Haydar Baş'a 2,5 yıl hapis!

Bağımsız Türkiye Partisi (BTP) Genel Başkanı Haydar Baş'ın davası sonuçlandı. Mahkeme sonucunda Haydar Baş 2 yıl 6 ay hapis cezasına çarptırıldı. BTP başkanı yargılandığı 2 suçtan ise beraat etti.

SİYASET 16.10.2019, 17:59
Haydar Baş'a 2,5 yıl hapis!

BTP Genel Başkanı Haydar Baş ve 12 sanık başkasına ait mal varlığını zorla ele geçirme iddiasıyla yargılanıyordu. Söz konusu davada karar çıktı. Mahkeme, BTP Genel Başkanı Haydar Baş’ın ‘resmi belgede sahtecilik suçuna azmettirme' suçundan 2 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. BTP Genel Başkanı Haydar Baş "nitelikli yağmaya azmettirme" ve "özel belgede sahtecilik" suçlarından da beraat etti.

Doktor Mustafa Erarslan ile geçmişte ortaklıkları olduğu daha sonra ise boş senetler imzalatarak mal varlığını ele geçirdiği iddiasıyla hakkında dava açılan BTP Genel Başkanı Haydar Baş ile aralarında avukatlarının da bulunduğu 13 sanığın yargılandığı davada mahkeme kararını verdi.
 
Bakırköy 15. Ağır Ceza Mahkemesi’nde yapılan duruşmaya müşteki Mustafa Erarslan ile eşi Meral Erarslan katıldı. Tutuksuz sanıklar Lütfullah Öner ile Gürcan Bahar da mahkemede hazır bulundu. Duruşmaya sanık Haydar Baş ise gelmedi.

Duruşma, SEGBİS (Sesli ve Görüntülü Bilişim Sistemi) ile kayıt altına alındı.

Duruşmada beyanda bulunan müşteki avukatı, müvekkili ile Lütfullah Önder arasında herhangi bir husumet olmadığını belirterek müvekkili Mustafa Erarslan’a bir ceza kesildiğini ve bu cezayı kesen kişinin Haydar Baş olduğunu ileri sürdü. Müşteki avukatı ayrıca dosya kapsamında bütün delillerin toplandığını ifade ederek tüm sanıkların cezalandırılmasını istedi.

Savunma yapan tutuksuz sanık Lütfullah Önder de, müşteki avukatlarının dert yanar gibi beyanda bulunduğunu vurgulayarak “Duygu sömürüsü ve ajitasyon yapmada çok maharetliler. Biz suçsuzluğumuzu ispat etmek için çabalıyoruz. İşte burada masumiyet karinesinin altını çiziyorum. Senetlerin sonradan doldurulduğuna dair bir kanıt yok, tanık yok” diye konuştu.

Sanık Gürcan Bahar ise bir cemaat yapılanması uydurulduğunu iddia ederek “Her seferinde farklı bir senaryo ile karşımıza çıkılıyor. O gün orada bir tehdit olmadı. Ben feminizme Atatürkçü düşünceye inanan bir insanım. Suçsuzum” ifadeleriyle savunmasını verdi.

Mahkeme heyeti kararını açıkladı

Mahkeme heyeti tutuksuz sanık BTP Genel Başkanı Haydar Baş’ın "nitelikli yağmaya azmettirme" ve "özel belgede sahtecilik" suçlarından beraatine karar verdi, "resmî belgede sahtecilik suçuna azmettirme" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verdi. Mahkeme heyeti Gürcan Bahar’ın "nitelikli yağma" ve "resmî belgede sahtecilik" suçundan beraatini verdi. Mahkeme heyeti sanık Lütfullah Önder’in "nitelikli yağma" suçundan beraat kararı verirken, BTP Genel Başkanı Haydar Baş gibi "resmî belgede sahtecilik" suçundan 2 yıl 6 ay hapis ile cezalandırılmasına karar verdi.

Kemik kıracak şekilde yaralama

Sanıklardan Maşallah Tarhan’ın ise müşteki Mustafa Erarslan’a yönelik "kemik kırığı oluşturacak şekilde kasten yaralama" suçundan 3 yıl 1 ay 15 gün hapis ile cezalandırmasına hükmedildi. Mahkeme heyeti dosya kapsamında yargılanan diğer sanıkların üzerlerine atılı suçlardan beraatine karar verdi.

Mahkeme heyeti ayrıca karar kesinleşinceye kadar BTP Genel Başkanı Haydar Baş’ın 5 adet taşınmazına yönelik tedbir kararının ve yurt dışı çıkış yasağının sürmesine karar verdi.

İddianamede ne deniliyordu?

Geçmişte Haydar Baş ile ortaklıkları olan Doktor Mustafa Erarslan’ın eşi Meral Erarslan, 2014 yılında Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı’na gelerek Haydar Baş’ın avukatları tarafından kendisine boş senetler imzalatıldığı gerekçesiyle şikayetçi olmuştu. Geçmişte Haydar Baş ile iş ilişkisi olan Mustafa Erarslan da iddiaları doğrulayıp darp edildiğini söylemişti. Olayın ardından Bakırköy Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianame Niyazi Erarslan, Mustafa Erarslan ve Meral Erarslan müşteki olarak yer alırken, Haydar Baş ve avukatlarının aralarında bulunduğu 15 kişi ise sanık sıfatıyla yer almıştı. İddianamede, şüpheli Haydar Baş’ın "cebir ve şiddet kullanarak birden fazla kişiyle birlikte nitelikle yağmaya azmettirme" suçundan 10 yıldan 15 yıla kadar, "açığa atılan imzanın kötüye kullanılmasına azmettirme" suçundan ise 2,5 yıldan 8 yıl 9 aya kadar olmak üzere, toplam 23 yıl 9 aya kadar hapisle cezalandırılması istenmişti.

İddianamede, diğer sanıkların ise "yağma" ve "zincirleme şekilde açığa imzanın kötüye kullanılması" suçlarından cezalandırılmaları istenmişti.

Yorumlar (0)