Hileli gıdaya ağır cezalar geliyor!

TBMM’ye sunulan teklife göre, hileli ya da güvensiz gıda üretene ve satana 5 yıl hapis cezası, gıdada yanıltıcı yayın yaptırana ise 20-50 bin lira para cezası uygulanmasını öngörüyor.

SİYASET 25.06.2020, 08:34
Hileli gıdaya ağır cezalar geliyor!

Son yıllarda gündemden düşmeyen gıda terörünün önünü almak için cezaların artırılmasını öngören yasa teklifi hatırlandı. AK Parti, gıdada hileye verilen cezaların caydırıcı derece yükseltilmesi, yaprak sigara kâğıdı, sigara filtresinin Bakanlığın denetimine alınması ve yerli tütün kullanım oranının yüzde 30'a çıkarılması ve tarım arazilerinin hobi bahçeleri gibi uygulamalarla bölünmelerinin engellenmesini de içeren kanun teklifini dün Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığına sundu.

Teklifte neler var?

AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığına sunulan teklifte yer alan düzenlemelerden öne çıkanlar şu şekilde:

- Kişilerin hayatını ve sağlığını riske atacak gıdaları ithal eden, üreten, piyasaya sunan gıda işletmecilerine 1 seneden 5 seneye kadar hapis cezası uygulanacak. Aynı durum 3 yıl içinde bir kez daha tekrar ederse gıdaları ithal eden, üreten, piyasaya sunan gıda işletmecisi 5 yıldan 10 yıla kadar alandaki tüm faaliyetlerinden menedilecek.

- Son yıllarda artan televizyonlardaki yanıltıcı reklamlara da el atılıyor. Yazılı ve görsel medya üzerinden gıdalar hakkında yanıltıcı, yalan, yanlı, eksik, yanlış yönlendirici, hiçbir bilimsel veriye dayanmadan tamamen kulaktan dolma bilgilerle gıdada bilgi kirliliği oluşturanlar hakkında da 20 bin liradan 50 bin liraya kadar para cezası uygulanacak.

Yeri tütüne izin çıkıyor

- AK Parti tarafından Türkiye Büyük Millet Meclis Başkanlığına sunulan teklifte Tarım ve Orman Bakanlığının görevleri kapsamına makaron, sigara filtresi ve yaprak sigara kâğıdının üretimi, piyasaya sunulması da alınıyor.

Teklife göre tütün mamulü üreticilerine yerli tütün kullanım zorunluluğu getirilecek. Tütün ithalatı azaltılacak ve azami Türk çiftçilerin ürettiği tütünlerin kullandırılması sağlanacak. Yerli tütün kullanım mecburiyeti 2022 senesinden başlamak üzere kademeli olarak 2022’de yüzde 17 oranında, 2023’te yüzde 21 oranında ve 2024’te ise yüzde 25 oranında uygulanacak.

Alkol satışına da düzenleme geliyor

- Hâlihazırda 22.00-06.00 saatleri arasında uygulanan alkollü içki satış yasağının saatlerinde değişikliğe gidilmeyecek ancak bu saatlerde yapılan satışlara uygulanan para cezası miktarı caydırıcı derecede artırılacak.

5 yıl içinde 3 defa alkol satış yasağını ihlal edenlerin satış belgesi iptal edilecek ve 2 yıl faaliyetten uzaklaştırılacak. 18 yaş altına alkol satış yasağını 5 sene içinde 3 kez delenlere de aynı ceza verilecek.

Tarım ve Orman Bakanlığından izin almadan makaron, yaprak sigara kâğıdı ve sigara filtresi fabrikası veya imalathanesi kuran ve işletenlere, 1 yıldan 3 yıla kadar hapis cezası ve 5 binden 10 bin liraya kadar adli para cezası kesilecek.

Diğer taraftan televizyon, internet ve telefon gibi araçlarla etil alkol, metanol, makaron ve yaprak sigara kâğıdı satanlara da 100 bin liraya kadar ceza kesilecek.

Yorumlar (0)