Erdoğan: Talimatlara uymadı, değiştirdik

Cumhurbaşkanı Erdoğan, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) Başkanı Murat Çetinkaya'nın görevden alınmasına ilişkin, "Faiz konusunda talimatlara uymayan arkadaşımızın değişmesi konusunda böyle bir adım attık. Bundan sonra Merkez Bankası, ekonomi programımıza çok daha güçlü destek verecektir. Merkez Bankası'nda tıkanıklık vardı, bedelini Türkiye ödüyordu." dedi.

SİYASET 10.07.2019, 15:39 10.07.2019, 15:59
Erdoğan: Talimatlara uymadı, değiştirdik

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Hak-İş 14. Olağan Genel Kurulu'nda konuştu.

Erdoğan'ın konuşmasından önemli satır başları şöyle:

"170 milyar dolar ihracatımız var"

"Son dönemdeki döviz dalgalanmaları sebebiyle uluslararası hesaplarda bir miktar gerileme yaşanmış olsa da milletimizin 17 yıl öncesinden çok daha fazla refah seviyesinde bulunduğunu vicdan sahibi herkes kabul edecektir. Milli gelirimizi 3 kattan fazla artırdık. Zenginliğin tabanını genişlettik. Satın alma gücü paritesine göre ülkemizi dünyanın 13'üncü büyük ekonomisi haline getirdik.

Otomotivden beyaz eşyaya her alanda üretim ve satış rekorları kıran bir hareketlilik ortaya çıkardık. İhracatımız her ay tüm zamanların rekorunu kırarak artmaya devam ediyor. Şu anda 170 milyar dolar civarındayız, göreve geldiğimizde 36 milyar dolar ihracatımız vardı. En kısa zamanda da bu rakamı 200 milyar doların üzerine çıkaracağız."

"İşsizliği tek haneli rakamlara düşüreceğiz"

"İş dünyamız ile 2,5 milyon istihdam hedefimize ulaştığımızda işsizliği tekrar tek haneli rakamlara düşüreceğimize inanıyorum. Ana ormancılık faaliyetleri nedeniyle bütün geçici işçiler için 4 ay süre uzatımı yenilendi. Bu talebi Hazine ve Maliye Bakanımız bana iletti. Bu süreyi 4 ay uzatmış oluyoruz."

"IMF'ye borcumuzu sıfırladık"

"Göreve geldiğimizde IMF'ye 23,5 miyar dolar borcumuz vardı, borcu sıfırladık. Şimdi bize IMF'yi tavsiye edenler var, bizim için o kapı kapanmıştır.

Merkez Bankası Başkanlığı'nda yaptığımız görev değişikliği nedeniyle özellikle birilerinin yaklaşım tarzını kabul etmemiz doğru değil. Davul birinde tokmak başkasında. Bedelini kim ödeyecek siyaset ödeyecek. Mutluluğunu kim yaşayacak bankadaki yaşayacak. Yok böyle bir şey! Verilen her türlü karara uyacaksın. Yeni yönetim sisteminde başkan bu konulara müdahale yetkisini almıştır."

"Merkez Bankası Başkanı talimatlara uymadı"

"Ekonomi politikalarında Merkez Bankası, kendisinden beklediğimiz rolü hakkıyla oynayabilse böyle bir değişikliğe zaten ihtiyaç olmazdı. Böylelikle faiz denilen her türlü kötülüğün anası olan bu konuda verilen talimatlara uymayan arkadaşımızın değişmesi konusunda böyle bir adım attık. Şimdi kim savunuyor bunları hep faizciler. Faiz politikamızın nasıl şekillendiğini en kısa sürede göreceksiniz. 

Biz faizi yüzde 63'ten alıp yüzde 4,6'ya indirdiğimizde enflasyon yüzde 7'ye inmiştir. Batı bize Gezi olaylarıyla müdahale etmiştir. Sonra faiz birden yükselmiş ve çift haneli rakamlara çıkmıştır. Enflasyon da onunla birlikte çift haneli rakamlara çıkmıştır. Tek hanelere düşürmek zorundayız ve bunu başaracağız. Faizciler bundan rahatsız olabilir. İstedikleri kadar rahatsız olsunlar kararlıyız bu işi bitireceğiz. Bundan sonra Merkez Bankası, ekonomi programımıza çok daha güçlü destek verecektir. Merkez Bankası'nda tıkanıklık vardı, bedelini Türkiye ödüyordu."

"Yeni hükümet sistemini baltalamak isteyenlere fırsat vermeyeceğiz"

"Yeni hükümet sistemini adım adım inşa ettik. Yeni hükümet sistemi bir yıl içerisinde hem başarılarımızı hem de eksiklerimizi gösterdi. Yönetim değişikliğinin büyüklüğü düşünüldüğünde sorunların tamamının çözülebilir olması sevindiricidir.

Yeni hükümet sistemini baltalamak isteyenlere aradıkları fırsatı vermeyeceğiz. Reform ve değişim kurumlar içinde kesintisiz bir süreci ifade eder. Milli iradeye saygı duyan herkes tartışmalardan uzak durmalı. Millet yüzde 52 ile buna evet diyor. Şimdi çıkıyorsun bunu referanduma götürelim diyorsun. Bu nasıl bir siyaset anlayışı nasıl bir zihniyettir.

Tek adamcılık diyorsan biz bunu sizden öğrendik. İl başkanlarının vali olmasını biz bunlardan öğrendik. Böyle bir şey var mı? Valiler CHP'nin il başkanlarından oluşuyordu. Ama bunu genç nesil bilmiyor. Bunların yaşandığı ülkemizde hak hukuk adalet dersi vermeye çalışıyorlar. Önce bu dersi siz alacaksınız. Türkiye tercihini ortaya koymuştur. Bundan sonra cumhurbaşkanlığı hükümet sisteminin daha ileri nasıl taşırız onun yolunu aramalıyız."

Yorumlar (0)