİ Parti, Erdoğan'ın adaylığına itiraz edecek

İYİ Parti, Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın yeniden aday olamayacağına ilişkin YSK'ya bir itiraz dilekçesi sunacaklarını kaydetti.

SİYASET 27.03.2023, 15:20 28.03.2023, 11:43
İYİ Parti, Erdoğan'ın adaylığına itiraz edecek

İYİ Parti Sözcüsü Kürşad Zorlu, Erdoğan'ın bir defa daha cumhurbaşkanı adayı olamayacağına ilişkin YSK'ya itiraz dilekçesi sunacaklarını ifade etti.

"Bir kimse en fazla iki kez cumhurbaşkanı seçilebilir"

Zorlu'nun açıklamaları şu şekilde:

"82 Anayasası'nın ilk halinin düzenlemesinde, "Bir kişi ikinci kez cumhurbaşkanı olamaz" yazmaktadır. Ardından ise 2007 ve 2017 senesinde yapılmış olan değişikliklerde üstünde hiçbir oynamanın olmadığı husus şudur: 'Bir kişi ikinci kez cumhurbaşkanı olamaz.' Tekrar Cumhurbaşkanlığı Seçim Kanunu'nda da aynı ibare bulunmaktadır. 'Bir kimse en çok iki kez cumhurbaşkanı seçilebilir.' Anayasayı yapıcı olan irade bu maddeyi değiştirmemeye ilişkin tercih kullanıp bunun bir tartışmaya açık olmadığı konusunu ortaya koymuştur.

Bu değişiklikler gerçekleştirilirken de hiçbirinde bir geçici madde koyulmamıştır. Bundan dolayı bizler bu sorumluluğumuzun bir gereği olarak gelecek saatler içinde partimizin genel sekreteri sayın Uğur Poyraz, konuya ilişkin kapsamlı itirazı da ortaya koyan dilekçe ile YSK'ya başvuru yapacak. Bunun sonucu elbette ki hepimizi bağlar. Bu sonuca dair de yarışa devam edeceğiz ve bizler bu yarışın galibi olacağız.

Olayın geçmişi...

Cumhurbaşkanı Erdoğan, 28 Ocak tarihinde üçüncü kez adaylığına dair 'yeni sistemle kronometreyi sıfırladıklarını' söyleyerek adaylığının önünde herhangi bir engelin bulunmadığını ifade etmişti.

Erdoğan seçim için 14 Mayıs tarihini işaret etmiş ve 10 Mart tarihinde ise yetkisini kullanarak seçimi "öne alacağını" duyurmuştu.

Cumhurbaşkanı Başdanışmanı Mehmet Uçum konuyla ilgili 2014 yılındaki cumhurbaşkanlığı seçiminin eski, 2018 yılındaki seçimin ise yeni sistemle gerçekleştirildiğini söyleyerek, "Bir kanunun istisnai bir şekilde geçmişte etkili olabilmesi için kanunda açık bir şekilde hüküm olması gerekir." şeklinde konuşmuştu.

Yorumlar (0)