HDP, AK Parti'nin randevu talebini reddetti

HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, düzenlediği basın toplantısında AK Parti'nin, başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliği teklifi hakkında kendilerinden randevu talebinde bulunduğunu bildirdi. Teklifi geri çevirdiklerini söyleyen Oluç, bunun gerekçesini de açıkladı.

SİYASET 09.01.2023, 16:07 10.01.2023, 13:14 Hakan Öksüz
HDP, AK Parti'nin randevu talebini reddetti

Meclis'te basın toplantısı düzenleyen HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, başörtüsüne ilişkin Anayasa değişikliği teklifi hakkında konuştu. Cumhur İttifakı'nın teklifi ile ilgili duruşlarını daha önce açıkladıklarını kaydeden HDP'li Oluç, "Konunun ayrımcılıktan uzak duran, hak ve özgürlükleri esas alan bir anlayışla ele alınmasını arzuluyoruz." dedi.

"Bu teklifi, seçim manevrası olmaktan çıkarmak gerekiyor"

Türkiye'de son yıllarda hukuksuzluk ve eşitsizliğin yaşandığını belirten Oluç, demokrasi ve özgürlüklerin ciddi bir saldırı altında olduğunu bildirdi. Başörtüsü ile ilgili teklifin, bu soruların çözümünde yetersiz kalacağını vurgulayan Hakkı Saruhan Oluç, "Bu teklifi, seçim manevrası olmaktan çıkarmak gerekiyor. Maalesef buna dair bir işaret göremiyoruz." ifadelerini kullandı.

"Çarşamba günü görüşmek için randevu istediler"

AK Parti'nin, anayasa değişikliği sürecine ilişkin bugün HDP'den randevu talebinde bulunduğu bilgisini veren Oluç, "Çarşamba günü görüşmek için randevu istediler. Partimizin organlarında bu talep tartışıldı, eş genel başkanlarımızın görüşü alındı. Bunun sonucunda bir karara varıldı. Anayasa Mahkemesi (AYM) tarafından partimizin Hazine yardımı aldığı banka hesapları bloke edildi. Cumhur İttifakı'nın baskısı, AYM'nin kararında kendisini gösterdi. Bu nedenle AK Parti'nin randevu talebine olumsuz yanıt verildi." vurgusunu yaptı.

"Yargı vesayeti, HDP'ye yönelik işletiliyor"

AK Parti'nin diyalog çabalarına önem verdiklerini kaydeden HDP Grup Başkanvekili Hakkı Saruhan Oluç, "Buna karşılık iktidarın bize yönelik politikaları, bu görüşmenin gerçekleşmesini güçleştiriyor. Anayasa'nın hergün çiğnendiği bir ortamda bu görüşme talebini samimi bulamıyoruz. Seçimlere 4-5 ay kaldı. Yargı vesayeti üzerinden siyaset dizayn ediliyor, HDP'ye yönelik tasfiye politikaları sürüyor. Böyle bir ortamda söz konusu teklifin tartışılmasını güven verici bulmuyoruz." ifadelerini kullandı. 

Yorumlar (0)