HDP kapatma davasında sözlü savunma günü 14 Mart: Sürece dair detaylar

HDP kapatma davasında kritik sözlü savunma gününe bir hafta kaldı. HDP, 14 Mart'ta Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü savunma verecek. Peki sözlü savunmanın ardından süreç nasıl işleyecek? HDP, kaç üyenin oyuyla kapatılabilecek? İşte detaylar...

SİYASET 07.03.2023, 12:33 Hakan Öksüz
HDP kapatma davasında sözlü savunma günü 14 Mart: Sürece dair detaylar

Halkların Demokratik Partisi (HDP) hakkındaki kapatma davasında kritik tarih yaklaşıyor. Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından Anayasa Mahkemesinde açılan dava kapsamında HDP'li yetkililerin, 14 Mart'ta sözlü savunma yapacağı kaydedildi. Davada, "ceza davası" prosedürünün izlendiği hatırlatıldı.

HDP'nin savunması, 14 Mart günü saat 10.00'da alınacak

HDP'ye yönelik yargılama süreci, iddianamenin 21 Haziran 2021'de kabul edilmesiyle başlamıştı. HDP'nin Anayasa Mahkemesinden talep ettiği sürenin sonuna gelindi. HDP'li yetkililer, 14 Mart Salı günü saat 10.00'da Anayasa Mahkemesi heyetine sözlü savunma verecek.

HDP kapatma davasında süreç nasıl işleyecek?

HDP kapatma davasında sürecin nasıl devam edeceği merak ediliyor. HDP'nin sözlü savunmasının ardından davaya ilişkin belgeleri bir araya getirecek olan raportör tarafından esas hakkındaki rapor hazırlanacak. Yüksek Mahkeme üyelerinin her birine bu rapor dağıtılacak. Anayasa Mahkemesi Başkanı Zühtü Arslan tarafından belirlenecek tarihte toplantı yapılacak. HDP'nin kapatılması talebi, esastan görüşülecek.

Karar kaç üyenin oyuyla alınacak?

15 kişilik Anayasa Mahkemesi heyeti, partinin kapatılmasına veya devlet yardımının tamamen kesilmesine 3'te 2 oy çoğunluğuyla karar verebilecek. Yani bu kararların alınabilmesi için 15 üyeden en az 10'unun "evet" demesi gerekiyor. Verilen karar, HDP'ye ve Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı'na tebliğ edilecek. Siyasi yasak istenen kişiler, gerekçeli kararın Resmi Gazete'de yayımlanması itibarıyla 5 yıl boyunca bir parti kuramayacak. Herhangi bir partide yöneticilik, üyelik ve denetçilik yapamayacak.

Yorumlar (0)