İBB Meclisi'nde 'Vahdettin' tartışması

İBB (İstanbul Büyükşehir Belediye) Meclisi'nde, bazı CHP'li meclis mensuplarının Vahdettin ile ilgili iddiaları tartışmalara yol açtı.

SİYASET 13.09.2022, 00:37
İBB Meclisi'nde 'Vahdettin' tartışması

İBB Meclisi'nin eylül ayı ilk birleşimi, Saraçhane'de bulunan başkanlık binasında Meclis 1'inci Başkanvekili Zeynel Abidin Okul'un başkanlığında sürdü.

CHP'li Subaşı: Vahdettin kaçmıştır

'Gündem dışı konuşmalar' bölümünde CHP grubu adına kürsüye çıkan Doğan Subaşı, konuşmasının son kısımlarında Kraliçe II. Elizabeth'in yaşamını yitirmesine değindi.

Subaşı, "Kraliçe yaşamını yitirdi, başınız sağ olsun. İngilizler İslamcıları çok sever. Bu teoriyi Arabistanlı Lawrence koymuştur. 'Siyasal İslam'ı kullanarak orduda çok şey yapabilirsiniz.' diyen Lawrence'tır. Sizin kurucu liderlerinizin büyük çoğunluğu İngiltere'deki okullardan mezundur. Sizlerin örnek aldığı Vahdettin mesela, İngiltere'ye kaçmıştır. İngiltere gemisiyle kaçmıştır." şeklinde konuştu. 

Meclis oturumunu yöneten Okul, Subaşı'ya müdahalede bulunarak Vahdettin'in kaçmadığını, sürgün edildiğini ifade etti.

Bu esnada CHP'li üyeler, AK Partili üye Tarık Kanbur'un kendilerine yönelik olarak "Yunan tohumu..." dediğini öne sürdü.

İBB CHP Grup Sözcüsü Tarık Balyalı, bu yönde bir söz söylenmişse özür dilenmesini talep etti.

Böyle bir söz söylemediğini, Vahdettin'in bu topraklardan cebinde tek kuruş olmadan sürgün edildiğini ifade eden Kanbur ise "Devletin beraberliği ve birliği için buna göz yummuştur. Sultan Vahdettin'i buradan hain gibi gösteren zihniyetin özür dilemesini istiyorum." dedi.

Yeniden söz alan Balyalı, İBB Meclisi'nin Vahdettin'i savunma yeri olmadığını aktararak, "Kendisini İngiltere'ye teslim etmiş, Milli Mücadele'ye karşı çıkmış, bu ülkeden kaçmış. Vahdettin bizim için haindir." diye konuştu.

AK Partili Göksu: İngiltere Büyükelçisi ile kadeh tokuşturmadık

Esenler Belediye Başkanı ve İBB Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Tevfik Göksu da CHP'nin son zamanlarda 'helalleşme' söyleminde bulunduğunu fakat Osmanlı İmparatorluğu ile hesaplaştığını söyledi.

CHP'nin milletin tarihine ve kültürüne yabancı olduğunu kaydeden Göksu, şöyle devam etti:

"Sultan Vahdettin'e 'hain' diyenlerden daha büyük hain yoktur. Biz tarihimizle gurur duyuyoruz. Balıkçıda İngiltere Büyükelçisi ile yemek yemedik. İngiltere Büyükelçisi ile bir kadeh tokuşturmadık. Bunları kim yaptıysa ona sorun."

Oturumu yöneten Okul da Balyalı'yı ifadelerinden dolayı kınadığını söyledi.

Tarihteki tüm Türk devletlerinin hükümdarlarının, padişahlarının ve devlet idarecilerinin kendileri için kıymetli olduğunun altını çizen Okul, İBB Meclisi çatısı altında sorumlulukla hareket edilmesi gerektiğini vurguladı.

Yorumlar (0)