Erdoğan’dan NATO Zirvesi’nde kritik temaslar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Devlet Ve Hükümet Başkanları Zirvesi’ne katılmak üzere Belçika Brüksel’de bulunuyor. Erdoğan, zirvede Ukrayna’da barışın sağlanmasına dair Türkiye’nin çabalarını paylaşacak. Cumhurbaşkanı, ilk olarak Macron’la bir araya geldi. Erdoğan’ın Biden’da dahil olmak üzere birçok liderle görüşme yapması bekleniyor.

SİYASET 24.03.2022, 14:20
Erdoğan’dan NATO Zirvesi’nde kritik temaslar…

Cumhurbaşkanı Erdoğan, NATO Olağanüstü Liderler Zirvesi’nde…

Zirve Ukrayna gündemiyle toplanacak ve zirvede Erdoğan’ın Biden, Stoltenberg, Almanya Başbakanı Scholz ile de ikili görüşme gerçekleştirmesi bekleniyor.

Erdoğan, Macron ile görüşme yaptı

Erdoğan, ilk olarak Fransa Cumhurbaşkanı Macron ile temaslarını gerçekleştirdi.

Erdoğan’ın Macron ile görüşmesi NATO Karargahı’nda basına kapalı olarak 50 dakika devam etti.

Erdoğan ve Biden görüşme yapabilir

Cumhurbaşkanlığı Sözcüsü Kalın, zirve öncesinde yapmış olduğu paylaşımda, “Erdoğan’ın Biden ve katılım gösterecek diğer liderlerle ikili görüşmeleri söz konusu olacak. Bir gün içinde yapılabilecek olan toplantı sayısı sınırlı fakat mümkün olduğunca bu görüşmeler gerçekleştirilecek.” şeklinde konuştu.

Amerika Birleşik Devletleri Ulusal Güvenlik Danışmanı Sullivan ise, “Amerika Birleşik Devletleri müttefikleriyle Rusya’nın G20 Ekonomi Bakanlar Zirvesi’ne katılım göstermesine onay verip verilmemesi hususu görüşülecek. Biden, NATO’daki görüşmelerin ardından basına açıklamalar yapacak. Biden’ın paylaştığı takvimde Erdoğan ile bir görüşme yer almıyor ama görüşe de bilirler.” şeklinde konuştu.

Üçüncü defa yüz yüze görüşme yapılacak

Erdoğan, Biden’ın Amerika Birleşik Devletleri Başkanı olarak göreve başlaması sonrasında yaptığı ilk yüz yüze görüşmesini 14 Haziran 2021 tarihinde düzenlenen NATO zirvesinde yapılmıştı. Cumhurbaşkanı, Biden ile yapmış olduğu ikinci yüz yüze görüşmesini İtalya Roma’da 2021 yılı ekim ayında G20 Liderler Zirvesi’nde gerçekleştirmişti. Brüksel’deki zirvede gerçekleştirilecek olan görüşme Biden ve Erdoğan arasındaki üçüncü yüz yüze görüşme olacak.

Temaslarda odak noktası Ukrayna

Öte yandan, Erdoğan’ın liderler ile temasında, Türkiye’nin Ukrayna’da barışı ve ülkenin toprak bütünlüğünün korunmasına dair çabalarına odaklanması hususu bekleniyor. Erdoğan’ın Putin ve Zelenskiy ile yapmış olduğu telefon görüşmelerine dair bilgi vermesi, iki ülkenin arasındaki müzakerelere ilişkin sonuç alınmasının hızlanmasına dair girişimlerde bulunacağı öngörülüyor.

Türkiye’nin aktif yönde diplomasi çalışması

Bununla beraber Türkiye Ukrayna - Rusya Savaşı’nın başlamış olduğu 24 Şubat tarihinden bu zamana dek iki ülkenin arasında aktif diplomasi çalışması yürütüldü. Savaşın başlamasından bu zamana dek Ukrayna ve Rusya arasında yapılan en üst düzey görüşme 10 Mart tarihinde Antalya’da gerçekleştirildi. Ukrayna ve Rusya Dışişleri Bakanları’nın bir araya geldiği görüşme Çavuşoğlu’nun katılımıyla yapıldı.

Çavuşoğlu’nun da katılımıyla 3’lü formatta barış görüşmesi yapılırken, Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov ile Ukrayna Dışişleri Bakanı Kuleba, savaşın başladığı günden bu zamana dek ilk kez temasta bulundu.

Yorumlar (0)