HDP sözcüsü Günay: "Çözüm Tahran’da değil Türkiye'de"

Tahran’da Erdoğan, Reisi ve Putin arasında yapılan 3’lü zirveyi değerlendiren HDP Sözcüsü Ebru Günay, “Kürt sorununun çözümü Moskova’da, Tahran’da, Bağdat’ta veya Washington’da değil, çözüm bu topraklardadır” sözlerini kullandı.

SİYASET 20.07.2022, 16:50 21.07.2022, 09:04
HDP sözcüsü Günay: "Çözüm Tahran’da değil Türkiye'de"

HDP’li Ebru Günay, partisinin genel merkezinde bir basın toplantısı düzenledi ve gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi. 

Suruç olayını hatırlattı

20 Temmuz’da 2015 tarihinde Suruç’taki Amara Kültür Merkezi’nde IŞİD terör örgütünün düzenlediği canlı bomba saldırısı sonucunda 33 gencin hayatını kaybettiğini belirten Günay, “10 Ekim katliamında olduğu gibi Suruç Katliamı da devrimcilerin hedef alınması ve söz konusu dayanışmanın kırılmayı amaçlanıyordu. Bu insanlık dışı saldırı yeni bir savaş ve çatışma dönemine yönelik ilk adım oldu ve o günden bu yana Türkiye, büyük insanlık suçlarıyla karşı karşıya kaldı” şeklinde konuştu. 

Günay: “Kürtlere karşı niye düşmanlık besliyorsunuz?”

Günay sözlerine şöyle devam etti:

“Kürt sorunun çözümü, Bağdat’ta, Tahran’da, Washington'da ve Moskova’da, başka başkentlerde değil, çözüm bu topraklardadır. Bu toprakların halklarının özgür ve eşit yaşam şartlarının yaratılmasındadır. Bu görüşmelerden çıkan sonuçlar, Türkiye’nin yararına değildir, bugüne kadar bu zirvelerden alınan sonuçlar acı ve gözyaşından başka toplumumuz bir şey vermedi, bundan sonra da yine vermeyecektir.”

Deniz Poyraz katliamı: "Katil bazı güçler tarafından korunuyor

İzmir HDP İl Binasında Deniz Poyraz’ın katledilmesine ilişkin önceki gün görülen davayla ilgili konuşan Günay, “Önceki günkü duruşmada failleri koruyan, bu saldırının arkasında bulunan güçlerin açığa çıkmasını engelleyen yaklaşımı bir defa daha gördük. Katliamdan önce partimizi hedefe alan söylemler, katilin bazı güçler tarafından korunup kollandığının göstergesidir” sözlerini kullandı. 

Günay, “Katil karanlık güçlerden almış olduğu cesaretle saldırgan tavrını mahkeme salonunda da devam ettiriyor, Deniz Poyraz’ın avukatlarına ve ailesine hakaretlerde bulunuyor. Oradaki duruş yalnızca katil Onur Gencer’in değil ona tetiği çektiren güçlerin duruşu olduğunu düşünüyoruz” diye konuştu. 

Duruşma sırasında yeni bir saldırı girişimi yaşandığını söyleyen HDP Sözcüsü Günay, “Duruşmadan önceki basın açıklaması esnasında, elini kolunu sallayarak eli silahlı bir kişi, adalet isteyen arkadaşlarımızın olduğu alana kadar geldi. Bu kişinin, adliyeye kadar gelerek ‘Hepinizi tarayacağım’ sözleri duyuldu. Adliye binasına kadar gelen eli silahlı kişiye, güvenlik güçleri tarafından müdahale edilmedi. Vekil arkadaşımız duruşmadan evvel hedef gösterilerek tehdit mesajları yollanmıştı. Bu açıdan suç duyurusu yapılmasına ve ilgililer uyarılmasına rağmen gerekli tedbirlerin alınmamasının nedenini soruyoruz. Bu yoğun tedbirlere rağmen şahsın adliye yakınına silahıyla gelmesini nasıl açıklayacaksınız?” ifadelerini kullandı.

İstanbul Sözleşmesi: “Erkek adaleti işliyor”

İstanbul Sözleşmesi'nin yürürlükten kaldırılmasının iptaline yönelik karara HDP’nin de aralarında yer aldığı birçok kurum, sivil toplum örgütü, baro, kadın örgütü ile siyasi parti tarafından açılan davanın Danıştay tarafından reddedildiğini anımsatan Günay, “Erkek yargı, dün bir kez daha kadınların katline adeta ferman çıkaran bir karara imza attı” sözlerini kullandı. 

Günay, “Danıştay’ın söz konusu ret kararı, yargının Türkiye’de, iktidarın politikalarının onay mercii olduğu, hakiki bir adaletin değil erkek adaletinin işlediğini bir defa daha gözler önüne serdi” şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)