Erzurum Kongresi’nin 102’nci yıl dönümü, törenle kutlandı 

Erzurum Kongresi’nin 102’nci yıl dönümü münasebetiyle Erzurum’da tören düzenlendi. Şehir yönetiminin, beraberindeki heyetin ve gazilerin katıldığı töreni vatandaşlar da ilgiyle izledi. 

SİYASET 23.07.2021, 16:34 24.07.2021, 20:11
Erzurum Kongresi’nin 102’nci yıl dönümü, törenle kutlandı 

Erzurum Kongresi’nin 102’nci yıl dönümü, Havuzbaşı Meydanı’nda gerçekleştirilen tören ile kutlandı. Törene Erzurum Valisi Okay Memiş, Belediye Başkanı Mehmet Sekmen, 9. Kolordu Komutanı Tümgeneral Erhan Uzun, İl Jandarma Komutanı Kıdemli Albay Ali Gemalmaz, İl Emniyet Müdürü Levent Tuncer, MHP Erzurum Milletvekili Kamil Aydın, İYİ Parti Erzurum Milletvekili Naci Cinisli, gaziler, askeri erkan, siyasi parti ve sivil toplum kuruluşu temsilcileri katıldı. 



Vali Memiş, Başkan Sekmen ve Tümgeneral Uzun’un Atatürk anıtına çelenk bırakmasıyla başlayan törende saygı duruşunda duruldu ve İstiklal Marşı okundu. Ardından Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın kutlama mesajı okundu ve günün anlam ve önemini bildiren şiirler okunup konuşmalar yapıldı. 



“Enkaz altındaki milletin yeniden doğuşu” 



Büyükşehir Belediye Başkanı Sekmen: “102 sene önce 23 Temmuz-7 Ağustos tarihlerinde gerçekleştirilen Erzurum Kongresi, enkaz altındaki bir milletin yeniden doğuşunun ve ulusun ebedi varlığının tüm dünyaya gösterilişinin simgesidir. I. Dünya Harbi, devletimiz bakımından zor şartlar altında geçmiştir. Pek çok cephede düşmana karşı savaşan atalarımız şehit olarak bu toprakları vatan haline getirdi. Buna karşın Osmanlı Devleti yenilmiş sayıldı ve 30 Ekim 1918 tarihinde Mondros Mütarekesi’ni imzalamak zorunda kaldık. Bu esnada hem Karadeniz’de hem de Doğu Anadolu’da düşmanlar, hain planlarını devreye soktu. Ülkenin dört bir yanında Müdafaayı Hukuk Cemiyetleri kuruldu. İşte o karanlık günlerde cumhuriyetimizin kurucusu Mustafa Kemal Paşa, 3. Ordu Müfettişi sıfatı ile Milli Mücadele’yi teşkilatlandırmak amacıyla İstanbul’dan Anadolu’ya geldi. 3 Temmuz 1919 tarihinde Erzurum’a ayak basan Mustafa Kemal Paşa, 23 Temmuz’daki Erzurum Kongresi’nde başkan seçildi. 7 Ağustos’ta biten kongrede alınan kararlar ile birlikte cumhuriyetimizin doğuşu sağlandı.” 



“Kongre, tüm cihana karşı milletimizin birliğini gösterdi” 



Sekmen: “Kongre, tüm cihana karşı milletimizin birliğini ve mevcudiyetini göstermiştir. Tarih, bu büyük kongreyi şüphesiz ki ender ve büyük bir eser olarak kaydetmiştir. Bundan tam 102 sene önce Erzurum’da yakılan kurtuluş meşalesi, milli şuurun, sabrın, ahlakın, asaletin, aklın, cesaretin ve hürriyet aşkının sembolü olmuştur. Gazi Mustafa Kemal Atatürk önderliğinde Erzurum’da yakılan bu ateş, yeni bir yol haritası yaratmıştır. Kongre, içte ve dıştaki düşmanlara karşı yıkılmaz bir sur haline gelmiştir. Bilinmelidir ki aradan yalnız 102 sene değil kaç sene geçerse geçsin bu milletin istikbaline ve istiklaline olan bağlılığı asla değişmeyecektir.” 

Yorumlar (0)