İngiliz basınından aday yorumu: “Türkiye’de muhalefet bir şampiyon arıyor”

Millet İttifakı için üst mevkide bulunan isimlerin düşüncelerine yer veren İngiliz Financial Times gazetesi yaptığı incelemede Kılıçdaroğlu'nun aday çıkmak için istekli olduğunu fakat Erdoğan'ı yenilgiye uğratabilecek kadar güçlü olmadığını açıkladı.

SİYASET 05.05.2022, 16:05 05.05.2022, 16:03
İngiliz basınından aday yorumu: “Türkiye’de muhalefet bir şampiyon arıyor”

İngiltere’nin ismi duyulmuş gazetelerinden birisi olan Financial Times, geniş bir incelemede bulunarak muhalefetin önümüzde ki yıl gerçekleştirilmesi düşünülen seçimlerde Erdoğan’a rakip olarak kimin aday olabileceğine dair fikirlerini söyledi. “Erdoğan’ı yenmek: Türkiye’de muhalefet bir şampiyon arıyor” şeklinde başlık kullanılarak yapılan haberde, muhalefet tarafından cumhurbaşkanlığı için aday gösterme durumunda gecikme yaşanması, elinde bulunan en büyük fırsatı kaybetmesine neden olabileceği belirtildi.

“Anketlerde düşüş yaşanıyor”

Kemal Kılıçdaroğlu’nun 2010 senesinden itibaren partisinin yönetimini yaptığını ve Erdoğan’ın karşısında devamlı olarak yenilgiler aldığına vurgu yaptı. 2019 yılında yapılan yerel seçimlerde başarılı çıkması ve 20 sene süresince hem cumhurbaşkanı hem de başbakan olarak Türkiye’nin yönetimini sağlayan Erdoğan’ın karşısında olan bir ittifak toplamasının yaptığı en büyük adımlardan birisi olduğu belirtildi.

Ukrayna ve Rusya ikilisinin 24 Şubat tarihinde yaşadığı savaşla beraber Türkiye’nin arabulucu rolü üstlenmesi, NATO ülkeleri açısından ehemmiyetini fazlalaştırdığına ve Erdoğan’ın bu durumu bir fırsat olarak gördüğüne vurgu yapılırken, “Geride bıraktığımız mart ayında Erdoğan yapılan anketlerde minik bir yükseliş yaşadı ancak şu an bunun düşüş yaşadığına dair işaretler bulunuyor” şeklinde ifade edildi.

“Erdoğan ile kafa kafaya gidecek kişiler aday olmalı”

Diğer bir yandan muhalefette yer alan bir görevli ise, “Seçim hakkında bana geçtiğimiz sene ne olacağını sorsaydınız, bu yapılacak olan seçimde zafer kolayca alınır derdim, Erdoğan yenilgi yaşayacak derdim ancak şu an bu mevzu hakkında o kadar emin değilim” şeklinde bilgi verdi.

Muhalefet tarafında yaşanan en büyük kuşkunun Kılıçdaroğlu’nun Erdoğan’a karşı aday olması ve yapılacak seçimde Kılıçdaroğlu’nun “canlı canlı yenmesi” olduğu belirtildi. 5 ittifak partisinden bir üst düzey kişi ise, “Kemal Kılıçdaroğlu, aday olmak için çok fazla istekli. Evet cumhurbaşkanlığını yapabileceğine dair bir endişem bulunmuyor ancak galip çıkma olasılığı çok düşük” diye ifade etti.

2014 senesinde yapılan seçimlerde Erdoğan’ın 13 puanlık bir aralıkla galibiyeti aldığını vurgularken, gerçekleştirilen anketlerde Erdoğan’ın karşısına çıktığında kafa kafaya gelebilecek iki aday olabileceği söylendi. Financial Times, bu iki kişinin birisinin Mansur Yavaş ve diğerinin de Ekrem İmamoğlu olduğunu belirtti. Mansur Yavaş’ın milliyetçi ve muhafazakâr birisi olarak görüldüğünü ancak aynı anda deneyiminin çok olduğuna da vurgu yaparak Ekrem İmamoğlu içinde göz önünde olduğuna vurgu yapıldı.

“İmamoğlu hırslı”

Ekrem İmamoğlu tarafından Erdoğan’ın ortaya çıkardığı cumhurbaşkanlığı işleyişini ortadan kaldırma isteği için “çok hırslı” şeklinde yorumlar yapıldı. Muhalefette yer alan küçük partilerin birisinde üst düzey görevli olan yetkili tarafından yapılan açıklamada, “İmamoğlu yeni nesil bir Tayyip Erdoğan ortaya çıkarabilir. Ve hiç kimse bu durumu yaşamak istemez. Bir defa o duruma gelindiğinde ve verilen o hırsla istediğini her şeyi yapabilirsin” dedi.

Gazeteye açıklama yapan, İmamoğlu’na yakınlığıyla ile tanınan farklı bir görevli ise, “Recep Tayyip Erdoğan ile birbirlerine benzerliği sadece gençken futbol oynamalar ve Karadenizli olmaları. Bunlar haricinde herhangi bir ortak özellikleri bulunmuyor.” şeklinde yorum yaptı.

Gazeteye açıklamalarda bulunan İyi Parti’den bir üst düzey yetkili, Meral Akşener’in Erdoğan’ı kolaylıkla il turdan yenilgiye uğratabilecek ve ekstra bir tur yapılmadan zaferi rahatça elde edebilecek bir aday arayışında olduğunu belirtti. Financial Times gazetesi ise Meral Akşener’in Ekrem İmamoğlu’nun aday olması adına destek olabileceğine dair işaretler bulunduğunu yazdı.

“HDP’den onay alınmalı”

Financial Times’ın yazdığını makalesinde ise HDP’ye de oldukça ayrıntılı bir yer verildi. Yapılan haberde, “Aday seçilirken en mühim ayrıntı ise Türkiye’nin Kürt azınlık partisi olan HDP’den onay alınması olmasıdır. Yapılacak olan seçimlerde oy oranının yüzde 12 gibi bir aralıkta olacağı düşünülen parti şu an için bir ittifakın içerisine girmedi. Kemal Kılıçdaroğlu, Ekrem İmamoğlu ve Mansur Yavaş üçlüsü için İmamoğlu ve Kılıçdaroğlu HDP’ye daha sıcak bakıyor” şeklinde ifade edildi.

Mansur Yavaş için ise yurtsever geçmişinin olması HDP’den karşılık alamayacağı açıklandı.

Gerçekleştirilen analizde, “Kemal Kılıçdaroğlu ’nu eleştirenler kişiler onun, yapılan anketlerde karşı tarafla arasındaki farklı azaltacağını beklediğinden endişeleniyor. Kılıçdaroğlu tarafına sadık kişilerden ve seçimde aday gösterilmesinin tehlikeli olduğu doğrusunu söylemekten geri duranlara sarıldığını zannediyor” şeklinde belirtildi.

Yorumlar (0)