HDP'li Gergerlioğlu 2,5 yıl misafir edilecek!

"Terör örgütü propagandası yapmak" suçundan HDP Kocaeli Milletvekili Gergerlioğlu'na verilen 2,5 yıl hapis cezası, Yargıtay 16. Ceza Dairesi tarafından onandı.

SİYASET 19.02.2021, 17:06 20.02.2021, 15:11
HDP'li Gergerlioğlu 2,5 yıl misafir edilecek!

HDP Kocaeli Milletvekili Ömer Faruk Gergerlioğlu, milletvekili olmadan önce yargılandığı davadan hapis cezası almıştı. Kocaeli 2. Ağır Ceza Mahkemesi, "PKK/KCK propagandası yapmak" suçundan 21 Şubat 2018 tarihinde Ömer Faruk Gergerlioğlu'nu 2 yıl 6 ay hapse mahkum etmişti.

Mahkeme kararı, İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 3. Ceza Dairesi tarafından hukuka uygun bulunmuştu. Temyize gidilmesi üzerine dosya Yargıtay'ın önüne geldi.

Yargıtay 16. Ceza Dairesi, dosyayı inceleyerek Ömer Faruk Gergerlioğlu'na verilen 2 buçuk yıl hapis cezasını yerinde buldu ve onadı.

Yargıtay 16. Ceza Dairesinin verdiği kararın gerekçesinde, sanık Gergerlioğlu hakkında soruşturmanın, milletvekili seçilmeden önce başlatıldığına, kovuşturmaya devam edildiğine ve hüküm kurulduğuna vurgu yapıldı.

Dokunulmazlık ve "kötüye kullanılması" maddeleri

Yasama dokunulmazlığının, milletvekillerinin asılsız ve keyfi ceza kovuşturmalar ile tutuklamalardan korunmasının sağlandığının altı çizilen gerekçede, Anayasa'nın 14. maddesi ile AİHS'nin (Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi) 17. maddesinde "özgürlüklerin ve hakların kötüye kullanılması yasağına" yer verildiği hatırlatıldı.Anayasa'nın 14. maddesi çerçevesinde, "terör örgütü propagandası yapmak" suçunun, hakkın kötüye kullanımı olduğuna vurgu yapılan gerekçede, AİHS'nin de benzer kararlarına işaret edildi.

Gerekçede şöyle denildi:

"Sanık Gergerlioğlu 20 Ağustos 2016 tarihinde yaptığı paylaşımda, terör örgütü mensuplarının silahlı fotoğrafını görsel olarak kullanmış, terör örgütünün şiddet ve cebir içeren eylemleri meşru gösterilmek ve hatta teşvik edilmek istenmiştir. Sanık Gergerlioğlu'nun, silahlı terör örgütü PKK tarafından yayımlanan açıklamanın bulunduğu habere link vermiş ve açıklamayı sahiplenmiştir. Silahlı terör örgütü PKK meşru gösterilmeye çalışılmış, paylaşımın mahiyeti itibarıyla terör örgütünün sosyal ve siyasi etkinliği artırılmak istenmiş, örgütün sesinin kitlelere duyurulması amaçlanmış, silahlı terör örgütünün başa çıkılması olanaksız bir güç olduğu ve hedefine ulaşabileceği yönünde toplum üzerinde kanaat oluşturulmak istenmiş, halkın silahlı terör örgütüne sempati duymasını sağlamak ve aktif olarak destek vermesini sağlamak maksadı taşıdığı tespit edilmiştir."

Ayrıca yargılama sürecinde yapılan işlemlerin yasalara uygun yapıldığının da belirtildiği gerekçede, hüküm verilirken esas alınan kanıtların kanunlara uygun elde edildiği, fiilin doğru olarak değerlendirildiği ve yasadaki suç türüne uyduğu vurgulandı.

Yorumlar (0)