İstanbul seçimi yenileniyor: Tatiller iptal!

Tüm Türkiye 23 Haziran’da yenilenecek olan İstanbul seçimlerine kilitlenmiş durumda. Seçim çalışmalarına başlayan siyasi partiler kozlarını paylaşmak için 23 Haziran tarihini bekliyorlar.

SİYASET 08.05.2019, 12:31 08.05.2019, 13:23
İstanbul seçimi yenileniyor: Tatiller iptal!

Türkiye 31 Mart 2019 tarihinde yerel yöneticilerini belirledi. Tüm ülke 31 Mart tarihine kadar gergin bir seçim atmosferindeydi.  Yerel seçimlerin tamamlanması sonrası gerginliğin azalacağı yönünde beklenti ise yüksekti. Ancak beklenen olmadı, başta Ankara, İstanbul olmak üzere birçok büyükşehir ve il belediyesinde koltuk değişimi yaşandı.

Yüksek Seçim Kurulu bu seçimlerde de yine en çok konuşulan kurumların başında geldi. İstanbul Büyükşehir Belediyesi ve ilçe belediyelerine yapılan itirazlar ise seçim sonuçlarının açıklanmasını geciktirdi. Böylece Türkiye’nin yeni krizinin ismi ‘mazbata krizi’ oldu.

Mazbata krizi çözüldü

31 Mart’ta yapılan tartışmalı İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin ardından 17 gün geçtikten sonra Yüksek Seçim Kurulu mazbatayı Ekrem İmamoğlu’na vererek belediye başkanlığını ilan etti. Ekrem İmamoğlu belediye başkanlığı koltuğuna oturduktan hemen sonra tüm medyanın gözü onun üzerindeyken birçok çalışmaya imza attı.  Bu çalışmaların başında konutlara dağıtılan şebeke suyuna %40 indirim yapılması, öğrenci ulaşım kartlarının aylık 50 TL’ye indirilmesi gibi İstanbul halkını ilgilendiren önemli konular vardı.

İstanbul'da seçimler yenileniyor

Tüm bunlar yaşanırken İstanbul seçimlerinde usulsüzlükler olduğu ve kısıtlı seçmenlerin oy kullandığı iddiasıyla YSK’ye Ekrem İmamoğlu’nun mazbatasının geri alınması talebiyle olağanüstü başvuru yapıldı. YSK başvuruları değerlendirerek 6 Mayıs tarihinde 4’e karşı 7 oyla İstanbul seçimlerinin yenilenmesi kararı aldı. Seçimlerin yenileneceği tarih olarak ise 23 Haziran tarihi belirlendi. Böylece İstanbul’un taze seçilmiş başkanı 20 günlük görev süresinden sonra belediye başkanlığını, seçimlerin yenileneceği tarihe kadar başkanlık yapacak olan İçişleri Bakanlığı’nın belirlediği yetkiliye yani İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’ya devretti.

Tüm Türkiye 23 Haziran’da yenilenecek olan İstanbul seçimlerine kilitlenmiş durumda. Seçime katılan siyasi partiler arasında görüşmeler devam ediyor. İstanbul seçimlerine katılan siyasi partilerden aday olan kişilerin, adaylıktan çekilerek 31 Mart seçimlerinde en yüksek oyu alan iki başkan adayından birisine oylarını yönlendirip yönlendirmeyeceklerini ise ilerleyen günlerde göreceğiz.

Seçim sürecinde propaganda süresi verilmemesi üzerine siyasi partiler İstanbul’a kamp kuracaklarını ve seçimlere kadar yoğun çalışma gerçekleştireceklerini ilan ettiler. Görünen o ki 23 Haziran’a kadar başta İstanbul halkı ve tüm Türkiye’nin gündemini İstanbul seçimleri meşgul etmeye devam edecek.

23 Haziran'da sahiller kapalı!

Seçim süresince, Cumhuriyet Halk Partisi Ekrem İmamoğlu’nun belediye başkanı seçildiği ve iktidar partisi tarafından YSK’ye baskı yapılarak seçimin yenilenmesi kararı aldığı anlatılacak. 31 Mart seçimlerinde CHP’nin kazandığı sahil belediyeleri ise 23 Haziran’da yapılacak olan seçimler için İstanbulluları oy kullanmaya ikna etmek için çalışmalara başladılar bile. Seçimlerin önemine dikkat çekmek için belediyelerin 23 Haziran’da sahilleri kapatacaklarını duyururken mizah kullanmaları ise yüzleri gülümsetti.

Adana Büyükşehir Belediyesi

Çeşme Belediyesi

Datça Belediyesi

Kuşadası Belediyesi

Edremit Belediyesi

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi

Bodrum Belediyesi

Kepez Belediyesi

Konyaaltı Belediyesi

Yorumlar (0)