Erdoğan’dan sığınmacı açıklaması: Geri dönüşler artacak

Terörden temizlenen alanlara sığınmacıların gönderildiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, “550 bin sığınmacı geri dönüş gerçekleştirdi. Bu rakamlar gün geçtikçe artacaktır” dedi.

SİYASET 11.01.2023, 16:05
Erdoğan’dan sığınmacı açıklaması: Geri dönüşler artacak

Cumhurbaşkanlığı Külliyesi'nde düzenlenen Uluslararası Ombudsmanlık Konferansı'nda açıklamalar yapan Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, salgın, mülteci meselesi ve terör eylemleri hakkında konuştu. İşte Erdoğan'ın konuşmasından öne çıkanlar:

“Bencilce davrandılar”

Salgın sürecinde birçok ülkenin vicdanını kaybettiğini ifade eden Erdoğan, “Günümüzde dünya genelinde en çok insan hakları dile getiriliyor. Ancak insan haklarına her geçen gün yenisi katılıyor. Gelişmiş şeklinde dile getirilen ülkelerin salgın noktasında yalnızca kendilerini korumak adına sergiledikleri bencillikleri utançla hafımızda tutuyoruz” dedi.

“İyi terörist kötü terörist şeklinde ayrım yapılmamalı”

İnsan haklarına karşı suç işleyenlerin özgürce yaşadığını dile getiren Erdoğan, “Yabancılara ya da göçmenlere yönelik nefret suçları ya örtbas ediliyor ya da görmezden geliniyor. En temel olan insan hakkı yani yaşam hakkını insanların elinden almaya çalışanlar herhangi bir ceza almadan özgür bir şekilde hayatını sürdürüyor. Şu an NATO'da, BM’de Avrupa Konseyi'nde birlikte hareket ettiğimiz bazı ülkeler Türk adaletinde yargılanmamak üzere kaçmış olan haydutların sığınağı haline geldi. FETÖ elebaşı olan şahıs ABD'de bulunan malikanesinden örgütü idare ediyor. İyi terörist kötü terörist şeklinde ayrım yapılmamalı” şeklinde konuştu.

“Sığınmacılar dönmeye devam edecek”

Sığınmacıların temizlenen bölgelere gönderildiğini aktaran Erdoğan, “Çatışma alanlarından kaçarak buraya gelen 3 buçuk milyonu Suriyeli olmak üzere 4 milyonu geçkin kişiye biz yardımcı olduk. Kapımıza gelerek bizden yardım isteyen hiç kimseyi geri çevirmedik. Terörden arındırarak emniyetli bir duruma getirdiğimiz yerlere 550 bin sığınmacı dönüş yaptı. Türkiye, Suriye ve Rusya olarak belirli bir zamandır gerçekleştirdiğimiz diplomatik görüşmeler karşılığını vermeye devam ediyor. Biz insani, komşuluk ve kardeşlik vazifemizi yerine getirmeyi sürdüreceğiz. Ege Denizi'nde yalnızca geçtiğimiz sene ölümün kıyısından alınan sığınmacı miktarı 20 bini buluyor” dedi.

“Milyonlarca kişinin yaşamına dokunduk”

Tahıl koridoruna değinen Erdoğan, “Karadeniz üstünden esir takası ve tahıl koridoru anlaşmasını faaliyete sokarak enerji ve gıda krizinin çözümüne destek verdik. Milyonlarca kişinin yaşam kalitesinde etkisini gösteren adımları attık. Sayın Putin'in tahılları fakir Afrika ülkelerine yollama önerisini onayladık. Bunlar vicdani ve insanı vazifemizdir” ifadesinde bulundu.

“Gayri İslami görüyoruz”

Afganistan’da yaşanana olaylar hakkında konuşan Erdoğan, “Afganistan'da son günlerde özellikle başörtülü kadınların üniversitede okutulmasının önüne engel konulmasını tamamıyla gayri insani gayri İslami görüyoruz” dedi.

Yorumlar (0)