İstanbul'un başkanları!

31 Mart yerel seçimleri sonrası İstanbul’un belediye başkanının kim olacağı tartışılmaya devam ediyor. Yüzyıla dayanan cumhuriyet tarihinde, İstanbul’un yöneticilerini sizler için derledik.

SİYASET 20.05.2019, 13:14 20.05.2019, 14:38
İstanbul'un başkanları!

31 Mart Türkiye yerel yöneticilerini belirlemek için sandık başına gitti. Gergin geçen seçim sürecini, gergin bir seçim akşamı devam ettirdi. 1 Nisan sabahında Türkiye’nin yeni yerel yöneticileri belirlenmiş. İstanbul’da ise durum farklıydı. Yüksek Seçim Kuruluna art arda yapılan itirazlarla defalarca birçok sandıkta yeniden sayım yapıldı. Bazı ilçelerde ise sayım tamamen yeniden yapıldı. 17 Nisan günü YSK’nin İstanbul’u yönetme yetkisini Cumhuriyet Halk Partisinin adayı Ekrem İmamoğlu’na vermesiyle sorun çözüldü. AK Parti’nin YSK’ye yaptığı olağanüstü itirazla 6 Mayıs’ta Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının iptal edilmesiyle 19 gün süren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı serüveni sonu ermiş oldu. YSK tarafından İstanbul seçimlerinin 23 Haziran’da yenilenmesi kararı alındı. Seçimler CHP’li Ekrem İmamoğlu ve AK Partili Binali Yıldırım arasında geçecek. Geçmişten günümüze İstanbul’da belediye başkanlığı yapan isimler ve görev süreleri ise şu şekilde:

Haydar Bey

Haydar Bey 15 Nisan 1923 tarihinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı oldu. Haydar Bey aynı zamanda İstanbul Valiliği görevini de yapıyordu. Haydar Bey belediyecilik anlamında birçok konuda öncülük etti. İlk modern mezbahanın açılması, ilk et buzhanesinin açılması, halk için ucuz et satış yerlerinin açılması, ilk halk ekmek uygulamasının başlaması, halka ucuz odun kömür satılması için depolar açılması, belediyeye ait matbaa açılması gibi birçok icraata imza attı. 8 Haziran 1924 tarihinde ise belediye başkanlığı görevi son buldu. Haydar Bey 14 aylık belediye başkanlığında onlarca icraata imza atarak “İstanbul’un süper belediye başkanı” olmayı başardı.

Muhittin Üstündağ

Muhittin Üstündağ İstanbul’da birçok kamu görevinde bulundu. 29 Ocak 1926 - 4 Aralık 1938 tarihleri arasında İstanbul Belediye Başkanlığı ve valilik görevini yerine getirdi. Muhittin Üstündağ en büyük eseri ise şehir tiyatrolarını İstanbul’a kazandırmış olması oldu.

Lütfi Kırdar

Lütfi Kırdar 8 Aralık 1938 -16 Ekim 1949 tarihleri arasında 11 yıl boyunca belediye başkanlığı görevi yaptı. Belediye başkanlığında İstanbul’un imar çalışmalarına öncelik veren Kırdar, spor ve sergi sarayları, açık hava tiyatrosu, İnönü Stadyumu ve Taksim Gezi Parkı gibi önemli eserleri hizmete açtı.

Fahrettin Kerim Gökay

Fahrettin Kerim Gökay 24 Ekim 1949 - 26 Ekim 1957 arasında 8 yıl belediye başkanlığını görevi yaptı. Gökay’ın belediye başkanlığında İstanbul birçok yeni uygulamayla tanıştı. Gökay belediye başkanlığı süresince sık sık esnafları ziyaret ederek fiyatları indirmeye çalışıyordu. Ayrıca alkol kullanan kişileri şehrin dışına çıkartabilmek için ciddi çaba sarf etmişti. Ayrıca İstanbul’a içme suyu kazandırılması, iletişim hatları oluşturulması için önemli çalışmalarda yürüttü.

Mümtaz Tarhan

Mümtaz Tarhan, 29 Kasım 1957 - 11 Mayıs 1958 tarihleri arası sadece 5 ay görev yaptı. Görev süresince temizlik faaliyetlerine önem gösterdi. Çocuk kumarhaneleri olarak anılan her türlü oyun salonunun kapatılmasını sağlamıştır. Halk arasında ‘tükrük yasağı’ olarak bilinen yasakta Tarhan’ın icraatları arasındadır.

Ethem Yetkiner

Ethem Yetkiner, 14 Mayıs 1958 - 24 Aralık 1958 tarihleri arasında 7 ay görev yaptı. Bu tarihte valilik ve belediye başkanlığı görevinin ayrılması üzerine belediye başkanlığı görevini bırakarak valilik yapmaya devam etti.

Şefik Erensü

Şefik Erensü, 14 Haziran 1960 - 24 Eylül 1960 arası sadece 4 ay görevde kaldı. 1960 darbesi sonrası kısa süre görevde kalan asker kökenli belediye başkanıdır.

Necdet Uğur

Necdet Uğur, 28 Şubat 1963 - 9 Aralık 1963 arasında 9 ay görev yapmıştır. Daha önce İzmir ve İstanbul Emniyet Müdürlüğü yapan Uğur görev süresinin dolmasından sonra tekrar aday olmayarak özel sektöre geçiş yaptı.

Haşim İşcan

Haşim İşcan, 10 Aralık 1963 -11 Mart 1968 tarihlerinde 4 yıl görevde kaldı. Görev süresince Eminönü yaya köprüsü, Unkapanı ve Saraçhane geçidi, Karaköy yeraltı çarşısı, Galata kulesinin restorasyonu gibi birçok bayındırlık faaliyetlerinde bulundu.

Ahmet İsvan

Ahmet İsvan 14 Aralık 1973 - 11 Aralık 1977 arasında 4 yıl boyunca belediye başkanlığı görevini yaptı. Belediye başkanlığı döneminde halkçı yaklaşımları dikkat çekti. İsvan birçok İstanbul’da faaliyet gösteren birçok zengin firmanın elinden kamu mallarını alarak tekrar kamunun kullanımına açmasıyla biliniyor. Fırıncı tekelini kırmak için halk ekmek uygulamasını genişleten ise yine İsvan’dır.

Bedrettin Dalan

Bedrettin Dalan 26 Mart 1984 - 28 Mart 1989 tarihlerinde 5 yıl belediye başkanlığı görevini yürüttü. Dalan, Üsküdar sahilinin imara açması, Tarlabaşı’ndaki yıkımlarla Tarlabaşı Bulvarını inşa etmesi, meyve sebze halini Unkapanı’dan Bayrampaşa’ya taşımasıyla biliniyor. Dalan’a, Ergenekon Davası kapsamında 2010 yılında yakalama kararı çıkarıldı. Kumpas davasının çökmesiyle 2015 yılında Türkiye’ye döndü.

Nurettin Sözen

Nurettin Sözen 28 Mart 1989-27 Mart 1994 tarihlerinde 5 yıl süreyle belediye başkanlığı yaptı. Sözen’in sloganı önce insandı. İstanbul’daki bir çok metro ve tramvay projesinde imzası vardır. Doğalgaz projeleri ve doğa dostu enerji projeleri tasarladı. Ulaşım alanında yaptığı yatırımlarla İETT’nin envanterini genişletti. Daha önce kaldırılan Taksim’deki nostaljik tramvayı tekrar hizmete soktu.

Recep Tayyip Erdoğan

Recep Tayyip Erdoğan 27 Mart 1994- 6 Kasım 1998 yılları arasında 4 yıl boyunca belediye başkanlığı koltuğunda oturdu. Erdoğan döneminin en önemli icraatları arasında yine ulaşım gösterilebilir. 4 milyar dolarlık yatırım İstanbul için harcandı. 50’den fazla köprü ve bir çok otoyol inşa edildi. Haliç’in temizlenmesi de yine Erdoğan dönemine rast geliyor.

Ali Müfit Gürtuna

Ali Müfit Gürtuna, 12 Kasım 1998- 01 Nisan 2004 tarihleri arasında 6 yıl belediye başkanlığı yaptı. Gürtuna, İstanbul’da ulaşım projeleri, otopark sorunu gibi konular üzerinde çalışmalar yaptı.

Kadir Topbaş

Kadir Topbaş 28 Mart 2004 – 28 Eylül 2017 tarihleri arasında 12 yılı aşkın süre belediye başkanlığı yaptı. Topbaş dünya üzerinde belediyecilik yapan birçok kurum ve kuruluşla irtibatlı olarak çalıştı. Birçok metro çalışmasının yanında tramvay, deniz ulaşımı, minibüs, metrobüs gibi ulaşım araçlarını entegre ederek İstanbul trafiğine büyük katkı sağladı. Ayrıca metrobüs çalışmalarıda yine Topbaş döneminde yapıldı. 2017 yılında partisi tarafından istifası istenmesi üzerine görevi bıraktı.

Mevlüt Uysal  

Mevlüt Uysal, 28 Eylül 2017 tarihinde Kadir Topbaş’tan boşalan koltuğu doldurdu. Tartışmalı 31 Mart seçimlerine kadar görevini yürüttü. 17 Nisan’da Ekrem İmamoğlu’na görevi devretti.

Ekrem İmamoğlu

Ekrem İmamoğlu, 31 Mart yerel seçimleri sonrası yapılan itirazlar sonucu mazbatasını 17 gün gecikmeyle aldı. YSK’ye yapılan olağanüstü itirazlar sonucu 6 Mayıs’ta mazbatası iptal edildi. 19 günlük belediye başkanlığıyla İstanbul’un en kısa süre belediye başkanlığını yapan isim olarak tarihe geçti. 23 Haziran’da yenilenecek olan seçimlerde tekrar aday oldu.

Yorumlar (0)