İmamoğlu lehine adaylıktan çekilenler

31 Mart yerel seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası, YSK’nın seçimi yenileme kararından sonra geri alındı. 23 Haziran’da yeniden yapılacak olan seçimde 4 aday İmamoğlu lehine adaylıktan çekildi.

SİYASET 13.05.2019, 11:14 13.05.2019, 11:26
İmamoğlu lehine adaylıktan çekilenler

Ekrem İmamoğlu, CHP ve İYİ Parti’nin oluşturduğu Millet İttifakı’nın İstanbul adayı olarak 31 Mart yerel seçim yarışa girmişti. Ekrem İmamoğlu, seçimi önde tamamlamasına rağmen yapılan itirazlar sebebiyle mazbatasını 17 Nisan’da almıştı. Daha sonra AK Parti’nin YSK’ya yaptığı olağanüstü itiraz kabul edildi ve YSK, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yeniden yapılmasına karar verdi. YSK’nın seçimden 36 gün sonra verdiği bu kararla Ekrem İmamoğlu’nun mazbatası geri alındı. İmamoğlu yalnızca 20 gün belediye başkanlığı yapabildi.

YSK’nın kararına göre İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimi 23 Haziran’da yapılacak. Seçimde sadece İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı seçilecek. 31 Mart seçimlerine katılan partilen 23 Haziran seçimlerine de katılabilecek. 23 Haziran seçiminde seçmen listeleri yenilenmeyecek ve 31 Mart’taki listelerle seçime gidilecek.

DSP adayı çekildi

Demokratik Sol Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Av. Muammer Aydın, dün itibariyle adaylıktan çekildiğini duyurdu. Aydın, YSK’nın İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesi yönünde karar verdiğinde de, bunun bir hukuksuzluk olduğunu belirterek, partisinin bu durum karşısında sessiz kalmayacağını ve üzerine düşeni yapacağını söylemişti. 31 Mart seçimlerinde 30 bin 884 oy alan Aydın, partisi için en önemli şeyin demokrasinin varlığı olduğunu ifade etmişti.

İlk çekilen aday TKP’nin adayı oldu

Türkiye Komünist Partisi’nin (TKP) İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Zehra Güner Karaoğlu da seçime katılmayacağını açıkladı. YSK’nin seçimin yenilenmesi yönündeki kararının açıklanmasının hemen ardından TKP’den açıklama yapılmıştı. Açıklamada, TKP’nin İstanbul adayı Zehra Güner Karaoğlu’nun 23 Haziran’da yapılacağı belirtilen seçimde hiçbir şekilde aday gösterilmeyeceği belirtilmişti.

TKP’nin 31 Mart yerel seçimlerinde 10 bin 349 oy alan adayı Karaoğlu, asıl alınması gereken kararın boykot olduğunu fakat şu an böyle bir kararın iktidarın ekmeğine bal süreceğini dile getirdi.

2 aday daha çekildi

Emekçi Hareket Partisi’nin (EHP) desteğiyle bağımsız aday olarak yarışan Özge Akman da 23 Haziran’da yapılacağı açıklanan seçime katılmayacağını ve Ekrem İmamoğlu lehine çekildiğini açıklamıştı. Akman 31 Mart’ta 2 bin 430 oy almıştı.

Türkiye Komünist Hareketi (TKH) Genel Başkanı Aysel Tekerek, 31 Mart seçimlerine bağımsız aday olarak katılmıştı. Tekerek de yaptığı açıklamayla 23 Haziran seçimlerine katılmayacağını duyurdu. Tekerek, 31 Mart’ta 1538 oy almıştı.

Vatan Partisi katılacak mı?

Vatan Partisi Genel Başkanı Doğu Perinçek, Mustafa İlker Yücel’in seçimlere tekrar gireceğini duyurdu. Mustafa İlker Yücel, 31 Mart’ta 15 bin 428 oy almıştı.

Saadet Partisi katılacak mı?

Saadet Partisi, 31 Mart’ta 103 bin 364 oy alan adayları Necdet Gökçınar’ın seçimde yarışacağını duyurdu. Yapılan açıklamada nihai kararın Genel Başkan Temel Karamollaoğlu tarafından açıklanacağı da belirtildi.

Öte yandan 31 Mart yerel seçimlerinde Bağımsız Türkiye Partisi Adayı Selim Kotil 27 bin 87, Demokrat Parti Adayı Ersan Gökgöz 22 bin 268 oy almıştı.

Ekrem İmamoğlu lehine 23 Haziran seçimlerinden çekilen 4 adayın toplam oyu 45 bin 201 oluyor.

Yorumlar (0)