İYİ Parti'den 'Esad' adımı

İYİ Parti Sözcüsü Zorlu, "5 Ocak 2020 tarihinde Sayın Meral Akşener Meclis kürsüsünden Beşşar Esad ile görüşmeye hazır durumda olduğunu dile getirmişti. Belirlediğimiz dört madde kapsamında Sayın Akşener'in bu uzlaşı ve çözüm çağrısını Dışişleri Bakanlığı'na resmi yazı olarak bildirmeye karar verdik." ifadelerini kullandı.

SİYASET 01.12.2022, 23:59 13.06.2023, 00:23
İYİ Parti'den 'Esad' adımı

Kürşad Zorlu, partisinin genel merkezinde basın toplantısı gerçekleştirdi. 

"Vatandaşlarımız için endişeleniyoruz"

Suriye'deki son gelişmelere değinen Zorlu, sahadaki dengelerin, terör koridorunu önleme hususunda yeni bir endişe alanıyla karşılaşılmasına sebep olduğu kaydetti:

Zorlu, şöyle konuştu:

"Burada konuşlanmış ABD ve Rusya'nın PKK/YPG terör örgütüyle Esad rejimi arasında ülkemizi sıkıştırarak yeni bir manivela alanı haline getirmeye çalışmasından kaygı duyuyoruz. Bu bizi iki çok önemli sorunla yüzleştiriyor. Biri terör koridoru sorununun çözümü, ikincisi Türkiye'de artık tahammül sınırlarımızı çoktan aşan sığınmacı problemi. Bu ikisinin bir an evvel tedbir alınarak çözülmesi lazım. Bunlar seçim malzemesi yapılamaz. Çağrımız şudur, 5 Ocak 2020 tarihinde Sayın Akşener Meclis kürsüsünden bu problemi çözebilmek bağlamında Suriye Devlet Başkanı Esad ile görüşmeye hazır durumda olduğunu dile getirmişti. Bu endişelerimiz ve açıklayacağım dört madde kapsamında Sayın Akşener'in bu uzlaşı ve çözüm çağrısını Dışişleri'ne resmi yazı olarak bildirme yönünde karar aldık. Biz bu hususun takipçisiyiz ve vatandaşlarımız adına gerçekten endişelendiğimiz bu tablodan bir an evvel uzaklaşmak istiyoruz."

Dört maddeyi açıkladı

Parti olarak çözüm için belirledikleri dört maddeyi de paylaşan Zorlu, "Bir, Suriye'yi terk etmek mecburiyetinde kalanların ülkelerine geri dönmeleri için gerekli güvenlik, toplumsal ve ekonomik şartların teminine katkıda bulunmak. İki, bahse konu ülkenin toprak bütünlüğünün korunması maksadıyla, Suriye'de varlığını sürdüren terör örgütü PKK/YPG'nin faaliyetlerini sonlandırmak için müşterek bir strateji geliştirmek. Üç, Suriye'nin tekrar imarı ve uluslararası topluma dönüşü adına diplomatik destek vermek. Dört, Suriye'de tüm terör örgütleriyle mücadelede müşterek bir yaklaşım geliştirilmek." şeklinde konuştu.

"5 Aralık'ta müracaatta bulunulacak"

Bu arada, İYİ Parti'den hususa ilişkin gerçekleştirilen açıklamada, devletin yönlendirmesi ve bilgisi dahilinde Suriyeli yetkililerle görüşmek için bir heyet hazırlandığı duyuruldu.

Söz konusu heyetin Suriye'ye gidişi için 5 Aralık'ta resmi müracaatta bulunulmasının planlandığı kaydedilen açıklamada, görüşmenin yapılması durumunda devletin ilgili tüm birimlerinin bilgilendirileceği vurgulandı.

Yorumlar (0)