Erdoğan’dan Rusya ambargolarına karşı “cadı avı” yorumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın bugünkü grup toplantısında gündeminde enflasyon vardı. Hayat pahalılığının sebebinin kurdaki yükselmeden kaynaklı olduğunu belirten Erdoğan, “Ülkemiz, bugünkü sıkıntıları da kısa sürede geride bırakacaktır.” ifadelerini kullandı. Şu anki enflasyonun Türkiye’ye özgü olmadığını ve küresel anlamda tüm ülkeleri sarstığını kaydeden Erdoğan, bu sorundan tamamen kurtulana kadar enflasyonla mücadelenin devam edeceğini duyurdu. Ukrayna ve Rusya arasında ikinci haftasını tamamlamak üzere olan savaştan da bahseden Cumhurbaşkanı, “Savaşın kazananı yoktur.” diyerek Türkiye, Rusya ve Ukrayna Dışişleri Bakanlarının yarın Antalya’daki forumda düzenleyeceği toplantıya gönderme yaptı ve “Dilerim ki bu görüşmede ateşkesin kapıları aralanır.” şeklinde konuştu. Rusya’ya karşı başlatılan ambargolarla birlikte Rus edebiyatçılara, sanatçılara, sporculara ve hatta öğrencilere bile “cadı avı” başlatıldığını kaydeden Erdoğan, “Ukrayna’ya karşı sessiz kalınmasına da Rusya’ya karşı cadı avı uygulanmasına da karşıyız.” ifadelerini kullandı.

SİYASET 09.03.2022, 14:04 09.03.2022, 17:30
Erdoğan’dan Rusya ambargolarına karşı “cadı avı” yorumu

Cumhurbaşkanı Erdoğan, AK Parti’nin haftalık olağan toplantısında gündeme ilişkin değerlendirmelerde bulun. Ekonomi hakkında önemli mesajlar veren Erdoğan’ın gündeminde enflasyon ve mücadele vardı. Enflasyonun şu anda Türkiye’ye has bir durum olmadığını dile getiren Erdoğan, şunları kaydetti: “Enflasyon, şu anda en gelişmiş ülkelerin bile sıkıntısını çektiği bir süreç. Bu süreçte ülkemizdeki istihdam ve üretim gücüyle şok değişikliklere karşı dayanıklılığımızı defalarca ispat ettik. Şu anda yaşadığımız hayat pahalılığının sebebi, emtia fiyatlarındaki ve kurdaki yükseliştir. Küresel piyasadaki gelişmeleri ve bunların ülkemize etkilerini takip ediyoruz.”

“Vatandaşlarımızın lehine olacak her adımı atıyoruz”

“Vatandaşlarımızın lehine olacak adımları atıyoruz. Bu konuda kimse şüphe duymamalıdır. Biz, gıda fiyatlarındaki dalgalanmaları mercek altına aldık. Bu konuda gereken tüm müdahaleleri yapıyoruz. İlerleyen dönemlerde fiyat istikrarı ve arz güvenliği için de tedbirleri alacağız ve yolumuza devam edeceğiz. Tüm bunları yaparken de mali disiplinden asla taviz vermediğimizi belirtmemiz gerekir. Kur korumalı katılım ve mevduat hesabı uygulamalarında vatandaşlarımızdan büyük ilgi gördük. Proje başladığından bu yana hesaplarda biriken tutar 550 milyar Türk lirası oldu.”



“Yarınki toplantıda ateşkes kapısının aralanmasını umuyorum”

"Rusya-Ukrayna savaşına dikkat çeken Cumhurbaşkanı Erdoğan, yarınki Antalya Diplomasi Forumu’na dikkat çekti: “Bir savaşın hiçbir zaman kazananı olmaz. Bugün savaşın 14’üncü günü geride bırakıldı. İnsani kayıplar, yaşanan dramlar, evlerini terk etmek zorunda kalan insanlar ciddi boyuta ulaştı. Ukrayna’da yaşananlar vicdansızlıktır. Tüm bunlara karşın Batı’nın kılını kıpırdatmadığını üzülerek izliyoruz. Yalnızca bol bol konuşuyorlar. İnsani destek vermiyorlar. Kendi çıkarları söz konusu olduğunda dünyayı ayağa kaldıranlar, 11 senedir bölgemizde süregelen katliamları uzaktan seyrediyor. Ukrayna’nın sahipsiz kalmasını da Rus halkına, öğrencilerine, sporcularına, edebiyatçılarına ve sanatçılarına yönelik cadı avı uygulamalarının başlatılmasını da kabul etmiyoruz. Bu gibi faşist uygulamalar, Ukrayna’nın meşru müdafaasına gölge düşürmektedir.”

“Kimseye renk, din ayrımı yapmadan her mazluma kapımızı açtık”

“Öte yandan biz, Türkiye olarak vicdanlı ve ilkeli duruş sergilemekten yanayız. Ülkemize sığınan tüm mazlumlara sahip çıktık. İnsanları renklerine, kökenlerine ve dinlerine göre ayırmadık. Çünkü bunu yapmanın medeniyetle ilgili olmadığını biliyoruz. Unutulmamalıdır ki savaşların kazananları olmaz. Ukrayna ve Rusya arasındaki savaş hali en kısa zamanda ve diplomasi yoluyla çözüme kavuşturulmalıdır. Bu kapsamda, yarın Antalya Diplomasi Forumu’nda Türkiye, Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları tarafından gerçekleştirilecek olan toplantıyı önemsiyoruz. Bu toplantının, kalıcı ateşkes kapısını aralayacağını ümit ediyoruz.”



“CHP, 28 Şubat İttifakı kurdu onu da peşine taktı”

“Seçime yaklaşık 15 ay kaldı. Her anımızı iyi değerlendirmemiz gerekiyor. AK Parti olarak sandıktaki 16’ncı zaferimizi de hep birlikte hazırlayacağız, birlikte daha ileriye yol alacağız. Elbette iktidarın olduğu yerde muhalefet partileri de olacaktır. Siyasi muhalefet oldukça önemlidir. Ancak bizim karşımızda, bırakın millete, kendisine bile faydası olmayan CHP bulunuyor. Bu parti, sessiz sedasız 28 Şubat İttifakı kurdu, şimdi de o peşine taktıklarıyla yürüyor. Kendisi her konuşmasında bu ittifakla seçimi kazanacağından bahsediyor. İktidara geldiğinde yönetim sistemini de değiştirecekmiş. Daha masada hangi sırayla oturacaklarına karar veremeyenler söylüyor bunu. Kendilerinin cesaretli adımları nasıl atacaklarını çok merak ediyoruz. 28 Şubat İttifakı'nın karşı olduklarına baktığımızda ülkemizin küresel kazanımlarının listenin başında yer aldığını görüyoruz.”

“Gezi’de ekonomiyi batırma çağrısı yapanlar iktidar olacakmış”

“Gezi Olayları’nda ekonomiyi batırmak için çağrıda bulunan insanlar bu ülkeye iktidar olacakmış. Dün patates ve soğan üzerinden, bugün de yağ üzerinden ülkemizin başına kara bulutları toplamak isteyenler de bu kişiler. Ülkemiz, bugüne değin pek çok sıkıntıyı el ele vererek aştığı gibi bugünkü sıkıntıları da çok kısa sürede aşacaktır. 28 Şubat İttifakı da yerli ve milli duruş sergilemek yerine müptezellerin peşinden gittiğiyle kalacaktır. Biz, karşımızda hizmet ve eser siyasetiyle bize kafa tutacak muhalefet partileri görmek istiyoruz. Fakat bu ittifak daha hiçbir şekilde millete hizmet konusunda proje üretememiş bir ittifaktır.”

Yorumlar (0)