Fatura iki bakana kesildi! Kabine değişiyor

31 Mart yerel seçimleri ile yenilenen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığı seçimlerinden çıkan sonucun faturasının kime kesileceği netleşmeye başladı.

SİYASET 20.07.2019, 09:52 20.07.2019, 09:57
Fatura iki bakana kesildi! Kabine değişiyor

AK Parti tabanından gelen tepkiler, Ali Babacan ve Ahmet Davutoğlu'nun parti kurma çalışmaları, AK Parti'deki değişimi ertelemişti ancak kabine değişiminin de artık çok uzak olmadığı biliniyor.

Başkent kulislerinde en çok konuşulan konuların başında gelen "Kabine değişikliği olacak mı?" sorusu artık "Kabine ne zaman değişecek?" sorusuna dönüşmüş durumda. Kulislerde  "Kabine değişikli ne zaman olacak?”,  “Kimler gidecek, kimler gelecek? Kimler kalacak?” ve “Binali Yıldırım’ın durumu ne olacak?” soruları bulunuyor.

Mehmet Şimşek teklifi kabul etmedi

Siyaset kulislerinden edinilen bilgilere göre Hazine ve Maliye Bakanlığı için düşünülen isim Mehmet Şimşek’ti. Bir süre önce Külliye'de gerçekleşen Erdoğan-Şimşek görüşmesinde Mehmet Şimşek affını isteyerek görevi kabul etmemişti. Mehmet Şimşek’in bu görevi kabul etmemesinin sebebi ise milletvekili listelerine konulmaması ve ilk kabinede görev verilmemesinden doğan kırgınlık olduğu düşünülüyor. Mehmet Şimşek seçimlerden sonra yurt dışında üst düzey danışmanlık yapmaya başlamış ve Türkiye’den ayrılmıştı. Mehmet Şimşek Hazine ve Maliye Bakanlığı teklifini kabul etseydi kabine üç gün içinde değişecekti.

Berat Albayrak'a yer aranıyor

Hazine ve Maliye Bakanlığı için düşünülen isim hala netleşmemişken, Berat Albayrak’ın yeniden Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığına kaydırılacağı, Binali Yıldırım’a özel bir statü ile Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde görev verileceği gelen bilgiler arasında. Berat Albayrak’ın, kabinede görev almasını istemeyen AK Parti tabanını memnun etmek için kabine dışında bırakılmasının da sürpriz olmayacağı belirtiliyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın takdirinin ne olacağı bilinmiyor ama kulislerden "Berat Albayrak'ın gitmesi isteniyor" şeklinde verilen bilgiler aynı zamanda kulislerinde en büyük arzusu.

İki bakanın değiştirilmesi düşünülüyor

Diğer değişiklik düşünülen bakanlıklar ise Tarım ve Orman Bakanlığı ile İçişleri Bakanlığı. Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin bu değişiklikle Bakanlar kuruluna veda edeceği konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’den istediği verimi alamamış ve Bekir Pakdemirli hiçbir başarı sağlayamamıştı.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu da gidiyor

Özellikle son günlerde Suriyeliler konusu gündemden düşmezken, halktan gelen tepkilerde seçimlerde AK Parti’ye oy kaybettiren sorunların başında geliyor. Her gün meydana gelen adli olaylar, Suriyelilerin taşkınlıkları, kimi Suriyelilerin lüks içindeki yaşamları, kimilerinin pervasız tutumları, özel tanınan haklardan vatandaşın bile yararlanamıyor olması gibi konular Suriyelilere tepkilerin doğmasına neden oluyor. Gazetecilere ve Siyasi Parti liderlerine yapılan saldırılarla da gündemden düşmeyen İçişleri Bakanlığının ancak yeni bir bakan değişikliği ve köklü bir idari değişikliğiyle yeniden bu imajını değiştirebileceği konuşuluyor.

İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun bu nedenle kabine dışında kalacağı ve kongrede partide görev verileceği kulislere yansıyan bilgiler arasında bulunuyor.

Yenilgiden iki bakan sorumlu tutuluyor

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın tabanın sesine kulak vereceği ve İstanbul seçimi yenilgisini Berat Albayrak ve Süleyman Soylu’ya fatura edeceği konuşuluyor. Bekir Pakdemirli'nin ise seçim yenilgisiyle ilgili görülmediği, Bekir Pakdemirli'nin durumunun tamamen bakanlıktaki başarısızlığı ile ilgili olduğu konuşuluyor.

Muhalefet gündeme getirdiği için ertelendi

Bakanlar kurulundaki değişikliğin aslında çok önce planlandığı ancak konuyu muhalefetin gündeme getirmesi nedeniyle "muhalefet istedi de oldu" denilmemesi için ertelendiği biliniyor. Kabinedeki değişikliğin bu kadar gecikmesinin sebebi ise Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın şu sözünden anlaşılabiliyor: Muhalefetin demesi ile kabine değişmez, biz gerek görürsek değiştiririz...

Yorumlar (0)