Hulusi Akar: “Yunanistan, hukuk tanımaz ve provokatif bir ülke” 

Hulusi Akar, Yunanistan Savunma Bakanı’nın Türkiye aleyhindeki sözlerine tepki gösterdi: “Yunanistan, kendi imzaladığı anlaşmaya bile uymayan bir ülkedir. Gerginlik tırmandırıcı tavrını her daim sürdürür.” 

SİYASET 11.07.2021, 14:40 12.07.2021, 09:25
Hulusi Akar: “Yunanistan, hukuk tanımaz ve provokatif bir ülke” 

Yunanistan Savunma Bakanı Panagiotopulos, katıldı bir panelde Türkiye hakkında olumsuz ifadeler kullanmış ve ülkenin hukuka ayrılı olduğunu, tüm bölgeyi de istikrarsızlaştırmaya çalıştığını belirtmişti. Panelin haber kanallarında yayınlanmasının ardından Milli Savunma Bakanı HUlusi Akar, Panagiotopulos ve Yunanistan hakkında açıklamalarda bulundu. Özellikle son dönemde Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Yunanistan Başbakanı Miçotakis arasında yapıcı görüşmelerin bulunduğunu ve yaz dönemindeki gerginliği düşürme gayretlerinin baltalandığını belirten Akar, Yunanistan’ın kendi imzaladığı anlaşmaya bile uymayan bir devlet olduğunu dile getirdi. 



“Türkiye, Ortadoğu’da barış ve istikrarı sağlıyor” 

Akar: “Değerli meslektaşımı duygusallıktan ve bencillikten uzak durarak mantıklı, makul, objektif ve adil ilişkiler içerisine girmeye davet ediyorum. Ülkemiz, sorun çözümünde uluslararası diyalog ve hukuku esas alarak iyi komşuluk ilişkileri gözeden bir ülkedir. Ortadoğu’da barış ve istikrarı sağlayan ülkemizin NATO içinde de konumu ve katkıları yadsınamaz. Uluslararası hukuk söylemini dilinden düşürmeyip de ülkemizi her fırsatta uluslararası hukuka saygılı olmayan ülke olarak betimleyen Yunanistan, ülkemizin tüm olumlu ve yapıcı çabalarına karşın hukuk tanımaz ve provokatif eylemlerini sürdürmeye devam etmektedir.” 



“Yunanistan, gerginliği artırıyor” 

Akar: “Yunanistan hem uzlaşmazlığı hem de gerginliği artırıcı tavrını daima sürdürüyor. Kendileri, NATO’ya milli imkanlarımız dahilinde sunduğumuz, müttefiklerimiz tarafından desteklenen müşterek eğitim merkezimize dahi karşı çıkıyor. Üstelik bu eylemleri haklı göstermek için de tahrik edici, olumsuz ve gerçeklerden uzak açıklamalar yapıyor. İşin özü şudur ki Yunanistan’ın tahrik amacıyla yaptığı tatbikatlar, anlaşmalara aykırı şekilde gayri askeri statüdeki adalarını silahlandırması, Doğu Akdeniz ve Ege’de uluslararası hukuka aykırı ve hatta mantığı aykırı olarak dillendirdiği talepleri gerginliği artırmaktadır. 1923 Lozan ve 1947 Paris Antlaşmaları içinde açıkça yazmasına karşın gayri askeri statüdeki adalar neden ve kime karşı silahlandırılmaktadır? Antlaşmalar açıkça ortadadır ve muhataplarımız da bunu gayet iyi bilmektedir.” 



“Yunanistan’ın iddialarının tarihte örneği yoktur” 

Akar: “Yunanistan’ın 6 deniz mili karasularına karşın 10 millik hava sahası iddiasının tarihte de günümüzde de örneği yoktur. Ülkemiz, düzensiz göçmenler konusunda büyük fedakarlıklar üstlenmiştir. Buna karşın Yunanistan, uluslararası hukuka ve insanlık uygulamalarına aykırı olmasına karşın Ege Denizi’nde kadınların ve çocukların da bulunduğu göçmen teknelerini sürekli geri itmektedir. Bazı Yunan akademisyenlerin, askeri bürokratların ve siyasilerin objektif açıklamaları da belirtilen konularda Türkiye’nin haklı olduğunu göstermektedir.” 

Yorumlar (0)