Erdoğan’dan Yunanistan’a ‘FETÖ’ tepkisi: Hicap kaynağıdır

İzmir’de 'Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu'na bir video mesaj gönderen Cumhurbaşkanı Erdoğan, Yunanistan'a diyalog mesajı vererek, "Evlatlarımıza problemler yerine huzurlu bir gelecek bırakmalıyız" sözlerini kullandı. 

SİYASET 09.09.2021, 17:41
Erdoğan’dan Yunanistan’a ‘FETÖ’ tepkisi: Hicap kaynağıdır

Cumhurbaşkanı Erdoğan, İzmir’de düzenlenen 'Adalar Denizi ve Yunanistan ile Komşuluk İlişkileri Sorunları Sempozyumu'na bir video mesaj gönderdi.

Sempozyumun başarılı geçmesi dileklerini ileten Erdoğan, sempozyumun gerçekleştirilmesine öncülük eden Başkent ve Dokuz Eylül üniversitelerinin yetkililerini tebrik etti.

“Batı, Aylan bebeğin trajedisinden ders çıkaramadı"

Erdoğan gönderdiği mesajında, son dönemde Ege Denizi'nin yaşanan mülteci trajedileriyle anıldığını anımsattı.

Suriye'deki düzensiz göçü engellenme konusunda Türkiye'nin yalnız bırakıldığını belirten Cumhurbaşkanı Erdoğan, Aylan bebeğin bütün dünyanın utanç vesikası olduğunu dile getirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Atalarımızın 'adalar denizi' şeklinde adlandırdığı Ege Denizi, tarih boyunca medeniyetlerin birleşme noktasında yer almış, insanlık tarihinin ortak kültür havzalarından birisidir. Üzerine şarkılar söylenen şiirler yazılan bu güzel deniz, barışın ve iş birliğinin sembolü olması lazımken, ne yazık ki son dönemde insani trajedilerle gündeme gelmektedir. Yaklaşık 11 yıldır Suriye'de devam eden katliamlardan ve iç savaştan kaçan binlerce göçmen, Ege Denizi'nde yaşamını yitirmiştir. 6 sene önce minik cansız bedeni sahile vuran Aylan bebek, modern dünyanın utanç vesikası olarak hafızalara kazınmıştır. Avrupa başta olmak üzere, Batılı devletler Aylan bebeğin trajedisinden gereken dersleri çıkarmamıştır.

“Düzensiz göç konusunda Türkiye yalnız bırakıldı”

“Mültecileri kendi topraklarında huzur ve güven içinde yaşatacak olan girişimlerin hiçbiri atılmamıştır. Suriye kaynaklı düzensiz göçün engellenmesine ilişkin Türkiye, verdiği olağanüstü mücadelede yalnız bırakılmıştır. Suriyeli göçmenlere kapanan kapıların, Türkiye’de darbe girişiminde bulunmuş, 251 Türk vatandaşının kanını dökmüş FETÖ'cü canilere açılması insanlık adına utanç kaynağıdır."

“Uzlaşmaz tavrı nedeniyle Yunanistan, tarihi fırsatı heba etti”

Son süreçteki tablo karşısında Yunanistan'ın, Türkiye'nin iyi niyetli çabalarına anlamlı bir katkı sunmaktan çok maksimalist politikalara yoğunlaştığına vurgu yapan Erdoğan, "Göçmen krizi, iki ülke arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesine fırsat tanıyacakken, Yunanistan'ın uzlaşmaz tutumu yüzünden bu tarihi fırsat heba edilmiştir." şeklinde konuştu.

Tarihte olduğu gibi bugün de Türkiye’nin, Ege Denizi'nin çekişme ve gerilimden ziyade dostlukla hatırlanmasını arzu ettiğine dikkat çeken Erdoğan, bu anlayış çerçevesinde şu ana kadar gerilimi artıran taraf olmamaya dikkat ettiklerini dile getirdi.

“Her zaman suhuletle davrandık”

Deniz yetki alanları, Navtex ilanları ve adaların gayriaskeri ihlali başta olmak üzere Yunanistan'ın tansiyonu arttıran adımları karşısında her zaman suhuletle davrandıklarını, problemleri müzakere ve diyalog ile çözmeye öncelik verdiklerini aktaran Cumhurbaşkanı Erdoğan, diplomasiye alan açmayı kesinlikle ihmal etmediklerini ve bu müspet tavrı bugün de koruduklarına vurgu yaptı ve şunları söyledi:

"Komşumuz Yunanistan'dan menfaat ve haklarımıza saygı göstermesini, tek taraflı eylemlerden ve oldu bittilerden kaçınmasını bekliyoruz. Yunanistan ile iş birliğine, adalete ve hakkaniyete dayalı, komşuluk hukukunu gözeten ortak çözümler bulacağımıza inanıyorum. Evlatlarımıza problemler yumağı yerine daha huzurlu, istikrarlı ve daha güvenli bir gelecek bırakmayı arzuluyoruz. Kendi alanında uzman kişilerin katılımıyla düzenlenen bu sempozyumun, bu arayışımızda bizlere yol göstereceğine inanıyorum.”

Yorumlar (0)