"Eski sistemi hiçbir zaman istemedik"

CHP lideri Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'nu Saraçhane'deki makam odasında ziyaret etti. 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' tartışamalarına değinen Kılıçdaroğlu, "Eski sisteme dönmeyi hiçbir zaman istemedik. Tek adam rejiminin nelere mal olduğunu artık hepimiz görüyoruz." dedi.

SİYASET 05.07.2019, 13:32 05.07.2019, 15:09
"Eski sistemi hiçbir zaman istemedik"

Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu'na Saraçhane'deki makam odasında tebrik ziyaretinde bulundu.  İmamoğlu, İBB'nin Saraçhane'deki başkanlık binasının önünde Kılıçdaroğlu'nu tören mangasıyla karşıladı. 

Mangayı selamlayan CHP liderine, CHP İstanbul Milletvekili Akif Hamzaçebi, Bursa Milletvekili Orhan Sarıbay ve İstanbul İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu da eşlik etti.

Kılıçdaroğlu, belediyenin şeref defterine "Sayın Ekrem İmamoğlu, kazandığı İstanbul seçimini bir hizmet yarışına dönüştürecek. İmamoğlu'na inanıyor ve güveniyoruz. Dualarımız ve başarı dileklerimiz onunla." yazdı. 

"Mahcup olmayacaksınız"

Ekrem İmamoğlu, kendisini tebrik eden CHP liderine "Mahcup olmayacaksınız." yanıtını verdi. 

İmamoğlu, Kılıçdaroğlu'na Samsun ziyaretinde tanıştığı ilkokul mezunu bir ressam tarafından yapılan bir tablo armağan etti. Tablonun üzerinde Kılıçdaroğlu, İmamoğlu, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'ın kara kalemle çizilmiş resimlerinin bulunmasına dikkat çekti.

Kılıçdaroğlu da üzerinde İstanbul simgelerinin bulunduğu bir vazo hediye etti. 

"Liyakatlı bir ekiple yola çıkmak önemli"

Görüşme, basına kapalı olarak gerçekleştirildi. Görüşmeden sonra kameraların karşısına geçen ikili, gazetecilere açıklamalarda bulundu.

Kılıçdaroğlu, yaptığı açıklamada şunları söyledi:

"İlk mücadele siyasal bir mücadeleydi, onu kazandık. Bundan sonraki süreç, hizmet yarışıdır. Sorunlar 3 aşağı 5 yukarı biliyor. Sorunların nasıl çözüleceği konusunda güçlü veriler var elinde. Liyakatli bir ekibi olacak. Partizanlık yapmadan liyakatlı bir ekiple yola çıkmak bizim için önemli. Her şey şeffaf olacak. Partizanlığın olmaması lazım. Ekrem Başkanımız bunu büyük bir başarıyla yapacaktır. Bütün dualarımız Ekrem Başkan ve diğer başkanlarımızla birlikte. Bu binaya gelirken Ekrem Başkanımızın İstanbul'un sorunlarına talip olduğunu ifade etmiştim. Ciddi zorluklar olduğunu biliyorum. Kararlı olursanız bu sorunları aşarsınız."

"Eski sisteme dönülme gibi bir talebimiz bizim hiç olmadı"

Kemal Kılıçdaroğlu, 'Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi' tartışmalarına ilişkin, "Eski sisteme dönülme gibi bir talebimiz bizim hiç olmadı. Eski sistemden zaten biz de şikayetçiydik. Yani eski sistemden derken, darbe hukukundan arınmamış bir anayasa, yasalar varsa bu sisteme dönmek doğru değildir. Örneğin yüzde 10 seçim barajını kim getirdi? Darbeciler getirdi. Hala savunuluyor. Eğer demokrasi istiyorsak, milletin iradesine saygı istiyorsak yüzde 10 seçim barajının kalkması lazım. Anayasa'da köklü değişiklikler gerekiyor ve mutlaka da Cumhurbaşkanı'nın tarafsız olması gerekiyor." diye konuştu.

"Tek adam rejiminin nelere mal olduğunu görüyoruz"

Demokratik bir yönetim istediklerini, eski sistemi hiçbir zaman övmediklerini belirten Kılıçdaroğlu, sözlerine şöyle devam etti:

"Ama demokratik parlamenter sistem... Eyvallah, oturur konuşulur, bakılır. Türkiye'nin sorunları var, bu sorunların çözülmesi lazım. Tek adam rejiminin Türkiye'de nelere mal olduğunu hepimiz artık görüyoruz ve tanığıyız. Enflasyon arttı, Türk lirası eridi, işsizlik felaket durumda. Bütün her şey bir kişiye bağlanmış. Bir kişinin Türkiye'nin bütün sorunlarını çözmesi mümkün değil. Devlet dediğiniz kurumda herkesin bir görevi vardır. Şimdi bütün görevler bir kişiye delege edilmiş durumda. Güçlü, liyakatli bir devlet yapısıyla demokratik bir parlamenter sistem içinde, denge ve fren sistemlerinin olduğu ve herkesin de mutlu olabileceği, gidip oyunu kullandığı zaman da mutlu olarak oy kullanabileceği bir sistemi tabii biz isteriz, adı rejim olur, sistem olur, nasıl tanımlarsanız tanımlayın. Demokrasi, hak, hukuk ve adalet... Bu olduğu sürece bir sorunumuz yok ama bugün bu alanda sorun var. Eskiye dönelim, hiç kimse eskiyi istemiyor, biz de eskiyi istemiyoruz. Eski çünkü sorunluydu."

Yorumlar (0)