Gençler Erdoğan'a Kanal İstanbul'u sordu

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gençlerle Kütüphane Söyleşileri'nin üçüncüsünü gerçekleştirdi. Erdoğan burada Kanal İstanbul'un yapılma amacı ve projesinin öncesine ilişkin detayları tek tek paylaştı.

SİYASET 02.07.2021, 23:23 02.07.2021, 23:33
Gençler Erdoğan'a Kanal İstanbul'u sordu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Kütüphane Söyleşileri'nin üçüncüsünde doktora öğrencileriyle buluştu.

Öğrencilerin sorularını yanıtlayan Erdoğan, bir öğrencinin kanal İstanbul projesine ilişkin sormuş olduğu soruya da ayrıntılı bir şekilde cevap verdi.

"Kanal İstanbul 11 senelik bir proje"

Kanal İstanbul projesinin 11 sene öncesine dayanan bir proje olduğunu söyleyen Erdoğan, bu aşamaların İstanbul Büyükşehir Belediyesi Başkanlığı yaptığı zamana kadar gittiğinin altını çizdi.

"Boğaz'da birçok kez kazalar meydana geldi"

Kanal İstanbul için bir adım atmanın şart olduğuna dikkat çeken Erdoğan, "İstanbul Boğazı'nda virajlara ilişkin bir özellik var. Gemilerin kimi yerlerde dümen kitlenmesi denilen bir durumla karşı karşıya kalabildiğini görüyoruz, manevrayı yapamaz duruma geldiği yerler dahi oluyor. Birçok kere, biliyorsunuz Boğaz'da kazalar gördük."

Bir bir anlattı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, açıklamasının devamında yaşanmış olan kazaları paylaşarak şu ifadelerde bulundu:
"Son olarak bir Rus savaş gemisi orada kaza ile karşı karşıya geldi. Bir zamanlar bir Romen tankeri İstanbul Selimiye'de malesef yangınla bir tehdit oluşturdu. 7 ay süresince Romen tankeri orada yandı. Aynı zamanda Kandilli'de de bir kuru yük gemisi gelip sahile bindirdi.

Bunlardan bizler kendimize bir şeyler çıkarmayacak mıyız? Yaşanan felaketlerden bizlerin de bir ders çıkarması gerek."

"Artan trafiği karşılamak için bir tek olanak vardı"

İstanbul Boğazı'ndan senelik 45 bin geminin geçtiğini ifade eden Erdoğan, "İstanbul Boğazı'nın bu trafiği daha fazla taşıması olanaksızdı. Burada yapılmış olan projeksiyonlar 2050 senesinde bu rakamın 78 bine kadar çıkacağını gösteriyor. Trafik sürekli olarak artış gösteriyor. İstanbul Boğazı'nın gemi geçiş kapasitesi yalnızca 25 bin. Boğazı gemi geçişleri için kapatma gibi bir durum olmayacağına göre oluşan bu yeni trafik için tek olanağımız vardı. O da Kanal İstanbul." şeklinde konuştu.

Yorumlar (0)