HDP'li Pervin Buldan'dan 'Gezi davası' açıklaması! "Cezalar topluma bir gözdağı"

HDP Eş Genel Başkanı Pervin Buldan, "Kobani davası, Gezi davası, demokratik siyaseti önleme davaları, HDP'yi kapatma davası; siyaseti biten fakat emrinde bulunan yargı gücüyle ayakta durmak için çabalayan AKP-MHP iktidarının yol açtığı hukuksuzluk karanlığıdır." sözlerini kullandı. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Pençe Kilit Operasyonu'ndan bir tek HDP rahatsız oluyor" şeklindeki sözlerine yanıt veren Buldan, "Evet, bölge insanının huzurunu kaçırmanızdan rahatsızlık duyuyoruz." sözlerini kullandı.

SİYASET 26.04.2022, 16:45 27.04.2022, 09:13
HDP'li Pervin Buldan'dan 'Gezi davası' açıklaması! "Cezalar topluma bir gözdağı"

Buldan, HDP’nin Grup Toplantısı'nda konuşma yaptı ve hafta sonu Meclis’in 102. açılış yıl dönümünü olduğunu hatırlatarak 23 Nisan tarihinin, demokrasinin; darbe, Meclis’in vesayet altında bulunduğu, yolsuzluğun, yoksulluğun, eşitsizlik ve sömürünün büyüdüğü dönemde karşılandığını öne sürdü.

“Çoklu krizden geçiyoruz”

Buldan, "Keşke gerçek anlamda bu kürsüde, bir demokratik sistemden ve halk egemenliğinden bahsedebilseydik. Fakat çoğulculuğu, inanç ve kimlikleri, ademi merkeziyetçiliği ve dilleri reddeden, daima çatışma üreten, cumhuriyetin demokrasiyle birleşmesini önleyen bir asırlık vesayetçi, darbeci, tekçi, inkarcı, retçi sistemin çoklu krizleri içinde olduğumuz bir süreçten geçiyoruz." açıklamasını yaptı.

Krizlerden çıkmanın ve çözüm yollarının olduğunu dile getiren Buldan, "Özgür yurttaşlığı, eşitliği, ademi merkeziyetçiliği temel olarak alan güçlü bir demokrasidir, toplumsal sözleşmeyi esas alan özgürlükçü, çoğulcu, demokratik, eşitlikçi yeni bir anayasadır çözüm yolu. Herkesin hukukunu, hakkını koruyan bir hukuk ve adalet sistemidir, aynı şekilde kadınların özgürlüğü ve sosyal adalettir ve bu coğrafyanın en önemli ihtiyacı olarak değerlendirdiğimiz onurlu bir barıştır. Bütün bunlar Türkiye halklarını demokratik bir yaşamla ve cumhuriyeti demokrasiyle buluşturacak temel adımlardır." açıklamasını yaptı.

Bu açıdan Türkiye'nin tam anlamıyla bir yol ayrımında bulunduğunu ifade eden Buldan, hukuksal, sosyal ve ekonomik hiçbir probleme çözüm bulamayan "kriz sisteminden" kurtulmaya dönük dönüşüm ve değişim taleplerinin tüm toplumsal gruplarda giderek güçlendiğini ifade etti.

Buldan, her geçen gün "artık yeter" seslerinin, her yerde, her alanda yükseldiğini belirterek, "Bu çıkan seslerden korkan iktidarın, yolsuzluk ve rant düzenini sürdürmek ve kaybetmemek için her gün saldırganlığını arttırır duruma geldiğini" öne sürdü. 

Gezi davası: “Hukuk mücadelesinde yalnız değilsiniz”

Buldan, sözlerine şöyle devam etti:

"Kobani'de insani yardımlaşma ve dayanışmayla, Gezi'de kolektif itirazla, sokakta emekçilerle, gençlerle, kadınlarla, siyasette HDP'yle, demokrasi kuvvetleriyle, doğayla bir savaş halinde olduklarını belirtmekte tabii ki bir beis yok. Kobani davası, Gezi davası, demokratik siyaseti önleme davaları, HDP'yi kapatma davası; siyaseti biten fakat emrinde bulunan yargı gücüyle ayakta durmak için uğraşan AKP-MHP iktidarının yol açtığı hukuksuzluk karanlığıdır. Gezi davasında dün karar çıktı. Beraatla neticelenen Gezi davasını kumpaslarla tekrar bir yargılamaya çevirdiler. Sevgili Osman Kavala'ya müebbet, başta Mücella Yapıcı olmak üzere diğer 7 arkadaşımıza ise 18'er yıl hapis cezası verdiler. Hepsine buradan ayrı ayrı dayanışma duygularımı ve selamlarımı yolluyorum. Türkiye'nin demokratik vicdanı sizinle, adalet ve hukuk mücadelesinde yalnız değilsiniz diyorum."

Gezi davasındaki cezaların bütün topluma dönük gözdağı olduğunu iddia eden Buldan, "Söz konusu kararlar, toplumsal muhalefeti, demokratik özgürlük, eşitlik ve hak taleplerini, hukuksuz cezalarla ve yargı kumpaslarıyla engelleme girişimidir. Gezi dayanışmasındaki cezanın üstünden bir saat geçmeden AKP lideri yargı üyeleriyle iftar yemeğinde halkın aklıyla bir de adeta alay edercesine 'Adaletin olmadığı yerde huzur yok. Adaletin zedelendiği yerde sosyal barış olmaz' sözlerini kullandı. Bunları ifade eden, 'AİHM kararlarını tanımıyorum' şeklinde açıklama yapan zihniyettir. Türkiye’de, barışı yok eden ve adalet duygusunu zedeleyen, toplumda huzur bırakmayan da iktidarınızdır. Başka yerde sorumlu aramayın." şeklinde konuştu.

Pençe-Kilit operasyonu: “Savaşın kazananı olmaz”

Pençe Kilit Operasyonu ile ilgili de konuşan Pervin Buldan, Rusya ve Ukrayna savaşı konusunda "Savaşın kazananı olmaz" açıklamaları yapan iktidarın, emperyal birtakım hedeflerle sınırın diğer cephesinde yeni bir çatışma dalgasına giriştiğini iddia etti.

Geçen haftaki AK Parti Meclis Grup Toplantısı'nda Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, "Operasyondan rahatsız olan bir tek HDP'dir" sözlerine değinen Buldan, şunları söyledi:

"Bu sözler, savaş politikalarına karşı çıkmayan muhalefetin aynı zamanda içine düştüğü durumu da açık bir şekilde ortaya koymaktadır. Siz, iktidar olarak oldukça rahat durudma olabilirsiniz fakat biz, kesinlikle savaş politikalarınızdan rahatsızlık duyuyoruz. Yalnızca biz değil, bölge halkları da bundan rahatsız ve huzursuzluk duyuyorlar. Rahat olabilirsiniz fakat biz, gençlerin cenazelerinin tekrar gelecek olmasından rahatsız oluyoruz, fakat aynı şekilde büyük bir üzüntü duyuyoruz. Evet, bölge insanının huzurunu kaçırmanızdan rahatsızlık duyuyoruz. Evet, toplumun her geçen gün yoksullaşarak ağır bedel ödemesinden rahatsızlık duyuyoruz. Sizler ise barış politikamızdan rahatsız oluyorsunuz. Bunu biliyor ve görüyoruz ama vazgeçmeyeceğiz."

"İnsanların bayramını zehir ettiler"

Uluslararası Şeffaflık Derneği'nin ,"Yolsuzluk Araştırması Raporu"na değinen Buldan, halkın yüzde 74'ünün yolsuzluk konusunda artış yaşandığını söylediği ve her 3 kişiden 2'sinin önümüzde 2 senede yolsuzluğun daha da artacağı düşüncesini taşıdığını söyledi. Buldan, "Toplumdaki yolsuzluk algısını, 'savaş ve beka’ algısıyla devirmek istiyorlar." sözlerini kullandı.

Günlerdir emeklilerin, insan onuruna yakışır bir şekilde bayram ikramiyelerine zam beklediğini ifade eden Buldan, "İktidar, milyonlarca emekli vatandaşın bu insani isteğini bir defa daha yok saydı ve görmezden geldi. Çünkü emekliye gidecek olan kaynakları başka alanlara aktardıklarını emekli yurttaşlarımızın ve emekli halkımızın çok iyi bilmesi ve görmesi gerekiyor. Çocuklara bayramlığın, evlere lokumun, şekerin alınamadığı, emeklilerin bayram harçlığı veremediği, toplu taşıma ve ulaşım zamları sebebiyle insanların kimseyi ziyarete bile gidemediği sefalet Türkiye'si ortaya çıkardılar. İnsanların bayramını onlara zehir ettiler. Size yazıklar olsun." açıklamasını yaptı.

Kapatma davası: “HDP’nin önemini anlattık”

HDP'ye yönelik kapatma davası ile ilgili geçen hafta savunmalarını Anayasa Mahkemesine ilettiklerini hatırlatan Pervin Buldan, "Demokrasinin kuvvetlendirilmesi, güncel ve tarihsel problemlerin şiddet dışı yollarla, demokratik siyaset eliyle, müzakere ve diyalog yoluyla çözülebilmesi adına HDP'nin çabası, rolü ve önemini ayrıntılı bir şekilde anlattık." açıklamasını yaptı.

Buldan, savunmalarının yalnızca HDP'nin savunması şeklinde algılanmaması gerektiğini; kadının özgürlük mücadelesinin, demokrasinin, ötekileştirilen bütün kesimlerin, toplumsal barışın, ekolojinin, sefalete ve açlığa doğru sürüklenen halkın, çocukların ve gençlerin savunması olduğunu belirtti.

Yorumlar (0)