İngiltere’de siyasi kriz büyüyor! Johnson istifa edecek mi?

İngiltere’de bakanların ve üst düzey yetkililerin peş peşe istifa etmesi sonrası gözler Başbakan Boris Johnson’a çevrildi. 

SİYASET 06.07.2022, 16:09
İngiltere’de siyasi kriz büyüyor! Johnson istifa edecek mi?

İngiltere’de Başbakan Boris Johnson’a yönelik ‘istifa’ baskısı her geçen artmaya devam ediyor. Johnson’ın politikalarına tepki gösteren Sağlık Bakanı Sajid Javid ve Maliye Bakanı Rishi Sunak, bir basın açıklaması yaparak istifa ettiklerini duyurdular. İngiltere’de Javid ve Sunak ile başlayan istifa dalgası, 9 üst düzey yetkiliyle devam etti.

Peş peşe istifalar, ülkeyi siyasi krize sürükledi

Bakanların istifasının ardından görevini bırakan bir diğer isim Aile ve Çocuktan Sorumlu Bakan Yardımcısı Will Quince oldu. Ulaştırma Bakanı Laura Trott, Okullardan Sorumlu Devlet Bakanı Robin Walker, Adalet Bakan Yardımcısı Victoria Atkins, Hazine Bakanı John Glen ile Çevre Bakanlığı Müsteşarı Jo Churcill de hükümete istifasını sundu. 

İskan Bakanı Andrew de istifa etti

Başbakan Johnson’a son darbe ise İskan Bakanı Stuart Andrew’den geldi. Görevinden istifa ettiğini açıklayan Andrew, “Savunulması mümkün olmayan şeyleri daha fazla savunmak zorunda değiliz” ifadelerini kullandı. 

Johnson’dan beklenen açıklama geldi

Peş peşe istifalar sonrası büyük bir siyasi krize giren İngiltere’de Boris Johnson’ın görevinden ayrılıp ayrılmayacağı merak konusu oldu. Kendisine gelen ısrarlı sorular üzerine açıklamalarda bulunan Boris Johnson, “Görevimizi yerine getiremeyeceğimizi düşünseydim, ya da sorunların altından kalkamayacağımıza inansaydım, zaten şimdiye kadar görevimden istifa ederdim. Zor şartlar altında dahi bir başbakanın görevi, o zorlukları çözmek ve ülkesine katkı sunmaya devam etmektir. Ben görevimin başındayım” şeklinde konuştu. 

Parti içinde güven tazelemişti

Öte yandan İngiliz Parlamentosu önünde bir araya gelen kalabalık grup, ellerindeki pankartla birlikte sloganlar atarak Başbakan Johnson’ı istifaya davet etti. Kısa süre önce Muhafazakar Parti içerisinde güven oylamasına giden Boris Johnson, kritik seçimden güven tazeleyerek çıkmıştı. 

Yorumlar (0)