Halk ne diyor- Oylar çalındı mı?

31 Mart yerel seçimlerinin ardından İstanbul seçiminin yenilenmesine karar verildi ve AK Parti’den oyların çalındığına yönelik açıklamalar geldi. Biz de tekrarlanacak İstanbul seçimlerine ilişkin bu söylemleri vatandaşa sorduk. Bakın halk ne diyor?

SİYASET 16.05.2019, 12:19 16.05.2019, 13:23

Türkiye, 31 Mart’ta yerel yöneticilerini belirlemek üzere sandığa gitti. Gergin bir seçim atmosferinin ardından seçim yapıldı. Vatandaş gündemin normale dönmesini ve seçimlerin ardından gerginliğin azalacağını bekliyordu. Ancak seçim sonuçlarında İstanbul ve Ankara dahil birçok büyükşehir ve il yönetimi değişince beklenen olmadı.

31 Mart Mahalli İdareler Genel Seçimlerinde İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı CHP’nin adayı olan Ekrem İmamoğlu seçildi. Buna göre 4 milyon 169 bin 765, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım 4 milyon 156 bin 36 oy aldı. Kıran kırana bir mücadelenin ardından rakibi Binali Yıldırım’ı geride bırakan İmamoğlu, İstanbul için kesin sonuçların açıklanmasıyla mazbatasını 17 gün sonra alabildi. 17 günlük süreçte ülkemizde “mazbata krizi” yaşandı.

Bu süreçte AK Parti ise İstanbul sonuçlarına ilişkin Yüksek Seçim Kurulu’na olağanüstü itiraz başvurusunda bulundu. AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Ali İhsan Yavuz, İstanbul’da seçim sonuçlarına ilişkin CHP’den, AK Parti’den ve YSK’dan farklı rakamlara ulaşıldığını ve bir takım emareler ışığında sandıklarda usulsüzlükler yapıldığını ve kısıtlı seçmenlerin oy kullandığını söylemişti. Yavuz, AK Parti’nin elindeki rakamların gerçek olduğunu ve şüpheleri ortadan kaldıracak adımlar atılması halinde AK Parti’nin önce olacağını dile getirdi.

Seçimin ardından yapılan açıklamalarda sürekli olarak YSK işaret ediliyordu ve Kurul, itirazları da değerlendirerek nihai kararını verdi. YSK, 6 Mayıs’ta 4’e karşı 7 oyla İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçiminin yenilenmesine karar verdi. Karara göre seçimler 23 Haziran’da yapılacak.

Mazbatası alınan Ekrem İmamoğlu’nun yerine, İçişleri Bakanlığı İstanbul Valisi Ali Yerlikaya’yı görevlendirdi.

Yaşanan gerginliğin üzerine, AK Parti’nin İstanbul Büyükşehir Belediye Başkan adayı Binali Yıldırım, bir vatandaşın 31 Mart İstanbul seçimlerinin neden iptal edildiği şeklindeki sorusuna, “Çok basit çünkü çaldılar” yanıtını verdi. Yıldırım, bu anların görüntüsünü sosyal medya hesabından paylaştı.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da sandığın demokrasinin namusu, milletin onuru olduğunu belirterek seçimlerin önemine işaret etti. Erdoğan da Yıldırım gibi, “Mesele bu, çok basit… Çünkü çaldılar” diyerek, oyların çalındığına işaret etti.

Sandığa gölge düşmüşse en doğru yolun yeniden milletin hakemliğine başvurmak olduğunu söyleyen Erdoğan, hiç kimsenin sabah akşam mızıkçılık yapmaya, bu yol açıldığı için karşısındakini suçlamaya hakkı olmadığını söyledi.

Peki, sokak ne diyor?

Haber Ne Diyor, gündemin sokağa nasıl yansıdığını ölçmeye devam ediyor. Vatandaşlar bitmeyen seçim süreci ve İstanbul seçimlerinin yenilenecek olmasına ne diyor? 31 Mart İstanbul seçimlerinde oy hırsızlığı yapıldı mı?

Vatandaşlar arasında “Çünkü çaldılar” diyen AK Parti’yi haklı bulan da var, “Kim çaldı, nasıl çaldı, aynı zarfta 3 pusula geçerli olurken biri nasıl geçersiz oluyor” diye soran da var. Bakın sokaklar “oy hırsızlığı” yapılıp yapılmadığına ilişkin neler söyledi…

Haber: Hande Atasoy

Görüntü: Uğur Atasoy

Yorumlar (0)